back to top
2024. szeptember 16. 20:55
KezdőlapSuperbikeVan der Mark Razgatlıoğlunak ajánlotta a győzelmét, Bautista az első esőcseppek után...

Van der Mark Razgatlıoğlunak ajánlotta a győzelmét, Bautista az első esőcseppek után döntött

Michael van der Mark alig akarta elhinni, hogy megnyerte a Superbike-vb magny-cours-i fordulójának első futamát, és megköszönte csapatának az elmúlt években nyújtott támogatást. Álvaro Bautista számára kifizetődött a kockázatvállalás, míg Danilo Petrucci nagyon hosszúnak érezte a versenyt.

Kaotikus és fordulatos versenyt hozott a Superbike-világbajnokság első magny-cours-i futama. A mezőny közel fele elesett, köztük olyanok is, akik abban a pillanatban az élen álltak. A körülményeket Michael van der Mark használta ki a legjobban, aki így megnyerte a viadalt a nagyot zárkózó Álvaro Bautista, valamint Danilo Petrucci előtt.

Esőkáosz és drámai bukások után Van der Mark megőrizte a BMW sorozatát, Bautista dobogós

A holland pilóta a negyedik pozícióból kezdte meg a futamot, de jó rajtjának köszönhetően rögtön ott volt az első pozíciókban. Miután leszakadt az ég, Alex Lowes-zal együtt a második lehetséges kör végén jöttek ki esőgumikért, majd oda-vissza előzgették egymást. Garrett Gerloff bukása, illetve bokszkiállása után ők álltak az élen, és bár a Kawasaki pilótája kezdett ellépni, nem sokkal később elesett. Innentől kezdve nem lehetett megállítani Van der Markot, aki így életben tartotta a BMW győzelmi sorozatát, és a 2021-es portimãói Superpole verseny óta először nyert. A diadalt többek között csapattársának, a hétvége érdemi részét sérülés miatt kihagyni kényszerülő Toprak Razgatlıoğlunak ajánlotta.

Ez teljesen valószerűtlen – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Nehéz volt az elmúlt két év, nem is találom a szavakat. Nagyon örülök, hogy végre megcsináltuk, és összejött az álom, hogy visszatérjek a dobogóra. Elképesztő nyerni itt, Franciaországban. Sajnos Toprak nem vett részt a futamon, ezt neki is ajánlom. Bízom benne, hogy hamarosan visszatér a motorra. A legnagyobb köszönet pedig szerintem a csapatomnak jár, a nehéz esztendőkben is támogattak. Köszönöm!”

Bautista szintén örülhetett, hiszen a Superpole után aligha gondolta volna, hogy dobogóra áll. Délelőtt ugyanis több mint 4 és fél másodperces hátránnyal csak a tizenhetedik helyet szerezte meg, de remekül rajtolt, majd a mezőnyből elsőként állt ki esőgumikért. Lowes esése után aztán feljött a második helyre, és ott is maradt, így 30 pontra csökkentette hátrányát csapattársával, az elején bukó Nicolò Bulegával szemben.

 

Mindig nehéz hátulról kezdeni – kezdte. – Kockáztattunk, de a slick gumikkal mindenki kockáztatott. A pálya köztes állapotban volt, de két kör után elkezdett esni az eső. Abban a pillanatban, hogy leesett pár csepp, bementem [a bokszba] kereket cserélni, mert ezen a pályán már egy kis víztől is nagyon kicsi a tapadás. Talán rizikós volt elsőként váltani, de kifizetődött, mivel abban a körben rengeteg pozíciót nyertem. Végső soron nagyon örülök, mert a Superpole-on nem éreztem jól magam, de a futamra ez javult. Versenyképesebb voltam, jobban tudtam nyomni, Ilyen körülmények között nem olyan könnyű hátulról rajtolni, úgyhogy nagyon boldog vagyok a dobogó miatt, és ezt esőben értem el, ami nagyon szép. Ilyen körülmények között mindig nehéz. Meglátjuk, hogy holnap élvezhetünk-e egy naposabb időjárást.”

A dobogósok közül Petruccinak volt a legcsendesebb versenye, alig-alig került képernyőre. A Barni pilótája ugyanakkor a Superpole-lal ellentétben a versenyt hibátlanul lehozta, így megszerezte a harmadik pozíciót az esésével együtt is negyedik Scott Redding elől. Az olasz motoroson látszott, hogy igencsak megterhelő volt számára ez a 21 kör.

Nagyon hosszú volt [a futam], úgy éreztem, mintha Párizsig mennék – fogalmazott. – Elképesztő volt. Nagyon sok volt a víz [a pályán], főleg az elején és a végén. Délelőtt csak két kört tettem meg nedves pályán, mivel utána elestem, úgyhogy nem a legjobban éreztem magam. A futamon nagyon szenvedtem, de arra gondoltam, hogy »egyszerűen fel kell állnom, és be kell fejeznem a versenyt«. A csapatom, mint mindig, kiváló munkát végzett, magam miatt és miattuk is örülök, remek munkát végzünk. Remélem, hogy holnap kicsit jobb lesz az időjárás.”