back to top
2024. szeptember 16. 20:53
KezdőlapMoto2A piros zászló után Vietti szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót, Ortolá...

A piros zászló után Vietti szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót, Ortolá a Moto3-as időmérőt nyerte meg

Celestino Vietti szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót az Osztrák Nagydíj időmérőjén Áron Canet és Sergio García előtt, amelyet Manuel González bukása miatt meg kellett szakítani. A spielbergi Moto3-as versenyen sorrendben Iván Ortolá, Joel Kelso és Collin Veijer alkotják majd az első sort.

A királykategória időmérője után a két kisebb kategória kvalifikációjával folytatódott az Osztrák Nagydíj szombati programja. Az eső továbbra is elkerülte a Red Bull Ringet, ami valamelyest melegedett, hiszen a pálya ekkor már 34, a levegő 27 fokos volt.

Martín sérült ujjal is legyőzte Bagnaiát, kettejüket megközelíteni sem tudták a spielbergi időmérőn

Moto2

A középső kategória mezőnyében nem volt jelent a Trackhouse Racing által frissen leigazolt Ogura Aj. A japán pilótának részlegesen eltört a jobb keze, amikor a szombat reggeli szabadedzésen elesett. Az időmérő első szakaszában a tabella első tíz helyezettje közül Fermín Aldeguernek és Jeremy Alcobának kellett ott lennie.

Rossiékon nőtt fel, de Kató a legnagyobb példaképe a MotoGP következő japán versenyzőjének

Az első próbálkozások alkalmával Albert Arenasnak sikerült kiemelkednie, a Gresini pilótája 1:34.364-gyel állt az élre. Több pályaelhagyás miatt elvett kör után Aldeguer bejött a második helyre. Rajtuk kívül még Senna Agius és Jaume Masià foglalt el továbbjutást érő pozíciót.

A hajrában aztán kisebb meglepetésre Zonta van den Goorbergh egy 1:34.300 másodperces körrel átvette a vezetést. A holland pilótát már senki sem tudta letaszítani az élről, rajta kívül Aldeguer, Arenas és Agius ment tovább a Q2-be. A végén még számos pályaelhagyás miatt elvett idő és Barry Baltus bukása kavarta fel a port.

A Q2 első öt perce után Sergio García állt az élen, a bajnoki listavezető 1:33.992-őt futott. Mellette ekkor Alonso López és Manuel González volt még a virtuális első sorban. Sajnos González ezután egy hatalmas bukást szenvedett el a sikánban, nehezen kelt fel, így piros zászlóval megszakították az időmérőt. A madridi versenyzőt pedig természetesen elvitték a pálya orvosi központjába kivizsgálásra.

Miután újra kinyílt a bokszutca, Celestino Vietti 1:33.855-tel magához ragadta az első helyet, a másodikra pedig Áron Canet ért oda. Eközben Darryn Binder bukott a sikán bevezető szakaszán.

Végül már senki sem tudott javítani, így a tavalyi Moto2-es spielbergi futamot megnyerő Vietti megszerezte az idei második pole pozícióját. Vele együtt sorrendben Canet, García, Tony Arbolino, López, Jake Dixon, Marcos Ramírez, Somkiat Chantra és González alkotják majd az első sort – persze csak akkor, ha utóbbit versenyzésre alkalmasnak találják. Az időmérő végén egyébként még Arenas bukott, Aldeguer pedig csak a tizenhetedik helyen zárt.

Moto3

A legkisebb géposztály mezőnyében nem volt ott a második szabadedzésen nagyot bukó Joel Esteban. A 19 éves pilóta nem szenvedett komolyabb sérülést, de nem tudta vállalni a részvételt. Az időmérő első szakaszában a jelenlegi tabella legjobb tíz helyezettje közül csak Adrián Fernándeznek kellett motorra ülnie.

A Q1 első nagyobb eseménye Scott Ogden és Filippo Farioli összeérése volt, ami miatt az előbbi nem tudta folytatni a kvalifikációt. Eközben Furuszató Taijó 1:40.882-vel élre állt, és mivel a többiek jelentős hátrányban voltak hozzá képes, a hajrában már ki sem ment a pályára.

Végül sem Furuszató első, sem Fernández második helyére nem volt veszélyes senki. Rajtuk kívül Szuzuki Tacuki, majd a végén javító Luca Lunetta ment tovább, utóbbi így Nicola Carraro ütötte el a bejutástól.

A Q2-ben első nekifutásra Daniel Holgado érte el a legjobb, 1:40.259-es időt. Holgadóhoz ekkor sorrendben José Antonio Rueda, David Alonso, Iván Ortolá és Collin Veijer volt a legközelebb. Ehhez hozzá kell tenni, hogy nagyon sok pilótának elvették a körét pályaelhagyás miatt.

A hajrában Joel Kelso 1:40.200-val átvette a vezetést, a második helyre pedig Veijer jött be. Eközben előbb Rueda, majd Szuzuki is bukott, aztán pedig Kelso is eldobta a motorját a sikánban. Ám a végén megérkezett Ortolá, aki 1:40.057-tel megszerezte az idei harmadik pole pozícióját. Mögötte a Kelso, Veijer, Holgado, Rueda, Alonso, Matteo Bertelle, Ángel Piqueras, David Muñoz, Jamanaka Riuszej sorrend alakult ki az első három sorban.