back to top
2024. szeptember 19. 18:06
KezdőlapMotorsportPozitív drogteszt miatt zártak ki egy pilótát a Man-szigeti versenyről, ami többeket...

Pozitív drogteszt miatt zártak ki egy pilótát a Man-szigeti versenyről, ami többeket felháborított

Alex Sinclairt kizárták az idei Manx Grand Prix-ről, mivel pozitív lett a drogtesztje. Viszont egyes a walesi pilótát személyesen ismerő hozzászólók szerint Sinclair csak súlyos betegsége miatt nyúlt a marihuánához.

Ezen a héten tartják a tekintélyes múltra visszatekintő Manx Grand Prix-t. Az amatőrök és félprofik számára kiírt Man-szigeti viadal idei kiadása rövid időn belül már másodszor került be a hírekbe. Szerencsére ezúttal nem annyira szomorú okból, mint legutóbb.

Halálos baleset történt a Man-szigeti verseny időmérőjén

„Az ACU Events Ltd., a Manx Grand Prix versenyek szervezője megerősíti, hogy Alex Sinclair, aki a Junior, Classic Junior és Classic Senior kategóriák versenyeire nevezett, kizárásra került a 2024-es eseményről egy drogtesztet követően – áll a rendező közleményében. – Sinclair, aki 2012 óta rendszeres résztvevője a Manx Grand Prix-nek, egy szúrópróbaszerű drogteszt során, amelyet az esemény drog- és alkoholszűrési protokollja keretében végeztek el, nem negatív eredményt produkált egy rekreációs drogra. Ennek következtében azonnali hatállyal kizárásra került az eseményről.”

„Az ügy továbbításra kerül az Auto-Cycle Union (ACU) felé, amely a motorversenyzés nemzeti szintű irányító testülete Nagy-Britanniában (Észak-Írország kivételével). A doppingoláson ért pilótákra kivethető szankciók között szerepel az ACU versenyeiről való eltiltás, amelynek minimális időtartama két év. A Manx Grand Prix és az ACU a szigorúan vett zéró tolerancia politikáját követi a drogok és az alkohol jelenlétével szemben a tisztviselők és versenyzők esetében az esemény időtartama alatt.”

Ez a közlemény többek között a Manx Grand Prix Facebook-oldalára is kikerült, és ott eléggé megosztotta a hozzászólókat. Volt, aki a rendezők pártját fogta, és arról írt, hogy a hírhedt utcai pálya teljesen tiszta elmével is nagyon veszélyes, így jól jártak el Sinclair kizárásakor. Viszont jóval többen voltak azok, akik nem értettek egyet a döntéssel, egyikük lényegében még bocsánatkérésre is felszólította a meghozóit.

Közülük többen arra hívták fel a figyelmet, hogy az általuk személyesen ismert 35 éves pilóta Crohn-betegségben szenved. Ez a krónikus gyulladásos bélbetegség pedig egy szakportál szerint nagy fájdalmakkal jár. Ezek alapján a walesi motoros azért fogyasztott fájdalomcsökkentő hatású marihuánát (vagy valamilyen kenderszármazékot), hogy egyáltalán részt tudjon venni az imádott versenyén. Természetesen ehhez hozzá kell tenni, semmi bizonyíték nincs arra, hogy ezek az állítások igazak.

A Manx Grand Prix egyébként nagy hagyományokra tekint vissza, hiszen az első versenyt még 1923-ban rendezték MARC, azaz Manx Amateur Road Race néven. Mostani nevét 1930-ban kapta meg. A viadal lényege, hogy jóval hozzáférhetőbb a Man-szigeti TT-nél, bár a legjobbak a profik között is rajthoz állhatnak, de csak régi motorral.

Igazán epikus volt az idei Man-szigeti TT – nem csak a filmvásznon fog annak látszani