back to top
2024. szeptember 18. 20:41
KezdőlapMotoGP„Számára ez a bosszút jelentette” – ilyen volt Rossi első csapattársának lenni...

„Számára ez a bosszút jelentette” – ilyen volt Rossi első csapattársának lenni a Yamahánál

Carlos Checa felidézte azt az évet, amikor Valentino Rossi megérkezett a Yamahához, és egy csapatnál versenyeztek. A spanyol expilóta szerint a későbbi kilencszeres világbajnok vele szemben egyáltalán nem úgy viselkedett, mint utána például Jorge Lorenzóval.

Valentino Rossi 2003 végén nagyon bátor döntést hozott, ugyanis eligazolt a Hondától, ahol megszerezte pályafutása első három királykategóriás világbajnoki címét. Ráadásul ahhoz a Yamahához szerződött, amely akkor már tizenegyedik éve nem ért fel a csúcsra, sőt, abban a szezonban egyetlen árva dobogót sem szerzett.

Mindez azonban a lehető legjobban sült el, és Rossi lett Eddie Lawson után a második versenyző, aki két egymást követő évben két különböző márkával ér fel a csúcsra, pályafutása végére pedig már egyértelműen a Yamahával azonosították. Carlos Checa, aki 2004-ben az olasz motoros csapattársa volt, felidézte ezt az időszakot.

„Nem hittük, hogy Valentino képes nyerni a Yamahával, de megtette – nyilatkozta a kétszeres 500 köbcentiméteres futamgyőztes a DAZN műsorában. – Nekem ez egy lecke is volt, mert szerintem kicsit elaludtunk, amikor korlátokkal szembesültünk a motoron. Valentino a legjobb pillanatban érkezett meg az energiájával.”

„Tíz évvel le vannak maradva” – így reagált Rossi, amikor először látta közelről a Yamahát

Sokakhoz hasonlóan a spanyol exversenyző is úgy gondolja, Rossi meg akarta mutatni, hogy más motoron is képes felérni a csúcsra, de hozzátette, a Yamaha is elvégezte a szükséges munkát. „Úgy vélem, számára ez a bosszút jelentette – fogalmazott. – »Azt hiszitek, azért nyerek, mert Hondám van?« [Emellett] a Yamaha is sokat dolgozott, drasztikus változtatásba kezdett.”

Persze a későbbi kilencszeres világbajnok egyedül nem lett volna elég a győzelemhez, többek között Checa is szerepet játszott a motor fejlesztésében. Ez pedig a következő évben, távozása után meg is mutatkozott. „Sokat dolgoztunk a motorral, szerintem elképesztő munkát végeztünk a Yamahával, de az elégtételt az jelentette, hogy a következő évben új motort készítettek, és vissza kellett térniük a régihez, amelyet mi hátrahagytunk” – emlékezett vissza.

Rossiról az embernek nem feltétlenül az jut eszébe, hogy kapcsolata simulékony lett volna a csapattársaival. Persze ennek elsődlegesen a Jorge Lorenzo mellett eltöltött időszak az oka, hiszen ekkor az id előfordult, hogy falat húztak fel a két garázs között. Checával azonban nyoma sem volt ilyen jellegű konfliktusoknak.

„Nagyon nyílt volt, pont olyan, amilyennek látjuk – árulta el. – Nagyon versengő. Rendkívüli képességekkel rendelkezett, mindenekelőtt a mentális menedzselés terén. Ő egy másfajta srác volt, aki tanulni akart. Kivételes volt a kapcsolatom vele. Nagyszerű lehetőség volt megosztani a garázst, az élményeket, a pillanatokat és a munkát a valaha élt egyik legjobb versenyzővel.”