back to top
2024. szeptember 17. 23:55
KezdőlapMotoGP„A pályán kívül béke, belül pedig háború” – Bagnaia és Martín viszonya...

„A pályán kívül béke, belül pedig háború” – Bagnaia és Martín viszonya ma is a tiszteleten alapszik

Francesco Bagnaia és Jorge Martín is arról beszélt, hogy továbbra is tisztelik egymást, és így meg tudják tartani a jó viszonyukat.

Valószínűleg egyszer Francesco Bagnaia és Jorge Martín párbaja is be fog kerülni a MotoGP történelemkönyvébe a nagy rivalizálások fejezetébe (bár lehet, hogy ez már „megtörtént”). Kettejük kapcsolata régre nyúlik vissza, hiszen 2015-ben csapattársak voltak a Mapfre Team Mahindránál a Moto3-ban. A legkisebb géposztályban még egy évig mérhették össze a tudásukat, majd legközelebb, 2021-ben már a MotoGP-ben „találkoztak”.

Martín ugyanis akkor érkezett meg a királykategóriába, amelyben lényegében a gyári Ducatihoz kerülő Bagnaiát váltotta a Pramacnál. Ezután tavaly szerepeltek újra együtt a hírekben, amikor emlékezetes módon az utolsó futamig csatáztak a világbajnoki címért. Az ütközet akkor az olasz motoros győzelmével zárult, ám vetélytársának idén van lehetősége a visszavágásra – pillanatnyilag csupán 5 pont a különbség köztük a tabella első két helyén. Egy ilyen szoros küzdelem persze feszültséggel teli, de ők ketten ügyelnek arra, hogy így is megtartsák a jó viszonyukat.

Így áll a MotoGP-tabella az Osztrák Nagydíj után

„Ha [két pilóta] tiszteli egymást, akkor a pályán kívül béke, a pályán belül pedig háború van, de az utóbbi is mindig tisztelettel folyik – jelentette ki Martín. – Régóta ismerjük egymást, és én soha nem értettem azokat a versenyzőket, akik a pályafutásuk során megváltoztatják a kapcsolatukat.”

„Az persze igaz, hogy amikor ugyanannak a célnak az eléréséért harcoltok, a dolgok kicsit megváltozhatnak – fűzte hozzá Bagnaia. – De a tiszteletnek mindig meg kell maradnia, és úgy tűnik, hogy ez nálunk tavaly, vagy akár fiatalabb korunk óta pont így van.”

Ám jövőre mindenképpen módosul majd valamelyest a kettőjük közti dinamika, hiszen Martín már az Aprilia gyári csapatát fogja erősíteni. Viszont a spanyol pilóta úgy látja, az, hogy a királykategóriás pályafutásuk során először nem márkatársakként fognak küzdeni egymással, semmin sem változtat.

„Ahogy Pecco mondta, ez nem a tavalyi vagy az idei évre szól, hiszen még sok évünk van arra, hogy egymás ellen harcoljunk – magyarázta Martín. – Én mindig a legjobbamat adom, és ha ő valamikor jobb nálam, akkor miért haragudnék rá? Szóval ez csak a tiszteletről szól. Ha minden tiszteletteljesen zajlik a pályán és azon kívül is, akkor én tudok örülni a győzelmeinek. Remélem, hogy a kapcsolatunk örökké ilyen lesz.”

Bagnaia vagy Martín legyen a világbajnok? – Marc Márquez elmondta, melyikük sikerének örülne