back to top
2024. szeptember 19. 16:12
KezdőlapMotoGPHivatalos: Brno visszatér a MotoGP naptárába, évekre biztosított a helye

Hivatalos: Brno visszatér a MotoGP naptárába, évekre biztosított a helye

Bejelentették, hogy jövőre újra ellátogat majd Brnóba a MotoGP mezőnye. A szerződés szerint a Cseh Nagydíj helye 2029-ig biztosított a naptárban.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, hogy a Kazah Nagydíj első törlésekor felmerült, hogy brnói pályán pótolhatják a kieső fordulót. Végül ez nem valósult meg – a misanói aszfaltcsík lesz a beugró –, amit sokan bántak. Az Automotodrom Brno, vagy más néven Masaryk Circuit ugyanis sokáig a gyorsaságimotoros-vb egyik ikonikus helyszíne volt. 1965-től 2020-ig 1983 és 1992 kivételével minden évben rendezett világbajnoki fordulót (igaz, a királykategória mezőnye nem mindig versenyzett). A 2000-es évektől kezdve, különösen Talmácsi Gábor megjelenése után pedig a magyar szurkolók kedvenc helyszínévé vált, hiszen akkoriban ez volt a hazánkhoz legközelebbi futamhelyszín.

Valóban visszatérhet Brno a MotoGP naptárába – de még nem idén

2021 óta viszont nincsen Cseh Nagydíj, mivel a Dorna és a fenntartók között nézeteltérés alakult ki. Ennek egyik oka az aszfalt állapota, amelyet szinte minden pilóta éles kritikával illetett. Ebből a szempontból fontos lehet, hogy tavaly tulajdonosváltás történt, hiszen a Karel Hubáček vezette SHAKAI nevű cég megvásárolta a létesítményt az azt 2005 óta birtokló Karel Abrahamtól. Úgy tűnik, hogy ők végül megtették a visszatéréshez szükséges lépéseket.

Magyar idő szerint szerdán délután ugyanis bejelentette a MotoGP, hogy a következő szezonban újra ellátogatnak majd Brnóba. Ráadásul a szerződés szerint a Cseh Nagydíj helye 2029-ig biztosított a naptárban. A jövő évi forduló pontos dátumát még nem ismerjük, de már biztosak lehetünk abban, hogy öt évnyi szünet után újra királykategóriás motorok zaja fogja betölteni az erdős tájat.

A nyilatkozatok alapján a visszatérésben jelentős szerepe volt a Cseh Autóklub mellett az ország kormányának is, amelynek motorsportrajongó vezetője meg is szólalt. „A motorversenyzésnek az 1950-es évekre visszanyúló hagyománya van a brnói Masaryk Circuiten – mondta Petr Fiala, Csehország miniszterelnöke. – A MotoGP-forduló egy globálisan rangos esemény, amely több tízezer látogatót vonz majd a Cseh Köztársaságba, és különösen Dél-Morvaországba, akik közül sokan külföldről érkeznek. Nagyon örülök, hogy sikerül folytatnunk ezt a hagyományt, és hogy a MotoGP öt év után visszatér hozzánk.”

Ahol még az elnök is leguggol – helyszíni beszámoló a Superbike-vb csehországi fordulójáról

Ebben az örömben pedig a „másik oldal” is osztozik. „Boldogan jelentjük be, hogy jövőre visszatérünk Brnóba. Ez egy klasszikus, igazán nagyszerű pálya, amely a MotoGP hosszú történelme során már több emlékezetes pillanatnak is helyszíne volt – emlékeztetett Carmelo Ezpeleta, a MotoGP-t irányító Dorna vezérigazgatója. – Nagyon izgatottak vagyunk a visszatérésünk miatt, ráadásul a [tavaly bevezetett] sprint által már több viadalt rendezünk egy hétvégén, mint korábban. Így pedig a rajongók a helyszínen még több versenyen élvezhetik, hogy közelebb vannak a hőseikhez, mint valaha. Annyiszor láttuk már, hogy az brnói domboldalak tele vannak a sportágunk iránti szenvedéllyel – hiszen többször is ez volt a szezon leglátogatottabb fordulója –, és nagyon boldogok vagyunk, hogy újra elhozhatjuk a MotoGP-t a cseh rajongóknak.”