back to top
2024. szeptember 16. 20:50
KezdőlapSuperbikeEldőlt, hogy az óriásit bukó Razgatlıoğlu motorra ülhet-e a magny-cours-i forduló további...

Eldőlt, hogy az óriásit bukó Razgatlıoğlu motorra ülhet-e a magny-cours-i forduló további részében

Nagyon szerencsétlenül bukott Toprak Razgatlıoğlu a Superbike-világbajnokság magny-cours-i fordulójának második szabadedzésén. A török versenyző nekicsapódott a gumifal szélének, ami miatt kórházba szállították. Az már ott derült ki, hogy légmell alakult ki nála. Ez elméletileg nem jelent rá súlyos veszélyt, de a versenyhétvége további részében már nem ülhet motorra.

Minden kétséget kizáróan Toprak Razgatlıoğlu érkezett meg a legnagyobb esélyesként Magny-Cours-ba a Superbike-világbajnokság versenyhétvégéjére. A sorozat éllovasa ugyanis az előző, vagyis a második portimãói futamon sorozatban a tizenharmadik győzelmét aratta. Ráadásul kimondottan fekszik neki az erős féktávokat tartalmazó franciaországi pálya, amit jól mutat, hogy ő volt rajta eddig a második legeredményesebb. Ez számszerűen nyolc diadalt jelent (egyébként Jonathan Rea előzi meg, aki kilencszer állhatott fel a dobogó tetejére).

Razgatlıoğlu aztán a várakozásoknak megfelelően kezdett pénteken, az első szabadedzésen 353 ezredmásodpercet vert a mögötte záró Garrett Gerloffra. A második gyakorláson azonban nem futott mért kört, mivel nagyon szerencsétlenül bukott, és utána már nem tudott visszaülni a BMW-re.

Hatalmasat esett Razgatlıoğlu, kórházba szállították, miután a gumifalnak csapódott

Razgatlıoğlu pont az említett Gerloff mögött haladt, amikor a tempós 14-es kanyar kijáratában elveszítette az irányítást a motorja felett. A gép a következő, a 15-ös kanyaron át kicsúszott a bukótérbe, a 27 éves pilóta teste viszont jobbra indult el, és nekicsapódott a gumifal szélének. Az esés után a saját lábán hagyta el a helyszínt, de természetesen elvitték kivizsgálásra a pálya orvosi központjába. Ekkor még arról volt szó, hogy zúzódásokkal megúszhatja az ütést.

 

Azonban a szurkolói akkor igazán a fejükhöz kaphattak, amikor megtudták, hogy kedvencüket továbbszállítják a Centre Hospitalier de Moulins-Yzeure nevű kórházba. A moulinsi intézményből először ő maga adott hírt a X-oldalán. „Most már jól vagyok, a kórházban épp végzik az utolsó ellenőrzéseket” – írta a közzétett kép mellé.

Ekkor még lehetett abban reménykedni, hogy nem fog kiesni a forduló tovább részéről. A csapata ugyanis azt kommunikálta, a szombati harmadik szabadedzés előtt döntenek arról, hogy indulásra alkalmas állapotban van-e. Végül azonban mégis találtak valamit az „utolsó ellenőrzések” során: kiderült, hogy légmell alakult ki nála. Ez pedig lehetetlenné teszi, hogy motorra üljön a hétvégén. Ám szerencsére szinte biztosan nem jelent rá nagyobb veszélyt, de a sportolásban megakadályozza. Első látásra arra lehet esély, hogy a következő fordulóig felépüljön, hiszen a mezőny csak két hét múlva látogat el a naptárba idén bekerülő Cremona Circuitre.

Bemutatkozik a Superbike-világbajnokság egyik új helyszíne

„Légmellről beszélünk, ha a mellhártya két lemeze közé levegő kerül – olvashatjuk a problémáról a Tüdőközpont nevű szakportálon. – Ez létrejöhet ritkább esetben traumás sérülés – erős ütés, rúgás, vagy a tüdőt ért szúrás miatt. Gyakoribb eset, amikor a mellhártya belső lemeze, ami a tüdőt fedi, megreped. Életveszélyes elváltozás is lehet, de a betegek nagy része általában spontán gyógyul. Ezt azt jelenti, hogy nem kell műteni, de természetesen kórházi kezelésre szorulnak. A légmell kezeléséhez a kórházban csövet vezetnek a mellhártya két lemeze közé, és kiszívják a felesleges levegőt. Szerencsés esetben a sérülés beforr és nem kap újabb utánpótlást ez a terület, kitapad a mellhártya, a tüdő ismét a helyére kerül. Szükség esetén a szívást megismétlik, ha a légmell nem tér vissza, a beteg néhány nap múlva hazamehet.”

Razgatlıoğlunak pillanatnyilag 92 pont az előnye Nicolò Bulega előtt, így az egészen biztos, hogy hétfőn is ő áll majd a tabella élén. Egy forduló során ugyanis legfeljebb 62 pont szerezhető. Ám könnyen lehet, hogy Bulega jelentősen zárkózik majd rá, hiszen az olasz pilóta eddig az újonc szezonja összes hétvégéjén legalább egyszer dobogóra állhatott, több alkalommal pont az alanyai motoros mögött lett második.

Az eddigi eredmények alapján leginkább csapattársa, Michael van der Mark és a szintén a BMW-nél versenyző Gerloff „siethet Razgatlıoğlu segítségére”. A második szabadedzést a holland pilóta zárta az élen Bulega előtt, míg az elsőn, hogy említettük, Gerloff lett a legjobb a megsérült márkatársa mögött.

Csapattársa felfedte, miért bukik ennyire keveset Razgatlıoğlu, a „paddock legjobb versenyzője”