back to top
2024. szeptember 30. 17:26
KezdőlapSuperbikeBautista kész lett volna elengedni Bulegát egy bizonyos forgatókönyv megvalósulása esetén?

Bautista kész lett volna elengedni Bulegát egy bizonyos forgatókönyv megvalósulása esetén?

Álvaro Bautista elárulta, a Superbike-vb aragóniai hétvégéje előtt csupán arról beszéltek, hogy semmiképpen ne végezzen Toprak Razgatlıoğlu és Nicolò Bulega között úgy, hogy a bajnoki éllovas van előtte, és szavai alapján ez esetben alighanem el is engedte volna csapattársát. A spanyol versenyző szeme előtt jelenleg nem a címvédés lebeg.

A Superbike-világbajnokság közvéleményét egy ideje foglalkoztatja már a kérdés, hogy fog-e alkalmazni csapatutasítást a gyári Ducati, és ha igen, mikor és milyen módon. Mindez csak felerősödött Toprak Razgatlıoğlu magny-cours-i bukása után, amelynek következtében futamot kénytelen volt kihagyni, vagyis megnyílt az esély akár az előzésre is.

Ez utóbbi nem jött össze, de a közeledés igen. A dolog pikantériája, hogy nem a bolognaiak sztárpilótája, a kétszeres címvédő Álvaro Bautista volt igazán lőtávolban, hanem a csapat újonca, Nicolò Bulega, aki 13 pontra volt a gyári BMW motorosától. Csapatutasítás esetében tehát a 39 éves versenyzőnek kellett volna szolgálnia a tavalyi Supersport-világbajnok érdekét. Előbbi ennek kapcsán elárulta, hogy csak egyetlen forgatókönyvről beszéltek.

Őszintén szólva a hétvége előtt nem volt szó csapatutasításról – nyilatkozta. – Mivel azonban Toprak versenyzett ezen a hétvégén, arról beszéltünk, hogy legalább ne legyek Toprak és Nicolò között [úgy, hogy előbbi van elöl], hogy ne vegyek el több pontot [Bulegától]. Szombaton viszont Nicolò nagyon balszerencsés volt, és sokat veszített.”

Iannone nyerte az év legdrámaibb futamát, Bulega kiesése tette értékesebbé Razgatlıoğlu második helyét

Valóban, az első futam újraindításának felvezető körében Bulegát technikai hiba sújtotta, és el sem tudott rajtolni, és mivel Razgatlıoğlu másodikként ért célba, hátránya 33 egységre nőtt. A másnapi Superpole versenyen aztán sokáig az olasz és a török motoros álltak az első két helyen, majd a hajrában Bautista megelőzte csapattársát. Ekkor előállt az említett helyzet, de ő inkább előremenekült, és megnyerte a viadalt, amivel Bulega is jobban járt, mint ha elengedte volna.

Bautista remek csatában győzte le Razgatlıoğlut és Bulegát, akik között tovább nőtt a különbség

Azért hajtottam végre ezt a manővert Nicolò-val szemben, mert láttam, hogy nem tudja felvenni a harcot Toprak ellen – fogalmazott a közel 40 éves pilóta. – Abban a pillanatban azt mondtam [magamban], hogy »győzelem vagy harmadik hely, de kettőjük között nem lehetsz«, ezért megpróbáltam nyerni, és a hárompontos különbség nagyobb, mint a kétpontos differencia.”

Bautista ezzel arra utalt, hogy Razgatlıoğlu így csak 2 pontot tett hozzá az előnyéhez, míg ha nyer, Bulega pedig második, akkor 3-mal növelte volna a különbséget. Hogy a spanyol motoros hajlandó lett volna-e átadni a második helyet, ha látja, hogy nincs esély a győzelemre, azt nem mondta ki egyértelműen, de szavai alapján alighanem igen a válasz.

A második futamon aztán nem került szóba ez a kérdés, ugyanis Bautista ellenállt Razgatlıoğlu nyomásának, míg Bulega a hibája miatt visszaesett a kilencedik helyre. Amire pedig visszazárkózott a dobogó legalsó fokát jelentő pozícióba, addigra a két Superbike-világbajnok között megnőtt a különbség, így a címvédőnek ezúttal el sem kellett gondolkodnia az elengedésen. „Csak nyomtam, és ugyanez volt a helyzet, a négypontos [különbség] jobb az ötpontosnál – magyarázta, utalva a különböző helyezések közötti pontkülönbségre. – Ami a következő fordulót illeti, nem tudom, lesz-e csapatutasítás.”

Bautista ellenállt Razgatlıoğlu nyomásának, ismét megverte a BMW versenyzőjét

Bautistának még szintén van matematikai esélye a bajnoki címre, hiszen 42 ponttal marad el a 39 egységnyi hátrányban lévő Bulegától, de könnyen lehet, hogy a következő, estorili fordulóban már az elvi sanszát is elveszíti. Nem véletlen, hogy többé-kevésbé már lemondott az újabb sikerről. „Matematikailag lehetséges, és rengeteg furcsaságot láttunk már, de jelenleg nem [a bajnoki cím] a célom – szögezte le. – Az a célom, hogy megőrizzem a magabiztosságomat a motoron, hogy tovább növeljem az önbizalmamat, és ennyi.”