péntek, szeptember 20, 2024
KezdőlapMotoGPMarc Márquez nem sokat töltött a pályán, de így is ő volt...

Marc Márquez nem sokat töltött a pályán, de így is ő volt a leggyorsabb az első misanói edzésen

- Hirdetés -
- Hirdetés -

Marc Márquez zárta az első helyen az Emilia-romagnai Nagydíj első szabadedzését, amelynek első felében alig néhányan voltak a pályán. Jorge Martín nem sokkal maradt el honfitársától, de a körülmények miatt a kialakult sorrend nem feltétlenül releváns.

A Moto3 és a Moto2 után a MotoGP mezőnye is megkezdte az Emilia-romagnai Nagydíj hétvégéjét. Bár a versenyzők két hete szintén Misanóban mérték össze tudásukat, de ezúttal némileg más körülmények uralkodtak, hiszen valamivel alacsonyabb hőmérséklet fogadta a résztvevőket, és ami ennél is fontosabb volt, a pálya még nedves volt. A levegő hőmérséklete 21, az aszfalté 24 fokos volt a tréning kezdetén.

Bagnaia és Martín is visszavágásra készül, már most eldőlhet az egyik vb-cím – hétvégi menetrend

- Advertisement -

A körülmények miatt ezúttal csak néhányan rajzottak ki a pályára, miután megnyílt a bokszutca kijárata. Az első köridőt Pedro Acosta teljesítette, a spanyol újonc 1:46.177 másodperccel kezdett. Brad Binder azonban hamarosan átvette tőle a vezetést, hiszen a gyári KTM slickeket használó pilótája 898 ezreddel gyorsabbnak bizonyult márkatársánál. Sőt, a következő körben még ennél is sokkal gyorsabb volt, és 1:42.959-re módosította a legjobb időt, utána pedig már kereken 8 másodperccel volt gyorsabb a GasGas pilótájánál.

Szűk 10 perc után aztán Marco Bezzecchi is feliratkozott az eredményjelzőre: a VR46 motorosa 1:44.544-gyel kezdett, amivel 7,257 másodperccel volt lassabb a tovább javító Bindernél. Az olasz motoros a következő körében 2,403 másodpercre csökkentette hátrányát, de a kétszeres MotoGP-futamgyőztes 1:35.411-re vitte le a leggyorsabb kört. Ezt követően pedig 1:34.673-nál tartott, 2,593 másodperccel megelőzve Bezzecchit. Persze ezek a köridők egyáltalán nem számítottak relevánsnak.

Negyedikként Jack Miller gurult ki a pályára, és csapattársa 1:34.212-es köréhez képest 6,694 másodperces hátrányban kezdett, Augusto Fernández pedig a negyedik pozícióban kezdett. Binder aztán 1:33.843-ra javított, az ausztrál motoros pedig 1,195 másodperces hátránnyal feljött a második helyre. Fernández 433 ezreddel volt lassabb a gyári KTM idősebbik versenyzőjénél.

Körülbelül félidőnél Miller 115 ezredre közelítette meg Bindert, emellett pedig Maverick Viñales, Fabio Quartararo, illetve Joan Mir révén az Aprilia, a Yamaha és a Honda is megjelent. Szűk 20 perccel a leintés előtt aztán Binder hosszú idő után leszorult a lista éléről, miután a gyári Aprilia motorosa 309 ezreddel gyorsabb volt nála. Sőt, aztán Quartararo és Augusto Fernández is felülmúlta, Viñales pedig 1:33.331-re javított.

Néhány perc múlva ismét változott az éllovas személye, hiszen Quartararo 1:33.013-mal állt az élre, hogy aztán 131 ezreddel felülmúlja korábbi önmagát. Ugyanakkor a francia motoros sem sokat töltött az eredményjelző élén, hiszen Acosta 1:32.750-nel az ő idejét is felülmúlta.

A világbajnokságot vezető Jorge Martín csak az utolsó 10 percben került be az élmezőnybe: előbb a második helyre jött fel, majd 1:32.260-nal a vezetést is átvette. Quartararo mögé pedig feljött a pályára egyébként az utolsók egyikeként kigördülő két Gresini, akik közül Álex Márquez volt a gyorsabb, bátyját pedig Francesco Bagnaia követte.

Az utolsó 5 perc kezdetén Marc Márquez 173 ezredes hátrányban feljött az ekkorra már 1:32.145-nél járó Martín mögé a második helyre. Sőt, aztán kétszer is javított, így 1:32.082-vel ő végzett az élen, 63 ezreddel megelőzve Martínt és további 123-mal Franco Morbidellit. Mögöttük Bagnaia, Viñales, Álex Márquez, Acosta, Binder, Quartararo és Miller lett az első tíz sorrendje, de a gyakorlás elején tapasztalt körülmények miatt ez nem feltétlenül releváns.

A MotoGP első misanói szabadedzésének végeredménye

- Advertisement -