back to top
2024. szeptember 19. 19:08
KezdőlapMotoGPBastianininek a tavalyi volt karrierje legrosszabb szezonja, ami megtanított neki egy fontos...

Bastianininek a tavalyi volt karrierje legrosszabb szezonja, ami megtanított neki egy fontos leckét

Enea Bastianini elárulta, hogy mit tanított meg neki az előző idény, amely nagyon rosszul alakult számára. Az olasz pilóta emellett a Moto2-es világbajnoki címéről és Valentino Rossiról is szót ejtett.

Miközben Francesco Bagnaia nagy csatában megszerezte a második MotoGP-bajnoki címét, a csapattársa, Enea Bastianini nagyon sokat küszködött a tavalyi idényben. Bastianini ugyanis több súlyos sérülést is elszenvedett, az elsőt mindjárt a portimãói szezonnyitón. Ez az időszak – amelyben sok fordulót ki is kellett hagynia – pedig nem csak fizikai szempontból okozott neki nehézséget.

Bastianini: A sérülés nélkül én is harcolhattam volna a bajnoki címért

„Eltökéltnek kell lenni, mivel mindig mindent a tudat irányít – fejtegette az Icon Magazine-nak Bastianini. – Ezt ő [Bagnaia] bizonyította be tavaly, pályafutásom legrosszabb szezonjában. Három törést [szenvedtem el] öt hónap alatt. És miután több sérülést is elszenvedsz, nem könnyű visszatérni a pályára. Semmi sem állt össze, amint jött egy kisebb siker, azonnal jött egy csapás is. Ez megtanított arra, hogy filozofikusan kell hozzáállnom: a mélypontról csak emelkedni lehet, szóval soha nem szabad feladni a reményt.”

A nehéz pillanatokban nagy segítség lehet az embernek, ha van egy jól megszokott mozdulatsora, amellyel meg tudja nyugtatni magát. Ezt az „eszközt” pedig Bastianini is igénybe veszi. „Van egy rutinom a versenyhétvégékre, pontos időpontokkal: [vasárnap] délelőtt 11-re, a Moto3 rajtjára már készen kell állnom, vagy azon kell gondolkodnom, hogy melyik kesztyűmet vettem fel a jól [sikerült] szabadedzésre.”

A legtöbb versenyző úgy vág bele a pályafutásába, hogy egyszer világbajnok szeretne lenni. Ez a legtöbbekkel ellentétben Bastianininek már megadatott, amikor négy éve hazavihette a középső kategória trófeáját. „A legfőbb álmom az volt, hogy világbajnok legyek – idézte fel. – Ezt pedig már elértem a Moto2-ben, 2020-ban. Az egy nehéz időszak volt a [koronavírus] járvány miatt, de az a bajnoki cím mindig is ott lesz a fejemben.”

Mint ahogy annyi más olasz pilóta, úgy Bastianini is mindig szeretett volna Valentino Rossival egy mezőnyben versenyezni. Erre végül a 2020-as és 2021-es szezonban is sor került, ami nagyon sokat jelentett neki. „Korábban soha nem tudtam volna azt elképzelni, hogy egy rajtrácson álljak vele [Rossival]. De aztán sokszor megtörtént, ami pedig csodálatos volt!” – jegyezte meg.

Rossi fölényben, Marc Márquez „sehol” – a MotoGP pilótáitól megkérdezték, hogy ki a legnagyobb