back to top
2024. szeptember 16. 20:50
KezdőlapMotoGPA korábbi MotoGP-pilóta szerint Marc Márquez mindenképp szeretné megelőzni Rossit a vb-címek...

A korábbi MotoGP-pilóta szerint Marc Márquez mindenképp szeretné megelőzni Rossit a vb-címek számában

Alex Hofmann úgy látja, hogy jövőre könnyen elromolhat a kapcsolat a csapattársakká váló Francesco Bagnaia és Marc Márquez között. A korábbi MotoGP-pilóta szerint Márquez feltétlenül szeretne még két világbajnoki címet szerezni, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a korábbi sérülései megnehezíthetik ezt.

Marc Márquez tavaly több évnyi küszködés után hagyta el a Hondát, és idénre a Gresinihez igazolt. Viszont a nyolcszoros világbajnok jövőre már a Ducati gyári alakulatát fogja erősíteni, amelynél Francesco Bagnaia lesz a csapattársa.

Bagnaia szerint Marc Márquez leigazolása nagyon jól is elsülhet, de katasztrófa szintén lehet belőle

Az autó-motorsportok történelméből több olyan példát ismerhetünk, amikor csapattársak harcoltak egymással a bajnoki címért, és ez feszültséget keltett köztük. A Forma–1 leghíresebb ide vonatkozó esete Ayrton Senna és Alain Prost párbaja, míg a MotoGP-ből többek között Valentino Rossi és Jorge Lorenzo összecsapása juthat eszünkbe. Nemrég megkérdezték Alex Hofmannt, aki 2002 és 2007 között versenyzett a királykategóriában, hogy véleménye szerint Bagnaia és Márquez kapcsolata is ilyen irányba indulhat-e el.

„Abszolút! – válaszolta a jelenleg televíziós szakértőként dolgozó Hofmann a Motorsport-Totalnak. – Ez lesz a Ducati valaha volt legerősebb felállása. Marc emlékeztet engem az akkori [a Lorenzóval küzdő] Valentinóra. Ő képes arra, hogy a megfelelő időben megtegye a megfelelő lépéseket. Szóval nagyon kicsi a valószínűsége annak, hogy harmonikusan fog végződni ez a történet.”

Rossi segítheti ki Bagnaiát jövőre Marc Márquez ellen – állítja a többszörös MotoGP-futamgyőztes

„Én valamennyire értem a Ducatit” –mondta Hofmann arra a kérdésre, hogy szerinte miért vállalta a bolognai gyártó a csapaton belüli rend felborulásának kockázatát. Egyébként, ha magát a szervezetet nem is, Gigi Dall’Ignát, a versenyrészleg vezérigazgatóját tényleg jól ismerheti, hiszen korábban együtt dolgoztak az Apriliánál.

„Tudom, hogy milyen következetesen gondolkodik – tette hozzá Dall’Ignára utalva. – Az ő gondolkodásmódja technológiai téren ugyanannyira kompromisszummentes, mint Marcé a versenypályán. Mindent feláldoz a sikerért. Szóval így ez a választás nem lepett meg. Várható volt, hogy Marcot szeretné a saját csapatában tudni.”

„Ez tényleg egy legendás [párbaj] lehet csapaton belül – tekintett előre. – Marc tisztában van azzal, hogy ez mekkora lehetőség neki. Ő pedig mindenképp szeretne még két világbajnoki címet szerezni, hogy maga mögött hagyja a nagy Valentino Rossit a statisztikában. A kérdés azonban az, hogy mennyire tudja majd irányítás alatt tartani önmagát és az akaratát.”

Marc Márquez kimondta, szerinte minimum be fogja érni Rossi vb-címeinek számát

Viszont Márquez helyzetét nehezíti, hogy a 2020-as jerezi bukása óta már nincs abban a fizikai állapotban, mint amikor a világbajnoki címeit begyűjtötte „Én mernék sokat tenni rá, de tisztában kell lennünk azzal, hogy Marcot »meglőtték« – emlékeztetett Hoffman. – Már nem engedheti meg magának, hogy igazán nagyot essen a jobb karjára és vállára. Szóval ez egy problémás pont számára. Így pontosabban kell kalkulálnia, mint öt évvel ezelőtt, amikor mindenáron sikert akart elérni, és emiatt néha radikális volt. Nem dolgozhat tovább ezzel a módszerrel. De azt mondanám, jövőre így is lesz esélye arra, hogy a világbajnoki címért harcoljon, ez teljesen reális.”

Viszont Márqueznek a trófea megszerzéséhez nemcsak Bagnaiát, hanem másokat is le kell győznie. Többek között a Pramacot elhagyó Jorge Martínt vagy a harmadik gyári Ducatit megkapó vélhetően Fabio Di Giannantoniót. „Még meg kell várnunk, Martín hogyan boldogul majd az Apriliával. Ez nagyrészt attól függ, hogy mennyire lesz erős a csomagjuk, és hogy az Aprilia képes lesz-e az egész szezon során erős és főleg megbízható motort biztosítani neki – fejtegette Hoffmann. – Az meg elég jó, hogy jövőre már csak három gyári Ducati, illetve összesen csak hat Ducati lesz a mezőnyben. Ez jót fog tenni a bajnokságnak.”

A Ducati kulcsembere megvédte a támadható döntésüket, amellyel Bagnaia sem ért egyet