back to top
2024. szeptember 22. 11:26
KezdőlapSuperbikeCsak attól féltem, hogy meghalok – Petrucci a Superbike-vb „kipipálása” után idézte...

Csak attól féltem, hogy meghalok – Petrucci a Superbike-vb „kipipálása” után idézte fel a balesetét

Danilo Petrucci Cremonában learatta az első futamgyőzelmét a Superbike-világbajnokságon. Így ő lett az első olyan pilóta, aki a Superbike-vb-n, a MotoGP-ben, a MotoAmericában és a Dakar-ralin is nyerni tudott. Petrucci a történelmi sikere után kiemelte, egy valódi második esélyt kapott azzal, hogy felépült a súlyos márciusi bukásából.

Nem kezdte rosszul a második Superbike-világbajnoki szezonját Danilo Petrucci, hiszen harmadik lett a második ausztráliai futamon. Viszont nem sokkal ezután történt valami, ami akár a pályafutásának is véget vethetett volna. Petrucci a harmadik forduló előtt krosszmotorral edzett, és eközben akkorát bukott, hogy kórházba kellett szállítani, ahol műtéten is átesett. Az olasz pilóta többek között jobb kulcscsont- és állkapocscsonttörést szenvedett el, így Assenben nem tudott rajthoz állni.

Viszont Misanóban már újra ott volt a mezőnyben, és azóta folyamatosan javult a teljesítménye. Ezt jól mutatja, hogy az előző három forduló során mindig eggyel több dobogót szerzett, mint az azt megelőzőn. Azonban egyik alkalommal sem léphetett fel a dobogó tetejére, de most szombaton, az első cremonai verseny után végre kipróbálhatta, hogy milyen ott ünnepelni.

Petrucci szerint most ő legboldogabb ember a világon, Bautista nemrég még mozgásképtelen volt

„Egyszerűen csak attól féltem, hogy meghalok – idézte fel a balesetét Petrucci a sorozat hivatalos honlapjának. – Becsuktam a szemem, amíg a mentőautóhoz nem értünk. Attól a pillanattól kezdve mondom azt, hogy ez a második esélyem, és elkezdtem örülni mindannak, amim van, és értékelni, hogy mennyire szerencsés vagyok, ahelyett, hogy azon búslakodnék, amit elszalasztottam. Gondolkoztam a múlton, és először az jutott az eszembe, hogy talán többet is elérhettem volna a sportban, de utána azonnal az ugrott be, hogy még most is elérhetek nagy dolgokat. Innentől pedig elkezdtek javulni eredményeim, és ez a második esélyemnek köszönhető.”

Petrucci ezután áttért magára a cremonai versenyre, amelyet egy háromhelyes rajtbüntetés után a hatodik pozícióból kezdett meg. Ezt azért kapta, mert a második szabadedzésen lassan motorozott az ideális íven, és ezzel akadályozta Remy Gardnert. Egyébként amellett, hogy ez volt az első Superbike-futamgyőzelme, egy történelmi eredményt is elért. Ő lett ugyanis az első olyan pilóta, aki legalább egy-egy MotoGP-, Superbike-, és MotoAmerica-viadalt, illetve a Dakar-rali egyik szakaszát is meg tudta nyerni.

„Hihetetlen volt a verseny! Nagyszerű érzés, hogy győzni tudtam, főleg, mert a büntetés után ez igazán váratlanul ért – tette hozzá. – Azt hittem, hogy nehéz lesz odakerülnöm a dobogóra, de aztán néhány kör után rájöttem, hogy elég jó a tempóm. Bár miután az élre álltam, jobb tempóra számítottam magamtól. Öt körrel a vége előtt meg jött a piros zászló, és én azonnal a kétharmados szabályra gondoltam [ha a piros zászló belengetése előtt az élen álló pilóta teljesíti a teljes táv kétharmadát, nem indítják újra a futamot – a szerk.].”

Petrucci szerint most ő legboldogabb ember a világon, Bautista nemrég még mozgásképtelen volt

„Számolgattam, és amikor kiértem a bokszutcába, akkor jöttem rá, hogy én nyertem! Nem tudtam elhinni, de amikor levettem a sisakomat, elmondhattam magamról, hogy nyertem a MotoGP-ben, a Dakaron, és a pályára való visszatérésem után győztem a Superbike-világbajnokságon is. Ez nagyon váratlan volt: így mindent kipipáltam! Ráadásul az is hihetetlen, hogy ismét [a MotoGP után újra] Olaszországban, hazai közönség előtt értem el az első győzelmemet.”