back to top
2024. szeptember 17. 05:53
KezdőlapMotoGPBagnaia és Marc Márquez sem úszta meg a bukást, Bastianini első sprintgyőzelmét...

Bagnaia és Marc Márquez sem úszta meg a bukást, Bastianini első sprintgyőzelmét aratta Martínt legyűrve

Enea Bastianini nyerte meg a Brit Nagydíj sprintfutamát Jorge Martín és Aleix Espargaró előtt. Az élmezőnyből Francesco Bagnaia és Marc Márquez is esett, a verseny elején pedig Marco Bezzecchi és Franco Morbidelli hatalmas bukása borzolta fel a kedélyeket.

A két kisebb kategória időmérője után a MotoGP sprintfutamával folytatódott a Brit Nagydíj szombati programja. A mezőny tagjai száraz körülmények között, 21 fokos levegőben és 38 fokos aszfalton vághattak neki a 10 körös futamnak. A pole pozícióból az időmérőn új körrekordot felállító Aleix Espargaró indulhatott, míg a gyári Ducati duója, Francesco Bagnaia és Enea Bastianini várhatta a piros lámpák kialvását. Ami a gumikat illeti, hátulra szinte mindenki lágyat választott, Jack Miller volt a kivétel, aki közepeset tetetett fel. Előre pedig szinte az összes pilóta a közepes mellett döntött, de Espargaró, Marc Márquez, Maverick Viñales és Miguel Oliveira a keményre, Raúl Fernández és Nakagami Takaaki pedig lágyra szavazott.

Espargaró jött ki a legjobban Viñales bukásából, Bagnaia a fóliája miatt bukta el a pole pozíciót

Jorge Martín vette messze a legjobb rajtot, aki így a 2-es kanyarban már vezetett. Bastianini hasonlóan jól indult el, így át tudta venni a második helyet. Közvetlenül a rajt után hatalmasat bukott Marco Bezzecchi és Franco Morbidelli, utóbbi csak segítséggel tudta elhagyni a bukóteret.

Egy visszajátszásból aztán kiderült, hogy Morbidelli elmérte az 1-es kanyar féktávját, és hátulról eltalálta Bezzecchit. Szerencsére az első híradások szerint mindkét pilóta megúszta komolyabb sérülés nélkül.

A 2. körben Brad Binder és Pedro Acosta kezdett el csatázni az ötödik helyért, de a márkatársak összeértek, és emiatt az újonc motorja látványosan megsérült. Ennek következtében Márquez át tudta venni az ötödik pozíciót, amelyet aztán egy kisebb küzdelem után megőrzött.

Az élmenők szempontjából az 5. körben jött a dráma: Bagnaia megfutotta az addigi legjobb időt, majd eldobta a motorját a 4-es kanyarban. Eközben Martín, Bastianini és Espargaró nagyjából két és fél másodperccel el tudtak húzni Bindertől.

Bastianini a 6. körben elkezdte támadni Martínt, és végül egy szép manőverrel el is ment mellette, majd fokozatosan lerázta a Pramac pilótáját. Fabio Di Giannantonio ezalatt kapott egy hosszú körös büntetést pályaelhagyások miatt.

A 8. kör végén Márquez is elesett, a nyolcszoros világbajnok a 16-os kanyarban került a földre. Így Binder vette át a negyedik helyet, akit Acosta és Álex Márquez követett közvetlen közelről.

Végül az élmezőnyben már nem volt több változás, így Bastianini életében először megnyert egy sprintet, sőt korábban még dobogón sem állt ilyen verseny után. Mögötte Martín ért célba, aki így a tabellán teljesen felzárkózott Bagnaiára. Rajtuk kívül sorrendben Espargaró, Binder, Acosta, Álex Márquez, Jack Miller, Viñales és Di Giannantonio szerzett pontot.