back to top
2024. szeptember 20. 18:25
KezdőlapMotoGPMartín a hajrában bukott, Bagnaia körrekorddal hozta a misanói edzést

Martín a hajrában bukott, Bagnaia körrekorddal hozta a misanói edzést

Francesco Bagnaia pályacsúccsal volt a leggyorsabb az Emilia-romagnai Nagydíj edzésén, amelynek az első négy helyén a bajnoki tabella első négy helyezettje végzett. Jorge Martín a hajrában elesett, de Fabio Di Giannantonio bukásának jóval komolyabb következményei lehetnek.

A MotoGP edzésével zárult az Emilia-romagnai Nagydíj pénteki napja. Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, ezen a tréningen dőlt el, hogy melyik tíz versenyzőnek nem kell részt vennie a szombati időmérő első szakaszában. Álex Rins viszont már a kezdés előtt kiírta magát ebből a versenyből, ugyanis belázasodott, így kihagyta a délutáni etapot. A pályakörülmények sokat javultak a délelőtti gyakorláshoz képest: a levegő hőmérséklete 23, az aszfalté pedig 34 fokos volt a bokszutca megnyitása előtt.

Marc Márquez nem sokat töltött a pályán, de így is ő volt a leggyorsabb az első misanói edzésen

Még az első mért körök előtt Jack Miller kötött ki a kavicságyban. Az első gyorskört Johann Zarco futotta meg, a francia motoros 1:34.144 másodperccel kezdett, de nem ő volt a leggyorsabb, hanem az 1:34.014-gyel nyitó Franco Morbidelli. Kisvártatva aztán nagy ugrás történt, hiszen Pedro Acosta 1:32.007-tel vette át a vezetést Maverick Viñales előtt.

Persze ezek továbbra is messze voltak a legjobb időktől. Jorge Martín 1:31.846-tal állt az élre, mindössze 18 ezreddel felülmúlva Francesco Bagnaiát. A Pramac pilótája nem sokkal később már 1:31.325-re javított, Acosta viszont csak 25 ezreddel maradt el tőle, és a címvédő hátránya is csak 83 ezred volt.

A GasGas újonca azonban nem sokkal később elesett a 14-es kanyarban, így az ő lendülete megbicsaklott. Ellentétben Bagnaiáéval, aki 196 ezreddel felülmúlta bajnoki riválisát, így átvette az első pozíciót. Néhány perccel később aztán mindketten újból javítottak: a gyári Ducati motorosa 1:30.924-re módosította a hétvége addigi legjobb idejét, 7 századdal megelőzve Martínt.

Marc Márquez időközben feljött a negyedik helyre, 566 ezredes hátránnyal Bagnaiához képest, majd a következő néhány percben nem változott az élmezőny sorrendje. Nem sokkal félidő előtt aztán a bajnoki tabella éllovasa 15 századot javított saját idején, így 8 századdal megelőzte a címvédőt. Néhány perc múlva pedig Marco Bezzecchi javított, így 374 ezredes lemaradással a harmadik pozíciót foglalta el.

24 perccel a leintés előtt Bagnaia szintén javított, de ez csak arra volt elég, hogy 58 ezredre csökkentse hátrányát. Csapattársa, Enea Bastianini szintén gyorsult, de ez csak a hatodik pozícióra volt elég. Ezt követően márkatársuk, Álex Márquez esett el, miután az 1-es kanyarban elvesztette a motort.

A hajrához közeledve Augusto Fernández elesett, aminek következtében Martín nem tudott javítani. Mindez azonban nem zavarta meg a Pramac pilótáját, és a következő körében 1:30.531-re módosította a leggyorsabb kört. Marc Márquez szintén javult, és 54 ezredes hátránnyal feljött a második pozícióba, míg Bagnaia ugyancsak faragott az idején, de 232 ezredes lemaradással maradt a harmadik.

A címvédőnél azonban nem ez volt a maximum, olyannyira, hogy a 1:30.286-tal megdöntötte két héttel ezelőtti körrekordját, míg Bastianini időközben felzárkózott a negyedik pozícióba. A véghajrá elején aztán Martín is javított, és Marc Márquezt visszaelőzve 198 ezredre jött fel Bagnaia mögé.

Utána viszont a spanyol motoros bukott, de a nagyobb bajt Fabio Di Giannantonio esése jelentette, aki a 10-es kanyar bejáratánál viszonylag nagy tempónál ráesett a sérült vállára, és utána láthatóan nem volt jól. Sőt, bő 1 perccel a vége előtt Brad Binder is a földre került, így a VR46 versenyzőjéhez hasonlóan ő is lemondhatott a továbbjutásról.

A slusszpoént Bastianini szolgáltatta, aki a 14-es kanyarban vesztette el a motort, így a többiek már nem tudtak javítani. A bajnokság négy éllovasa az első négy helyen zárt Bagnaia, Martín, Marc Márquez, Bastianini sorrendben. Fabio Quartararo ötödik pozíciója figyelemre méltó, mögötte pedig Morbidelli, Bezzecchi, Viñales, Acosta és Aleix Espargaró lett az első tíz, vagyis a továbbjutók sorrendje.

A MotoGP misanói edzésének végeredménye