back to top
2024. május 07. 10:55
KezdőlapSuperbikeBemutatkozik a Superbike-világbajnokság egyik új helyszíne

Bemutatkozik a Superbike-világbajnokság egyik új helyszíne

Jövőre két új pályára is ellátogat a Superbike-világbajnokság. Az egyik a Balaton Park Circuit, a másik pedig az Olaszországban található Cremona Circuit lesz. Utóbbi öt éves szerződést írt alá a Dornával a vb futamainak rendezéséről, így a sorozat rajongóinak érdemes lehet feltérképezni ezt a helyszínt.

A 2024-es Superbike-világbajnokság naptárában a megszokottakon kívül két új pálya is szerepel. A hazai rajongók nagy örömére az egyik ezek közül a Magyarországon található Balaton Park Circuit – amelyről ebben a cikkben olvashatnak részletesebben – most azonban nem erről a létesítményről lesz szó, hanem a másik aszfaltcsíkról, amely a Cremona Circuit névre hallgat. A bejelentés szerint ez a pálya öt éves szerződést írt alá a Dornával a sorozat versenyeinek megrendezéséről, így a szurkolóknak érdemes lehet közelebbről megismerkedni vele.

Hivatalos: Magyarország is része a Superbike-vb 2024-es előzetes versenynaptárának

A pálya, amely 2011-ben nyitotta meg a kapuit Circuito di San Martino del Lago néven (ez az elnevezés 2015-ig volt forgalomban) 3702 méter hosszú, és 13 kanyarból – amelyek közül 6 jobb és 7 bal – áll, ezek pedig az óra járásával ellentétes irányban következnek egymás után a kialakítás szerint. A rajt helyéül szolgáló egyenes 353, a leghosszabb pedig 900 méter hosszú.

2020-21-ben jelentős felújításon esett át a pálya , az egész nyomvonalat újra aszfaltozták és 350 méterrel – két új kanyar betoldásával – megnövelték. Eközben a létesítmény bővítése is folyt, elkészült egy új világbajnoki futam fogadására alkalmas gokartpálya, a WSBK igényeit kielégítő lelátókat és a versenyirányítást fogadni képes épületet pedig a közeljövőben kezdik megépíteni. Ezen a ponton fontos megemlíteni, hogy a Balaton Park Circuithez hasonlóan ez a pálya sincs még megfelelően homologizálva, így a világbajnokság érkezésére csak akkor kerülhet sor, ha ez időben megtörténik.

Cremona Circuit
Forrás: Cremona Circuit

Az első itt rendezett komolyabb versenyre 2021-ben került sor. Ekkor az Alpok-Adria Bajnokság látogatott el ide, és ez a sorozat egy évvel később is visszatért, ám az idei évben már nem. A hivatalos pályacsúcsot (1:32.434) ennek a szériának a 2022-es Superbike futamán motorozta Fabrizio Perotti egy Aprilia nyergében.

A névadó Cremona egy olasz város, amely Lombardiában fekszik, és körülbelül 70 ezren lakják. A pálya a településtől 26 kilométerre található (hivatalosan egy San Martino del Lago nevű községben), a legközelebbi igazi nagyváros pedig Milánó, ahonnan körülbelül 120 kilométert kell megtenni a létesítményig. Budapestről nagyjából 900 kilométert kell autóznia azoknak, akik ezen a helyszínen szeretnék megtekinteni a Superbike-vb nagyágyúit.

Idén két olasz helyszínre látogatott el a mezőny, ezek közül Imola már nem kap szerepet 2024-ben. A Dorna szándékai szerint hosszabb távon a jövő évi naptárban szereplő Misano és Cremona maradnak meg, mint a világbajnokság olaszországi helyszínei, „Cremona felvétele a naptárunkba mérföldkőnek számít” – mondta Gregorio Lavilla, a Superbike-világbajnokság ügyvezető igazgatója. Rossz hír lehet az Imolához hasonló pályákat kedvelő szurkolóknak, hogy mindkét pálya még több évre szóló szerződéssel rendelkezik, így a közeljövőben nem várható változás ezen a téren.