back to top
2024. szeptember 19. 22:45
KezdőlapHírekKiderült, mikor tették le „Talmácsi álmának” – a MotoGP Magyar Nagydíjának az...

Kiderült, mikor tették le „Talmácsi álmának” – a MotoGP Magyar Nagydíjának az alapjait

Csütörtökön jelentették be, hogy jövőre Magyarországra érkezik majd a MotoGP. A sajtótájékoztatón többek között Carmelo Ezpeleta, a széria kereskedelmi jogait birtokló Dorna Sports vezérigazgatója és Weingartner Balázs, a HUMDA igazgatósági elnöke is megszólalt.

Ahogy beszámoltunk róla, csütörtökön bejelentették, hogy jövőre hazánkba érkezik majd a MotoGP. Ezt a Magyar Nagydíj helyszínének kijelölt Balaton Park Circuiten hozták nyilvánosságra. Ennek alkalmából Balatonfőkajárra látogatott Carmelo Ezpeleta, a sorozat mögött álló Dorna Sports vezérigazgatója.

Hivatalos: Magyarországra látogat a MotoGP és a Superbike-világbajnokság

„Évek óta szeretnénk, hogy Magyarország bekerüljön a naptárba – mondta Ezpeleta. – Mi a Dornával 1992-ben vettük át a gyorsaságimotoros-világbajnokságot, és az első évünkben még volt futam a Hungaroringen, ami nagyon sikeres volt. Sajnos ezután a homologizációs problémák miatt nem tudtunk oda visszatérni. Viszont később is mindig kapcsolatban maradtunk, mivel úgy gondoltuk, hogy Magyarország egy nagyon fontos ország számunkra.”

„Szóval mindannyiunk kívánsága volt, hogy valamikor visszatérjünk ide. Az elmúlt pár évben pedig más megközelítéssel találkoztunk. Az, hogy jövőre lesz MotoGP-futam Magyarországon, számunkra is nagy dolog. Biztos vagyok benne, hogy a pálya időben el fog készülni. Azt kívánom, hogy verseny mind a nézők, mind a biztonság szempontjából nagyon sikeres legyen.”

Teljesen egyedi szerződése lesz a Magyar Nagydíjnak a MotoGP-vel

Az eseményen Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke is megszólalt. „Nagyon örülök, hogy itt lehetek – kezdte Weingartner. – Amikor reggel [Talmácsi] Gáborral elindultunk Ezpeleta úrékért, azt mondta, hogy »ez hatalmas dolog«. Nemrég pont megemlékeztünk arról, hogy 2019 augusztusában voltunk kint az első igazán komolyan vehető tárgyaláson, amikor letettünk annak az alapjait, hogy Magyarország szeretne a királykategória otthonává válni. Talán mondhatom azt, hogy ez Gábor álma volt, mi pedig azért szegődtünk mellé, hogy megvalósítsuk.”

„Köszönetet szeretnék mondani Ezpeleta úréknak a konstruktív hozzáállásért, ami a közös munkánkat jellemezte – tette hozzá. – Hiszen ők minden nehézség és az elmúlt évek problémái – amelyeket most nem szeretnék felsorolni – ellenére is kitartottak mellettünk, és hittek bennünk. Köszönetet szeretnék mondani a kormányzatnak is, ahogy a Balaton Parknak is, hogy befogadtak bennünket. Abban bízom, hogy a mai napon egy újabb fontos mérföldkövet értünk el a magyar motorsport fejlesztésében.”

Magyar Nagydíj
Forrás: HUMDA

Weingartner azután megkapta azt a kérdést, hogy szerinte a MotoGP hazánkba való ellátogatása milyen hatással lesz a fiatalokra. „Gábor Brnóba talán 40 ezer magyar szurkolót tudott kimozgatni, hogy érte szorítson. Ez is megmutatja, hogy akkor dobban meg igazán a magyar szív, ha egy magyarnak szurkolhat – fejtette ki. – Persze fontos, hogy ide jönnek ezek a nagyszerű versenyzők, és így nemcsak a benzingőzt szívhatjuk be, hanem érzelmileg is bevonódhatunk, ami magában megmozgathatja a fiatalokat. Reméljük, hogy az ez által újra felélesztett közös tudat, az összetartás érzése segít annak az elérésében, hogy előbb-utóbb majd ismét egy magyar pilótának szoríthassunk. Bízom benne, hogy jövőre egy olyan pilóta, mint Farkas Kevin legalább szabadkártyával a hazai futamán ott lehet majd a világbajnoki mezőnyben.”

Hermann Henrik a Magyar Motorsport Szövetség szintén szót kapott. „Amikor a cél felé haladsz, az úton minden mérföldkő egy fontos megerősítés a helyes irányról – jegyezte meg Hermann. – Már 2004-ben a Magyar Motorsport Szövetség elnökeként volt lehetőségem a Dornával találkozni, és arról álmodozni, hogy újra eljön Magyarországa a gyorsaságimotoros-világbajnokság, ami azóta a MotoGP néven közismertté vált legnépszerűbb motorsport esemény a világon. Többször volt már látótávolságban ez a cél, de újabb és újabb kanyarok tűntek fel a horizonton, viszont az bizonyos, hogy ilyen közel és ennyire tiszta égbolt alatt soha nem jártunk még. A célegyenes előtti ráfordító kapujában mosolyog a szemünk a sisak alatt, és minden energiánkat arra összpontosítjuk, hogy a kockás zászló végre lecsapjon a tomboló tömeg viharának gyűrűjében, és mi magyarok itthon is élvezhessük azt.”

A helyszínül szolgáló Balaton Parkot az operációs igazgató, Walterné Dancsó Adrienn képviselte. „Büszkék vagyunk rá, hogy a vendégül láthatjuk a MotoGP és a Superbike-világbajnokság mezőnyét a Balaton Park Circuiten, ez az egész balatoni térség számára nagy jelentőséggel bír – emelte ki. – Izgatottak vagyunk a lehetőség miatt, így októberben el is kezdjük a szükséges munkálatokat megvalósítását a pályán. Ez a beruházás eddig is a terveink között szerepelt, így pedig már az ehhez szükséges extra költség is a rendelkezésünkre áll. Azt tartjuk szem előtt, hogy a lehető legbiztonságosabb körülmények várják majd a világ legjobb motorversenyzőit.”

Akár a MotoGP-nek is otthont adhat a Balaton melletti új versenypálya