back to top
2024. szeptember 24. 17:27
KezdőlapMotoGPMegvan a Magyar és a Cseh Nagydíj visszatérésének egyik áldozata?

Megvan a Magyar és a Cseh Nagydíj visszatérésének egyik áldozata?

Sajtóértesülések szerint jó esély van rá, hogy az Indiai Nagydíj mégsem tér vissza a jövő évi versenynaptárba. Hiába ugyanis a nemrég megkötött szerződés, állítólag nem gyűlt össze a szükséges mennyiségű támogatás.

Hamarosan nyilvánosságra kerül a MotoGP 2025-ös versenynaptára, jó eséllyel már a héten bejelentik, hogy mely helyszínekre látogat el jövőre a mezőny. Mivel azonban huszonkét helyszínnél nem lehet több, és a Magyar, valamint a Cseh Nagydíj visszatérése is hivatalossá vált, biztos, hogy az idei eredeti versenynaptárból két pálya kiesik.

Ezek közül az egyik jó eséllyel India lesz, legalábbis az Autosport értesülései szerint. Az ország ugyan tavaly bemutatkozott a gyorsaságimotoros-világbajnokságban, de egyrészt már akkor is problémák kísérték a hétvégét, másrészt idén végül törölni kellett a menetrendből. A felek eleinte a rossz időjárást nevezték meg a döntés okaként.

Később azonban kiderült, hogy valójában pénzügyi problémák miatt maeadt el a verseny. A bejelentés szövegezése ugyanakkor arra utalt, hogy csak egyszeri kimaradásról van szó, és a MotoGP jövőre visszatér az országba. Mindezt pedig megerősítette a nem egész két hónapja aláírt szerződés, amely 2027-ig volt hivatott biztosítani az Indiai Nagydíj jövőjét, ráadásul a sorozat kereskedelmi jogait birtokló Dorna ezúttal közvetlenül Uttar Prades állam kormányával állapodott meg, így az előző promóter, a Fairstreet Sports kikerült a képből.

Megvan a megállapodás: a világ legnépesebb országa mégsem marad MotoGP-futam nélkül

Csakhogy a brit portál most arról írt, hogy a Buddh International Circuit helye nagy veszélyben van, ami a rendezők szempontjából kifejezetten aggasztó közvetlenül a várt bejelentés előtt. Az eseményre ugyanis állítólag nem gyűlt össze kellő anyagi támogatás, így könnyen lehet, hogy 2025 márciusában mégsem lesz Indiai Nagydíj.

A teljes versenynaptár egyelőre még nem ismert, de néhány dátum már igen. A Magyar Nagydíjat augusztus 22-e és 24-e között fogják megrendezni, míg a szezonnyitónak Thaiföld ad otthont március elején. Az Autosport szerint ezután Termasba, majd Austinba látogat a mezőny, hogy aztán megkezdődjön az európai idény. Ezt követi a szokásos ázsiai túra, majd a megszokott valenciai szezonzáró előtt egy héttel a Portugál Nagydíjat is megrendezik, amely így mégis bent maradhat a programban.

Mégsem igazolódik be minden értesülés a Magyar Nagydíj kapcsán?