back to top
2024. szeptember 17. 20:07
KezdőlapMotoGPÉles kritika Aleix Espargarótól: szerinte igazságtalan, hogy Morbidelli jövőre is a mezőny...

Éles kritika Aleix Espargarótól: szerinte igazságtalan, hogy Morbidelli jövőre is a mezőny tagja lesz

Szavai alapján Aleix Espargaró szakmai szempontból nem tartja helyesnek, hogy Jack Miller esetlegesen jövőre is a MotoGP-ben folytathatja pályafutását, Franco Morbidelli azóta hivatalossá vált maradását viszont ennél is nyíltabban kritizálta.

A héten felröppent a pletyka, miszerint Jack Miller számára mégis van remény, ami a MotoGP-pályafutás folytatását illeti. Az ausztrál motorost a Pramackal hozták szóba, és több jel is arra utal, hogy a jövőre már Yamahákkal versenyző olasz istálló valóban leigazolja őt. Többek között ő maga is úgy fogalmazott, hogy valóban van esély egy új királykategóriás szerződésre.

Miller közelmúltbeli eredményei azonban nem igazán indokolják, hogy jövőre is a MotoGP-ben versenyezzen. Tavaly 163 ponttal a tabella tizenegyedik helyén zárt, miközben csapattársa, Brad Binder 293 egységet gyűjtött. Idén még rosszabb a helyzet: a gyári KTM idősebbik pilótája 42 pontnál tart, míg csapattársa 114-nél, de az újonc Pedro Acosta ennél is többet, 122-t gyűjtött. Aleix Espargarót ezzel kapcsolatban kérdezték, és szavai alapján arra lehet következtetni, hogy szakmai szempontból nem ért egyet Miller potenciális leigazolásával.

Tényleg van esély a MotoGP-karrier folytatására? – Miller sokatmondóan reagált az értesülésekre

„Erről nem fogok nyilatkozni, mert bajba kerülnék – jelentette ki a csütörtöki sajtónapon. – Ha elmondanám, hogy mit gondolok erről és valaki másról, aki a VR46-nál fog kikötni, az nem lenne helyes. Jól kijövök Jackkel, szomszédok vagyunk, és most lett apa. Tudom, hogy sokkal jobban szereti a motorokat, mint én. Nagyon örülök, hogy még mindig itt lehet. Ugyanakkor van egy sokkal rosszabb eset is.”

Hogy ki az, akire az állandó mezőny korelnöke kétszer is utalt? Természetesen Franco Morbidelli, akiről azóta hivatalossá vált, hogy valóban Valentino Rossi alakulatához igazol. Az olasz pilóta hosszú évek óta árnyéka korábbi önmagának, és bár idén egyértelműen fejlődik, még mindig jelentősen elmarad a több gyári specifikációjú Ducatit hajtó márkatársától.

Hivatalos: Morbidelli visszatér Rossi szárnyai alá, a VR46-hoz igazol

„Morbidelli esete rosszabb, mint Milleré – folytatta Espargaró. – Semmi baj nincs azzal, ha Morbidelli a MotoGP-ben marad, de amikor az embernek ennyi éven keresztül folyamatosan győztes motorja van, és a csapattársai minden alkalommal, minden futamon és minden időmérőn legyőzik, akkor számomra nem tűnik igazságosnak, hogy nem adnak lehetőséget a fiatal versenyzőknek. Amikor az embernek már sok győztes motorja volt, és nem mutat semmit, de folyamatosan lehetőséget adnak neki, akkor látjuk, ahogyan egy Alonso López a száját harapdálja, hogy feljebb léphessen.”

A gyári Aprilia motorosa elárulta, részben ezért vonul vissza az idei év végén az állandó versenyzéstől. „Ezért döntöttem úgy, hogy jövőre félreállok, mert úgy érzem, nem vagyok ezer százalékon, mint amire ezek a srácok képesek – fogalmazott. – Már nincs meg bennem az a vágy, hogy versenyezzek, és szerintem nem lenne korrekt, ha itt maradnék.”

Egyelőre két újonc debütálása biztos a MotoGP 2025-ös mezőnyében, és közülük az egyik, Ogura Aj pont az Aprilia szatellitcsapatánál, a Trackhouse-nál fog bemutatkozni. „Ha egy olyan csapatmenedzser, mint [Davide] Brivio, egy olyan versenyzővel kockáztat, mint Ogura, az kalapemelést érdemel – vélekedett Espargaró. –Szerintem Ogura nagyon jó: agresszív, önállóan dolgozik. Úgy gondolom, ez egy nagyszerű igazolás,

Hivatalos: végül tényleg japán pilótát igazolt a Trackhouse – amerikai helyett