back to top
2024. szeptember 19. 19:05
KezdőlapMotoGPHivatalos: Aldeguer jövőre a Gresinivel mutatkozhat be a MotoGP-ben

Hivatalos: Aldeguer jövőre a Gresinivel mutatkozhat be a MotoGP-ben

Bejelentették, hogy Fermín Aldeguer a következő szezonban a Gresini színeiben fog bemutatkozni a MotoGP-ben. Az idén még a Moto2-ben versenyző pilóta egy két évre szóló szerződést írt alá.

Március közepén jelentette be a Ducati, hogy leigazolták Fermín Aldeguert, akinek így lényegében biztossá vált a királykategóriás debütálása. Az viszont még nem derült ki az akkori közleményből, hogy a 19 éves motoros a bolognai gyártó melyik csapatánál mutatkozhat be. Ezt követően sokáig senki sem szólalt meg ebben az ügyben, vélhetően a Pramac Yamahára váltása miatt, hiszen eredetileg az olasz istálló motorjára akarták felültetni Aldeguert.

Ezután látszólag még kérdéses volt, hogy a Ducati két megmaradt ügyfele, a Gresini és a VR46 közül melyikhez fog kerülni. Valentino Rossi csapata augusztusban aztán előbb Fabio Di Giannantonio, majd Franco Morbidelli szerződtetését is nyilvánosságra hozta. Így már csak idő kérdése volt, hogy hivatalosan is rendeződjön a spanyol pilóta sorsa.

Hivatalossá vált a legrosszabbul őrzött titok: Di Giannantonio marad a VR46-nál

Ez végül szerdán történt meg, amikor a Gresini bejelentette, hogy Aldeguer a tervek szerint a következő két évben őket fogja képviselni. Ezt az istálló pedig önmagához híven elég stílusosan tette közzé. A Nirvana nevű amerikai együttes Nevermind című albumának borítójára szerkesztették rá újdonsült versenyzőjüket.

„Nagyon örülök, hogy csatlakozhatok a Gresini családjához – mondta Aldeguer. – Hihetetlenül jó lehetőség, hogy ennél a nagyszerű csapatnál debütálhatok a MotoGP-ben, ahol idén kiváló pilóták versenyeztek, ráadásul a rajtrács legjobb motorjával. Remélem, hogy gyorsan alkalmazkodom majd a GP24-hez. Lépésről lépésre kell haladnunk, de már nagyon várom, hogy Valenciában ott lehessek az első teszten. Köszönöm a bizalmat, ez meg fog térülni.”

Aldeguer Álex Márquez csapattársa lesz, akivel már korábban szerződést hosszabbítottak. Az újonc így lényegében Marc Márquez helyét fogja átvenni, ami biztosan nem könnyíti majd meg a dolgát. Jövőre a Gresini mindkét pilótája az idei, vagyis akkor már tavalyi Ducatin fog ülni, ám a murciai versenyző kontraktusa szerint 2026-ban már a legfejlettebb technika jár neki.

Aldeguer feledtetni tudja Marc Márquezt? – Álex szerint remek csapattárs lesz jövőre az újonc

Aldeguer nem a szokványos úton jutott el a MotoGP-be. A European Talent Cupban 2019-ben elért harmadik helye után 2020-ban bajnok lett a Stock600-as Európa-bajnokságon, majd 2021-ben a kontinens Moto2-es sorozatában is felült a trónra. Ezután fél évnyi MotoE következett, ahonnan az idény közepén váltott a Moto2-es világbajnokságra. Ebben a szériában azóta is a Boscoscuro csapatot erősíti.

A tavalyi volt a második teljes szezonja a Moto2-ben. A 18 éves pilóta pedig valósággal berobbant az idény második felében, az utolsó négy futamot kivétel nélkül megnyerte, ráadásul ebből kétszer a „hat trick” is összejött neki, vagyis a győzelem mellett az ő nevéhez fűződött a pole pozíció és a versenyben futott leggyorsabb kör is. Ezeknek az eredményeknek köszönhetően a bajnoki tabella harmadik helyén zárt, csak Pedro Acosta és Tony Arbolino gyűjtött nála több pontot.

A „bronzérem” mellett ezeknek a sikereknek köszönheti a királykategóriás szerződését is. Az idei szezon ugyanis eddig egyáltalán nem alakul annyira jól számára, ahogy azt várni lehetett. Két győzelmet és két további dobogót így is begyűjtött, de több futamon is problémái adódtak – kétszer nem is ért célba, kétszer pedig a pontszerző pozíciókon kívül intették le. Előbbivel pont beérte a tavalyi „eredményét”, utóbbival pedig már meg is haladta azt. Ennek következményeképp pillanatnyilag „csak” az ötödik a tabellán, és valószínűleg nem tud majd beleszólni a bajnoki címért folyó küzdelembe. Szemben azzal az Ogura Ajjal, aki hozzá hasonlóan újonc lesz a következő MotoGP-idényben.

A Trackhouse főnöke semmit sem fog elvárni Ogurától, és a leigazolása veszélyeivel is tisztában van