back to top
2024. szeptember 18. 20:49
KezdőlapMoto3Szabálymódosításnak köszönhetően léphet feljebb Márquezék korábban eltiltott versenyzője

Szabálymódosításnak köszönhetően léphet feljebb Márquezék korábban eltiltott versenyzője

Egy aprónak tűnő, ám annál jelentősebb szabálymódosításnak köszönhetően Marc és Álex Márquez cégének ügyfele, Máximo Quiles is ott lehet a gyorsaságimotoros-világbajnokság jövő évi mezőnyében. A mindössze 16 éves versenyzőt Assenben egy futamra eltiltották, Misanóban pedig megsérült.

Viszonylag gyakran módosítják a szabályt, hogy egy versenyzőnek milyen feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy bemutatkozhasson a gyorsaságimotoros-vb mezőnyében, azon belül is a Moto3-ban. A korhatár alapvetően 18 év, de 2023-ra vonatkozóan ezt kiegészítették azzal, hogy a Red Bull Rookies Cup és a JuniorGP előző évi győztese már 17 esztendősen is jöhet, majd az idei évben már a két sorozat második, illetve harmadik helyezettjei is kivételt élvezhettek.

Azonban még ez utóbbi is lehetetlenné tenné, hogy a generációja egyik legnagyobb tehetségének tartott Máximo Quiles jövőre bemutatkozhasson a világbajnokság legkisebb géposztályában. A spanyol versenyző ugyanis azok után, hogy az előző két idényben egyaránt harmadik lett a Red Bull Rookies Cupban, idén csak az ötödik pozíciót szerezte meg, miután a szezonzáró misanói hétvége első futamán megsérült.

Farkas Kevin pontokkal zárta a Red Bull Rookies Cupot, eldőlt, hogy jövőre is rajthoz állhat-e

A nemzetközi szövetség, azaz a FIM azonban ismét módosított a szabályon. A változtatás aprónak tűnik, de Quiles számára életbe vágó lehet: a szövegezéshez ugyanis hozzáadtak egy olyan kitételt, miszerint az első három helyezést bármelyik szezonból elfogadják. A 16 éves motoros így elméletben ott lehet a 2025-ös Moto3-as mezőnyben, pontosabban az idény nagy részében.

A korhatár ugyanis még így is 17 év, amit a spanyol motoros március 19-én fog betölteni. Bár a jövő évi versenynaptárt továbbra sem jelentették be, az szinte biztos, hogy minimum a szezonnyitó Thai Nagydíjat ennél korábban rendezik. Persze hozzá kell tenni, hogy Quilest még egyetlen csapat sem szerződtette: a GPOne.com arról ír, hogy a Red Bull Rookies Cup idei kiírását megnyerő Álvaro Carpe csapattársa lehet a KTM Ajónál, de a SPEEDWEEK.com szerint a San Marinó-i Nagydíj győztese, Ángel Piqueras esélyes az ülésre, és persze ott vannak a mostani pilóták José Antonio Rueda és Xabi Zurutuza személyében.

Óriási rajttal, dupla hosszú körös büntetéssel együtt, pár századdal nyert Piqueras a Moto3-ban

Hogy az előíráson Quiles kedvéért módosítottak-e, azt természetesen hivatalosan nem kommunikálták, ám az olasz portál „Quiles-szabályként” hivatkozik a változtatásra. Mindez egyébként nem egyedi eset: Fabio Quartararo 2015 elején még nem volt 16 éves, de a Moto3-as junior-világbajnokság győzteseként engedélyezték neki az indulást. Marc Márquez pedig 2013-ban gyári csapat színeiben mutatkozhatott be a MotoGP-ben, miközben az ilyesmi az azt megelőző idényig tilos volt.

Apropó Marc Márquez: Quiles a nyolcszoros világbajnok, valamint öccse, Álex és menedzserük, Jaime Martínez által létrehozott Vertical Management első és eddigi egyetlen ügyfele. A fiatal tehetség korábban nem éppen pozitív módon került be a hírekbe, ugyanis az asseni második futamról eltiltották, miután az első viadalon keresztbe húzott át a célegyenesen, balesetet előidézve ezzel.

Íme Marc Márquezék első ügyfele, aki meg akarja dönteni mentora rekordjait