back to top
2024. szeptember 16. 20:58
KezdőlapMotoGPA szokásosnál jóval nagyobb lesz a mezőny Spielbergben – akad, aki „laboratóriumi”...

A szokásosnál jóval nagyobb lesz a mezőny Spielbergben – akad, aki „laboratóriumi” motorral indul

Három szabadkártyás pilótával bővül a MotoGP mezőnye az Osztrák Nagydíjon. Pol Espargarót a KTM, Stefan Bradlt a Honda, Lorenzo Savadorit pedig az Aprilia nevezte be a fordulóra.

Az előttünk álló hétvégén fog sor kerülni az idei Osztrák Nagydíjra, amelynek most is a spielbergi Red Bull Ring fog otthont adni. A pályával ellentétben viszont a mezőny mérete nem a megszokott lesz, hiszen huszonkettő helyett huszonöt motort láthatunk majd a rajtrácson. Ennek az az oka, hogy három gyártó is benevezte az (egyik) tesztpilótáját a fordulóra.

A hazai versenyhétvégéjén a KTM Pol Espargarót fogja motorra ültetni. A fiatalabb Espargaró fivérnek ez lesz idén a második szabadkártyás indulása. Először az Olasz Nagydíjon vett részt, Mugellóban a sprintet tizennegyedikként, a főfutamot pedig tizenhetedikként zárta. Annyi biztos, hogy megfelelően felkészült a fordulóra – júliusban ugyanis egy kétnapos tesztet teljesített a spielbergi pályán Dani Pedrosa és Pedro Acosta társaságában.

A Honda – Aleix Espargaró érkezéséig még egyetlen – tesztpilótája, Stefan Bradl is ott lesz a Red Bull Ringen. A német motorosnak ez lesz idén a negyedik szabadkártyás lehetősége, eddig Jerezben, Barcelonában és a Sachsenringen mérettette meg magát. A legjobb eredményét a Spanyol Nagydíj főfutamán érte el, amelyen tizenhatodik lett. Bradl a SPEEDWEEK.com-nak felfedte, hogy a szezon további részében még kétszer, Misanóban és Valenciában szintén csatlakozik a mezőnyhöz. A japán gyártó tehát ezen a téren teljesen kihasználja a koncessziós jogait.

Hivatalos: Aleix Espargaró a Honda tesztpilótájaként folytatja a pályafutását

Az Aprilia sem akart ebben lemaradni, ők Lorenzo Savadorit indítják el. A noaleiek tesztpilótája idén szintén a negyedik alkalommal „kap szabadkártyát”, eddig Jerezben, Mugellóban és Assenben láthattuk. A legjobb eredményét, egy tizenhatodik helyet a Spanyol Nagydíj sprintjének végén jegyezhette fel. Azonban nem minden sikerült jól neki, a Holland TT szombati napját biztosan nem a tervei szerint zárta. Az olasz motoros ugyanis hatalmasat esett, és így többszörös törést szenvedett el a gerince ágyéki szakaszának keresztirányú nyúlványainál. Ebből még nem sikerült teljesen felépülnie, de így is vállalta, hogy rajthoz áll.

„Alig várom, hogy újra versenyezhessek. Fizikailag még mindig nem vagyok százszázalékos állapotban, de már sokat haladtam [a felépüléssel] – mondta Savadori. – Egy »laboratóriumi« motorral fogok versenyezni, hiszen a hétvégén több fejlesztést is kipróbálunk. Rengeteg munka vár rám, többek között olyan is, amely nagyon [fontos] a jövőre nézve.”

Az Apriliánál még bizonyos eredményeket is feladnának, hogy megoldják a problémájukat