back to top
2024. szeptember 16. 21:10
KezdőlapOffroadLettenbichler visszavágott két évvel ezelőtti vereségéért a hardenduro-vb amerikai állomásán

Lettenbichler visszavágott két évvel ezelőtti vereségéért a hardenduro-vb amerikai állomásán

Manuel Lettenbichler nyerte a hardenduro-világbajnokság legutóbbi, Tennessee-ben rendezett fordulóját. A német versenyző nagy küzdelemben verte meg azt a pilótát, aki legutóbb legyőzte őt, ráadásul pont ugyanezen a helyszínen.

Három szabad hétvége után ismét összecsapott a hardenduro-világbajnokság mezőnye. A versenyzők ezúttal az Amerikai Egyesült Államokba, azon belül is a Tennessee állambeli Sequatchie-ba látogattak, ahol nem a hagyományos módon versenyeztek, hiszen vasárnap kieséses rendszerben teljesítették a futamokat.

Persze már előtte is próbára tették őket. Kezdésként csütörtökön, amikor a legjobbak közül tizenhatan összemérhették tudásukat a prológon, amelyet az állam fővárosában, Nashville-ben, annak is a belvárosában tartottak. A hazai szurkolók legnagyobb örömére az amerikaiak kisajátították az első három helyet, hiszen Cody Webbet intették le elsőként, akit a kisebb hibát elkövető Colton Haaker, majd Ryder LeBlond követett.

A következő két napon a kvalifikációé volt a főszerep, amelyen mintegy ötszáz amatőr versenyző vett részt. A legjobbak szombaton délután döntötték el egymás között, hogy ki indulhat a legjobb pozícióból. A pálya nem volt túl hosszú, ám ezzel együtt egyáltalán nem bizonyult könnyűnek, pláne a középső részén található csúszós emelkedő miatt, amellyel többeknek is meggyűlt a baja.

Magyar győzelmet hozott a hardenduro-vb romániai, részben Erdélyben rendezett fordulója

A bajnoki tabella éllovasa, Manuel Lettenbichler 6:05.90-es idővel bizonyult a leggyorsabbnak, 9,05 másodperccel megelőzve Wade Youngot, így ők ketten 3, illetve 2 pontot zsebeltek be. Mögöttük Trystan Hart és Ashton Brightmore zártak, de mivel ők az elitkategória összevetésébe nem számítanak bele, az utolsó egységet az ötödik Mario Román zsebelte be.

Az első két vasárnapi futamnak még nem a győzelem, hanem csak a továbbjutás volt a tétje, előbb a legjobb harmincba, majd az első húszba. A nyitóversenyt Lettenbichler nyerte, mindössze 4 századdal megelőzve Teodor Kabakcsijevet, míg mögöttük Hart lett a harmadik. A második körben öt csoportra osztották a mezőnyt, és mindegyikből az első négy jutott be a fináléba. Összesítésben a bolgár pilóta teljesítette a leggyorsabban a távot, megelőzve LeBlondot, míg a címvédő a saját csoportjában ugyan nyert, de a többieket is figyelembe véve harmadik lett.

A mindent eldöntő viadalon Hart állt az élre, de Lettenbichler a 2. körben átvette a vezetést. Kettőjük küzdelmének már csak azért is volt nagy a pikantériája, mert a német versenyző a legutóbbi két alkalommal, 2021-ben és 2022-ben is második lett ezen a helyszínen, két éve pedig a kanadai pilóta győzte le. Ezzel mindmáig ő az utolsó olyan pilóta, aki meg tudta verni a KTM motorosát, amikor az ténylegesen rajthoz is állt.

Ez utóbbi mondat pedig még mindig megállja a helyét: bár Lettenbichler hibázott az emelkedőn, így Hart vissza tudta előzni, de az utolsó körben a bajnoki éllovas került ki győztesen a csatából, és végül 5,13 másodperccel hamarabb ért célba ellenfelénél. Mögöttük Young ért célba, de mivel Hart sincs ott a vb tabelláján, a második helyezettnek járó 17 pontot kapta meg. Hátránya azonban így is 5-ről 9 egységre nőtt a második helyen Lettenbichlerrel szemben két fordulóval a vége előtt, míg Románnak további 7 pont a lemaradása.