back to top
2024. szeptember 19. 03:14
KezdőlapMotoGPBagnaia az Osztrák Nagydíjon befogta az amerikai legendát, és ilyen ütemben akár...

Bagnaia az Osztrák Nagydíjon befogta az amerikai legendát, és ilyen ütemben akár Rossit is utolérheti

Francesco Bagnaia az Osztrák Nagydíj főversenyén megszerezte a 25. királykategóriás futamgyőzelmét. A címvédő ezzel beérte Kevin Schwantzot az örökranglista tizedik helyén. Amennyiben pedig a megfelelően hosszúra nyúló pályafutása további részében legalább ugyanilyen sűrűséggel állhat majd fel a dobogó tetejére vasárnaponként, akár az éllovas Valentino Rossit is megelőzheti.

Nagyszerű hétvégéje volt a Red Bull Ringen Francesco Bagnaiának, hiszen a sprintet és a főfutamot is megnyerte. Ennek köszönhetően pedig az Osztrák Nagydíj után visszavette a vezetést a tabella élén Jorge Martíntól. Egyébként pillanatnyilag 5 pont az előnye vetélytársával szemben.

Ezúttal Bagnaia volt érinthetetlen, a gladiátorként küzdő Martín csak tartani tudta magát

Bagnaiának ez volt a hetedik idei vasárnapi diadala, de kiemelkedett azok sorából. A címvédő ugyanis ekkor szerezte meg a 25. királykategóriás futamgyőzelmét (a sprinteket nem veszik figyelembe ennél a statisztikai mutatónál). „Ez egy őrült szám, szóval nagyon jó érzéssel tölt el” – mondta erről az olasz Sky Sportsnak.

Ezzel pedig Bagnaia beérte az 1993-az 500 köbcentis-világbajnokot, Kevin Schwantzot az örökranglista tizedik helyén. Ráadásul elég valószínűnek tűnik, hogy szezon végére már meg is fogja előzni az amerikai legendát, sőt akár az egyaránt 31 sikert elérő Dani Pedrosát és Eddie Lawsont is befoghatja.

Amennyiben pedig elég hosszúra tudja nyújtani a pályafutását, és annak további részében is ilyen sűrűséggel áll majd fel a dobogó tetejére, akár az éllovas Valentino Rossit is megelőzheti. Azonban ehhez mentorához hasonlóan legalább 20 évet kellene eltöltenie a királykategóriában.

Bagnaia ugyanis 2019-ben érkezett meg a MotoGP-be, tehát eddig körülbelül 5,5 szezont teljesített. Ha a győzelmei számát (25) elosztjuk ezzel, megkapjuk, hogy idényenként átlagosan 4.55 alkalommal állhatott fel a dobogó tetejére. Rossit 89-szer intették le elsőként, amit arányosítva Bagnaia sikerrátájával arra jutunk, hogy ezzel a sebességgel „19.56 szezonra” lenne szüksége a Doktor utolérésére. Ám mivel ebben az esetben feltehetően az „utolsó”, a 20. idényét is befejezné, végül meg is előzné a kilencszeres világbajnokot. Ám Marc Márquez szerint ma már nehezebb ennyire kitolnia egy pilótának a karrierjét.

Marc Márquez úgy gondolja, manapság nehezebb hosszú karriert befutni a MotoGP-ben, mint korábban

Mellékesen Bagnaia már a Német Nagydíjon élre állt egy másik fontos listán. A sachsenringi főfutam megnyerésével érte el a 24. királykategóriás győzelmét a Ducati pilótájaként. Így márkán belül átvette a vezetést a Desmosedicivel 23-szor diadalmaskodó Casey Stonertől.