back to top
2024. szeptember 29. 07:16
KezdőlapMotoGPA bosszantó tehetetlenség késztette Quartararót vakmerő manőverre az indonéziai sprinten

A bosszantó tehetetlenség késztette Quartararót vakmerő manőverre az indonéziai sprinten

Fabio Quartararo elárulta, csak kockázatos módon volt egyáltalán esélye az előzésre, ennek volt betudható a Franco Morbidelli elleni manővere, amelynek következtében kihullott a pontszerzők közül. Miután a korábban eleső Jorge Martín is maga mögé utasította, a francia pilóta rájött, hogy még mindig nagyon messze vannak a Ducatitól.

Az elmúlt időszakban határozottan javult a Yamaha, de úgy tűnik, hogy ez egyelőre csak bizonyos helyzetekben mutatkozik meg. Fabio Quartararo a pénteki edzés után az időmérőn is a hatodik helyet szerezte meg, vagyis ígéretes pozícióból várhatta a sprintet. A szombati futamon azonban végül nem jött össze a pontszerzés.

Martín másik ligában játszott, Marc Márquez kétszer is bukott a szokatlan végeredményt hozó időmérőn

Bár Marc Márquez őt is lerajtolta, Jorge Martín bukása miatt a hatodik helyen haladt, miután Fabio Di Giannantoniót maga mögött tartotta. Ezt követően egykori csapattársa, Franco Morbidelli elment mellette, a 8. körben viszont vissza akarta venni a pozíciót. A manőver viszont olyannyira sikertelennek bizonyult, hogy a két motor összeért, és Quartararo négy pozíciót vesztett. A 25 éves versenyzőnek ugyanakkor esélye sem volt „normális” támadási kísérletet végrehajtania.

Csak így tudtunk előzni, ami teljesen rossz volt – nyilatkozta. – A maximumon nyomtam, de alapvetően kisebb a tapadásunk, mint nekik, rosszabb a kigyorsításunk, többször egykerekezünk, nagyobb problémát okoz a motor megállítása. Semmilyen téren nem vagyunk erősebbek náluk. Védekező üzemmódban motorozunk a futam során, hogy ne menjenek el mellettünk, de mi nem tudunk előzni.”

Quartararo a közelmúltbeli futamokon is panaszkodott hasonlóra, a San Marinó-i Nagydíjon például a KTM-ekkel gyűlt meg a baja, pedig nyers tempóban gyorsabbnak érezte magát náluk. Sőt, ez a probléma valójában már évek óta fennáll, csak éve még így is a világbajnoki címért tudott küzdeni. A 11-szeres MotoGP-futamgyőztes tudja, hogy mi okozza a különbséget.

A Yamaha évek óta rosszul szerepel a [test test elleni] csatákban, most pedig ez különösen [kiütközik] – fogalmazott. – Kezdem felvenni a tempót, de egyetlen előzésre sem voltam képes. Ezen a területen hamar meg kell erősödnünk. Bosszantó, mert mindig ugyanaz a probléma, nem lehet előzni. 2022-ben hasonló volt a helyzet, de akkor a többi márka nem volt ennyire erős, ezért jobban tudtam harcolni az élmezőnyben. Most viszont, ha hátul vagyunk, nem tudunk mit tenni.”

Martín bukása miatt Bagnaia győzelemre, Marc Márquez harmadik helyre tudta váltani a nagyszerű rajtját

Quartararónak a félresikerült kísérlet után nem volt esélye visszakerülni az első kilencbe, sőt, a hajrában még a visszazárkózó Martín is maga mögé utasította. Az elmúlt időszakban a francia versenyző optimistán nyilatkozott a Yamaha fejlődéséről, amire meg is volt az oka, de most láthatta, hogy a Ducatival szemben továbbra is óriási a lemaradásuk.

Az utolsó körökben Martín megelőzött, és egyértelműen látszott, hogy még mindig fényévekre vagyunk a motorjától – jelentette ki. – Nem hiszem, hogy ebben az évben van esélyünk [megoldást találni], A szezon végére elvileg új motorblokkunk lesz, de ennek az erőforrásnak sem lesz sokkal nagyobb a teljesítménye. Fontos lenne nagyobb tapadással rendelkezni, hogy megtaláljuk azt a kis pluszt.”