back to top
2024. szeptember 16. 21:00
KezdőlapMotoGPMorbidellit megbüntették, de szerinte nem volt felelőtlen az akció, amellyel kiütötte Bezzecchit

Morbidellit megbüntették, de szerinte nem volt felelőtlen az akció, amellyel kiütötte Bezzecchit

Franco Morbidelli dupla hosszú körös büntetést kapott a Brit Nagydíj főfutamára, miután a sprint első kanyarjában kiütötte Marco Bezzecchit. A Pramac motorosa nem ért egyet azzal, hogy felelőtlenül motorozott volna, de elfogadja az ítéletet.

Izgalmas versenyt hozott a Brit Nagydíj sprintje, bár az első körben nem jó értelemben. A rajt után ugyanis Marco Bezzecchit hátulról elkaszálta az 1-es kanyar féktávját teljesen elmérő Franco Morbidelli, aminek következtében mindketten kirepültek a sóderágyba. Utóbbi láthatóan fájdalmak közepette hagyta el a bukóteret, majd Bezzecchivel együtt a pálya orvosi központjába szállították. Ám a vizsgálatok során szerencsére mindkettejükről azt állapították meg, hogy versenyzésre alkalmasak, így főfutamon ott lehetnek a rajtrácson. A Pramac pilótája azonban óriási hátrányba került.

Bagnaia és Marc Márquez sem úszta meg a bukást, Bastianini első sprintgyőzelmét aratta Martínt legyűrve

A sportfelügyelők ugyanis úgy döntöttek, hogy dupla hosszú körös büntetéssel sújtják őt vasárnapra, mondván, felelőtlenül vezetett. A sebességkülönbség azon a ponton valóban hatalmas volt, és Morbidellinek Bezzecchi jelenléte nélkül sem lett volna esélye bevenni a kanyart, ezzel együtt nem ért egyet ezzel az állítással.

„Valami történt Maverick [Viñalesszel] – nyilatkozta. – Rosszul rajtolt. Sok pozíciót vesztett, fékezett, megállt. Én normális helyen fékeztem, de nem tudtam elkerülni az ütközést. Sajnos nekimentem Marcónak. Ez egy szerencsétlen epizód volt. Nem volt szó felelőtlenségről, fogalmazzunk így. Balszerencsés volt. Senkit nem akartam megelőzni, normális helyen szerettem volna fékezni. Ha látják a felvételeket, korábban fékeztem [Miguel] Oliveiránál, de aztán Maverick beszippantott, aki mindenki máshoz képest eltérő sebességgel ment. Elfogadom, amit a sportfelügyelők mondanak.”

Néhányan, mint például Marc Márquez, kiálltak Morbidelli mellett, és kijelentették, versenybalesetről van szó, vagyis az olasz pilóta nem érdemelt büntetést. „Az a probléma, hogy ilyen a versenyzés – fogalmazott. – Kétszáz kilométer per órával megyünk, és húsz motor van. Ilyen dolgok előfordulhatnak. Ez egy szerencsétlen versenybaleset volt. Egyáltalán nem volt felelőtlen motorozás. A sportfelügyelőknek viszont más a véleményük, és én ezt elfogadom.”

A 29 éves pilótának felvetették, hogy a mai MotoGP-ben látott aerodinamikai elemek hozzájárulnak-e az ilyen jellegű incidensekhez. „Biztosan – felelte. – Nagyon nagy sebességgel érünk az első kanyarhoz. A szívóhatás nagy különbséget jelent. Szerencsére jól vagyok, és Marco is rendben van. Megütöttük magunkat, de jól vagyunk.”

Morbidellihez hasonlóan Bezzecchi szintén meglátogatta az orvosi központot, de szerencsére nála sem állapítottak meg olyan sérülést, amely versenyzésre alkalmatlanná teszi. Mindez azonban nem jelenti ezt, hogy teljesen ép bőrrel megúszta a történteket: a VR46 motorosa elárulta, vannak fájdalmai, de ezeket a versenyig próbálja enyhíteni, amennyire csak lehet.

„Sokkal rövidebb futam volt, mint amire számítottam – kezdte. – Szerintem nem rajtoltam rosszul, az első kanyarnál próbáltam tartani a belső ívet, de egyszer csak nagy ütést éreztem, és a levegőben találtam magam. Keményen csapódtam az aszfaltrhoz rögtön fájdalmat éreztem a lábamban, de az orvosi központban elvégzett röntgenvizsgálat után kizártuk a sérüléseket. A zúzódás fáj, igyekszünk kihasználni ezeket az órákat, hogy fizioterápiával gyógyuljunk, és megtudjuk, milyen állapotban térhetünk vissza a pályára.”