back to top
2024. szeptember 16. 21:03
KezdőlapMotoGPMartínnak egy jó rajt elég volt Bagnaia legyőzéséhez, Marc Márquez az utolsó...

Martínnak egy jó rajt elég volt Bagnaia legyőzéséhez, Marc Márquez az utolsó körig küzdött a sprinten

Jorge Martín nyerte a San Marinó-i Nagydíj sprintfutamát Francesco Bagnaia és Franco Morbidelli előtt. A spanyol pilóta a rajtnál vette a vezetést, amit aztán nem adott ki a kezéből. Marc Márquez a kilencedikről az ötödik helyre kapaszkodott fel, Pedro Acostát az utolsó körben előzte meg.

A két kisebb kategória időmérője után a MotoGP sprintfutamával folytatódott a San Marinó-i Nagydíj szombati programja. A rajt előtt a levegő hőmérséklete 29, a misani pályáé 42 fokos volt. A teljes mezőny – amelyben nem volt ott a megbetegedő Joan Mir – az előre közepes – hátulra lágy gumikiosztást választotta. A rajtrács első sorát az időmérő eredményének megfelelően Francesco Bagnaia, Franco Morbidelli és Marco Bezzecchi töltötte fel. Bagnaia új körrekorddal nyerte meg a kvalifikációt, így aránylag nyugodtan várhatta a lámpák kialvását. A listavezető Jorge Martín a negyedik, az összetettben harmadik Marc Márquez pedig a kilencedik helyről vághatott neki a 13 körös viadalnak.

A domináns Bagnaia mellett meglepetésemberek értek oda az első rajtsorba a misanói időmérőn

A legjobb rajtot Martín vette, hiszen az 1-es kanyarban már ő vezetett. Bagnaia folyamatosan támadta a spanyol pilótát az 1. körben, de nem tudta maga mögé utasítani. Morbidelli a harmadik, Bezzecchi pedig rövidesen egészen a nyolcadik helyig esett vissza. Brad Binder eredményesen kezdte el a viadalt, hiszen a hatodik pozíciót a negyedikre cserélte.

A 2. körben az egész hétvégén küszködő Fabio Di Giannantonio bukott. Eközben Bagnaia továbbra is tapadt Martínra, de Morbidelli sem szakadt le róluk.

A 4. körben aztán Enea Bastianini megelőzte Bindert, akit Pedro Acosta követett. Egy körrel később az újonc elment rutinos márkatársa mellett. Utánuk Jack Miller, Marc Márquez és Fabio Quartararo motorozott. Ezután a VR46 másik pilótája is befejezte a futamot, hiszen Bezzecchi szintén földre került. Ráadásul még a motorja is kigyulladt egy kicsit.

A futam feléhez érve Bagnaia még mindig három tizedmásodpercen belülről követte Martínt, de Morbidelli már több mint egy másodperccel volt mögöttük. A Pramac duója mögött Bastianini, Acosta, Binder és Marc Márquez haladt. Utóbbi Miller hibája után vette át a hetedik helyet.

Később Márquez Bindert szorongatta, aki szintén nem bírta a nyomást, és egy kisebb hibája után a nyolcszoros világbajnok már hatodik volt. Eközben Bagnaia hátránya öt-hat tizedre nőtt Martín mögött.

Az utolsó körben Bastianini megtámadta Morbidellit, de besokallt, és így nem tudta átvenni a harmadik helyet. Márquez viszont elment Acosta mellett, így ötödik lett. Martín győzelmét senki sem tudta veszélyeztetni, a Pramac pilótája idén negyedszer nyerte meg egy szombati viadalt. Mögötte Bagnaia ért célba, akit tehát Morbidelli, Bastianini, Márquez és Acosta követett. Rajtuk kívül Binder, Miller és Fabio Quartararo szerzett még pontot.