back to top
2024. szeptember 19. 03:04
KezdőlapMotorsportMég mindig megjósolhatatlan, hogy a női világbajnokság súlyos sérültje teljesen felépül-e

Még mindig megjósolhatatlan, hogy a női világbajnokság súlyos sérültje teljesen felépül-e

A családja újra hírt adott a női világbajnokság első fordulójában súlyos sérülést szenvedett Mia Rusthen állapotáról. A norvég pilóta teljes felépülése még mindig kérdéses.

Nem kezdődött jól a női motoros világbajnokság bemutatkozó idénye. A sorozat első futamára a Superbike-vb misanói fordulójának keretében került sor. Azonban a verseny nem futott végig a tervek szerint, mivel Mia Rusthen egy óriási bukást szenvedett el a hetedik körben. Rusthen éppen a tizenkettedik helyért csatázott, amikor az utolsó kanyarban nagy sebességgel kirepült a pályáról. Sajnos ekkor nekiütközött a falnak, amiben megsérült a feje, emiatt pedig mentőhelikopterrel kellett egy közeli kórházba szállítani.

Mesterséges kómába helyezték a női világbajnokság első futamán hatalmasat bukó pilótát

Szerencsére az rövid idő belül világossá vált, hogy nincs közvetlen életveszélyben, de az orvosok még akkor is mesterséges kómában tartották, amikor hazaszállították Norvégiába. Rusthen azóta is kórházban van, és bár már magához tért, a teljes felépülése továbbra is kérdéses. Ez akkor derült ki, amikor nemrég a családja ismét beszámolt az állapotáról.

„Tudjuk, hogy sokan kíváncsiak vagytok arra, hogy van Mia, ezért most megint hírt adunk róla – írta a család a pilóta Instagram-oldalán. – Mia mostanra átkerült a Sunnaas Kórházba [Norvégia legnagyobb fizikai orvostudományi és rehabilitációs szakkórházába – a szerk.], hogy további rehabilitációt és edzést végezzen el a június 15-i baleset után, amelyben traumás agysérülést szenvedett. Egy ilyen súlyos sérülés után pedig hosszú és nehéz a visszaút. Sok szakasz és kihívás van egy ilyen út során, aminek sajnos még jó ideig senki sem tudja megjósolni a végeredményét. Azt viszont tudjuk, hogy Mia a lehető legjobb körülmények között, a lehető legjobb kezekben van. Mia már eddig is megmutatta a lenyűgöző akaraterejét, ahogy napról napra kisebb-nagyobb lépéseket tesz meg a helyes irányba.”

„Ennek ellenére még mindig egy olyan fázisban van, amelynek során leginkább nyugalomra és védelemre van szüksége – folytatták. – Mia ezért még nem tudja megfelelően fogadni a látogatóit, amire már többen is rácsodálkoztak. Jelenleg a közösségi médiát sem tudja igazán használni, és így nem tud maga válaszolni az üzenetekre. De a jókívánságokat és üdvözleteket természetesen hálásan fogadjuk, és átadjuk neki. A motorversenyzéshez való esetleges visszatéréséről még szintén korai lenne bármit is mondani, azon kívül, hogy az idei szezonja biztosan véget ért. De Miát nagyon motiválja az a tudat, hogy az a hely [motor] a világbajnokságon vár rá addig a napig, amikor már esetleg készen áll [a visszatérésre]. Csak az idő és a türelem fogja megmutatni, hogy merre vezet Mia további útja. És ezekkel együtt persze a remény, az erő és a szeretet is. Nagyon köszönjük azt a sok támogatást és törődést, ami továbbra is árad felénk.”

Hamis profillal akart pénzt kiszedni a női vb kómában lévő pilótájáért aggódó emberekből egy csaló