back to top
2024. szeptember 18. 03:56
KezdőlapMotoGPA VR46 főnöke szerint egy területen „valóban” nagy a különbség a tavalyi...

A VR46 főnöke szerint egy területen „valóban” nagy a különbség a tavalyi és az idei Ducati között

Pablo Nieto úgy gondolja, hogy nagy különbség van a tavalyi és az idei Ducati között, ami főleg a vezethetőség terén jelentkezik. A VR46 csapatmenedzsere emellett Fabio Di Giannantonio útjáról is beszélt.

A mostani MotoGP-szezon egyik legfontosabb beszédtémája, hogy mekkora a különbség az idei és a tavalyi Ducati, vagyis a Desmosedici GP23 és a GP24 között. Ez leginkább azért merül fel időnként újra, mivel az előző idényben az aktuálisan régebbi Ducatival több futamot is nyertek, idén viszont Marc Márquez kivételével senki sem tudta azt bekormányozni az élmezőnybe. Nemrég Pablo Nietónak, a tavalyi Ducatikat használó VR46 csapatmenedzserének feltették azt a kérdést, hogy tényleg annyira nagy-e a különbség a két motor között.

Bagnaia megszólalt a tavalyi és az idei Ducati különbségéről, bár úgy véli, nem hallgatnak majd rá

„Igen, valóban [nagy a különbség]. Bár határozottan úgy gondolom, hogy ez ciklikusan változik – tette hozzá Nieto. – Tavaly nem volt olyan nagy a különbség az akkori két motor [a GP22-es és a GP23-as] között. Idénre viszont [a Ducati] megtett még egy lépést előre. Szerintem most az igazán nagy különbséget a vezethetőség jelenti. A GP24 sokkal egyszerűbb, puhább, míg a GP23 erőforrásának sokkal agresszívabb a csúcsteljesítménye. Ez pedig akár tetszik, akár nem, rontja a motor vezethetőségét.”

A Ducatinak idén még négy idei motorja van a mezőnyben, jövőre viszont már csak egy GP25-tel fogunk találkozni. Az említett gép pedig nem a Pramac – hiszen az olasz alakulat már a Yamaha ügyfele lesz –, hanem a VR46 fogja versenyeztetni. Ráadásul Davide Tardozzi, a bolognaiak gyári istállójának csapatmenedzsere már azt is elárulta, hogy Fabio Di Giannantonio fogja vezetni a 2025-ös gépet, bár Franco Morbidelli szerint még nem lefutott ez az ügy.

Morbidelli reagált Aleix Espargaró beszólására, majd meghazudtolta a Ducati csapatfőnökét

Di Giannantonio hatalmas utat járt be az elmúlt egy évben. Amikor tavaly Marc Márquez érkezése miatt elveszítette a helyét a Gresininél, úgy tűnt, hogy távoznia kell a MotoGP-ből. Végül azonban a VR46-tól kapott egy esélyt, amellyel eddig élt is, hiszen a tabellán a kilencedik helyet foglalja el, amíg csapattársa, Marco Bezzecchi, csak tizenegyedik az összetettben. Jövőre pedig már egy legújabb verziójú Ducatin ülve mutathatja meg a tudását.

„Vagy ezerszer láttunk már olyat, hogy vannak versenyzők, akik nem találnak helyet maguknak, majd hirtelen elkezdenek erősebben teljesíteni és jó eredményeket elérni – jegyezte meg Nieto. – Di Giannantonio eddig látványos munkát végez, hiszen szinte mindig ő a második legjobb GP23-as pilóta. Szerintem ez nagyon fontos dolog, tudva, hogy Marc mindig ott van elöl. Mostantól az év végéig szerintem akár a dobogóért is tudunk majd harcolni, ami a fő célunk idénre.”

Di Giannantonio nem Marc Márqueznek akar bizonyítani, inkább a bajnoki cím motiválja