back to top
2024. szeptember 19. 03:07
KezdőlapMotoGPMarc Márquez magabiztos elsőségével és Bagnaia küszködésével indult az aragóniai hétvége

Marc Márquez magabiztos elsőségével és Bagnaia küszködésével indult az aragóniai hétvége

Marc Márquez zárta a legjobb idővel az Aragóniai Nagydíj első szabadedzését Jorge Martín és Pedro Acosta előtt. A gyári Ducati pilótái viszont látszólag küszködtek, Enea Bastianini kilencedik, Francesco Bagnaia csak a huszonegyedik helyen fejezte be a gyakorlást.

Pénteken délelőtt a két kisebb kategória után a MotoGP pilótái is pályára gurultak, hiszen az első szabadedzéssel számukra is elindult az Aragóniai Nagydíj. A mezőny ezúttal teljes volt, hiszen a Spielbergben megsérült Fabio Di Giannantonio megkapta az engedélyt a részvételre.

Bagnaia és Marc Márquez számára is kedves pályával indul az erőltetett menet – hétvégi menetrend

Az edzés ideális körülmények között, 24 fokos levegő és 36 fokos aszfalt mellett kezdődött el. Már az első percektől kezdve az egész mezőny kint volt a pályán, és kivétel nélkül mindenki az előre lágy – hátulra közepes gumikiosztás mellett döntött. Az első gyorskört Jack Miller futotta, akinél 1:55.071 másodpercnél állt meg a számláló. Az első próbálkozások után még mindig az ausztrál motoros állt az élen, de ekkor már 1:49.988-cal.

Az első negyedóra végére fordulva 1:49.086-tal Miguel Oliveira átugrotta a közben szintén gyorsuló Millert. Viszont ekkor Marc Márquez odacsapott, és több mint hét tizeddel élre állt, hiszen a nyolcszoros világbajnok ideje 1:48.383 volt. Rövidesen Pedro Acosta lépett fel a második helyre, bár még neki is jelentős, 519 ezredes lemaradása volt Márquezzel szemben.

Az összetett első három helyezettje közül a gyári Ducati pilótái még 20 perccel a leintés előtt is csak a mezőny hátsó részében tanyáztak. Francesco Bagnaia 1:50.216-tal állt a tizenharmadik, Enea Bastianini pedig 1:51.637-tel a huszadik helyen. Jorge Martín viszont ekkor már megtalálta a sebességét, hiszen egy 1:48.772-es körrel átvette a második pozíciót.

A hajrá Márquez javításával kezdődött meg, a Gresini versenyzője 1:49.289-re tornázta le az idejét. Eközben Di Giannantonio és Raúl Fernández „csapott össze”. Szerencsére egyikük sem esett el a találkozó során.

Az utolsó percekre többen új első gumival mentek ki a pályára, Márquez azonban a bokszban maradt. Az elsőségét azonban senki sem tudta veszélyeztetni, ahogy Martín második és Acosta harmadik pozícióját sem. Az újonc mögött a Brad Binder, Di Giannantonio, Álex Márquez, Oliveira, Miller, Bastianini, Franco Morbidelli volt az első tíz sorrendje. Viszont meglepetésre Bagnaia csak huszonegyedikként zárt. A címvédő a gyári Aprilia duójához hasonlóan küszködött, hiszen Maverick Viñales a tizenharmadik, Aleix Espargaró pedig a huszonkettedik idővel fejezte be az edzést.