back to top
2024. május 03. 02:00
KezdőlapMotoGPBastianini: A sérülés nélkül én is harcolhattam volna a bajnoki címért

Bastianini: A sérülés nélkül én is harcolhattam volna a bajnoki címért

Enea Bastianini elárulta, min ment keresztül ebben a szezonban a sérülései miatt, és kijelentette, szerinte azok nélkül harcban lett volna az idei világbajnoki címért. A gyári Ducati versenyzőjét az zavarta a legkevésbé, hogy elveszítheti az ülését.

Enea Bastianini nagy reményekkel érkezett a gyári Ducati csapatához. Az olasz versenyző azok után kapta meg a nagy lehetőséget, hogy tavaly négy futamgyőzelmet is szerzett a Gresininél, és egészen az utolsó előtti futamig volt matematikai esélye a bajnoki címre. Az idei szezon előtt a legtöbben azt gondolták, hogy megszorongathatja új csapattársát, a címvédő Francesco Bagnaiát.

Az idény azonban rémálomszerűen kezdődött számára. Az év első versenyén, a Portugál Nagydíj sprintfutamán Luca Marinivel ütközött, aminek következtében eltört a lapockája, és a portimãói főverseny mellett további négy fordulót kellett kihagynia. Aztán pedig jött az általa okozott montmelói rajtbaleset, amelyben a kezét és a bokáját is eltörte. Ezek nyilvánvalóan mentálisan is megviselték.

Két kritikus pillanat volt – nyilatkozta Bastianini. – A vállsérülésből történő felépülés [folyamata] nagyon aggasztott. Nem tudtam visszanyerni az erőmet, a karom néha elernyedt a motoron, és ez még soha nem fordult elő velem. Barcelonáig javultak a dolgok, de visszaestem. Húsz napig ültem a kerekesszékben, nagyon dühös voltam, senkivel nem akartam beszélni, semmit nem akartam csinálni. Elértem a mélypontot, de onnantól kezdve minden könnyebb volt, és jó volt, hogy újra önmagam lettem.”

Bastianini szezonja összességében csalódást keltő volt, hiszen ő végzett az utolsó helyen a Ducati állandó versenyzői közül. Persze mindez nem volt független a sérüléseitől, sőt, szerinte ezek nélkül sokkal nagyobb célokért is küzdhetett volna. Végül azonban úgy alakult, hogy veszélybe került a gyári ülése, ám elmondása szerint ez nem annyira aggasztotta.

Eldőlt, hogy Bastianini vagy Martín lesz a gyári Ducati versenyzője

„Be kell vallanom, hogy az összes dolog közül ez az, ami miatt a legkevésbé szenvedtem – jelentette ki. – Soha nem kételkedtem a képességeimben, ha jó formában vagyok és élvezem [a motorozást]. Jorge [Martínnak] csodálatos bajnoki idénye [volt], de úgy gondolom, hogy a sérülés nélkül én is harcolhattam volna a bajnoki címért. Jövőre újra megpróbálom.”

Bastianini szezonjának egyetlen igazán szép pillanata a Maláj Nagydíjon aratott igencsak meglepetésszerű győzelme volt. Intenzív és váratlan [volt] – emlékezett vissza. – Tudtam, hogy visszatértem, hogy talán a dobogóért harcolhatok, és ehelyett… meglett a győzelem. Igen, este ünnepeltünk, együtt voltunk a csapattal, kicsit karaokéztunk. Jól éreztük magunkat.”

A feltámadó Bastianini nyerte a sepangi futamot, Bagnaia visszavágott Martínnak

Pedig a 25 éves versenyző a visszatérése utáni három hétvégén nem volt jó formában. Olyannyira, hogy a sepangi forduló előtti Thai Nagydíjon az a csúfság is megesett vele, hogy az utolsó, huszonegyedik helyre kvalifikált. Az ötszörös MotoGP-futamgyőztes elismerte, ezen a ponton belátta, hogy változtatnia kell a megközelítésén.

„Tudom, hogy kicsit furcsán hangzik, de szinte nem is emlékszem, hogy utolsóként rajtoltam volna, mert semmilyen problémám nem volt, és őszintén szólva kínos volt – fogalmazott. – Rájöttem, hogy rossz volt a hozzáállásom, hogy velem is van valami baj. Szóval más mentalitással, elszántabban mentem Malajziába. Annak tudatában, hogy képes vagyok jól teljesíteni, már csak azért is, mert a thaiföldi futam nem alakult rosszul.”

Bastianini nemcsak új csapatba igazolt az idei évre, hanem versenymérnököt is váltott, és Marco Rigamontival dolgozott együtt. Mindig leküzdöttük a nehézségeket – árulta el. – Soha nem vitatkoztunk, mindig ugyanabba az irányba mentünk. Néha idegesek voltunk, de ez rendben van, amikor nem mennek jól a dolgok. Most, hogy meglett a győzelem, sokkal nyugodtabb a légkör.”