back to top
2024. október 02. 18:25
KezdőlapMotoGPMegtanulta a leckét Michael Jordantől, ezért nem a könnyebbnek tűnő utat választja...

Megtanulta a leckét Michael Jordantől, ezért nem a könnyebbnek tűnő utat választja Acosta

Pedro Acosta elárulta, számára a KTM most már többről szól a puszta szerződéseknél, és nem úgy készül, hogy a közeljövőben elhagyja a márkát a jobb motor kedvéért. Éppen ellenkezőleg, szeretné világbajnokká tenni a gyártót, ehhez pedig Michael Jordan történetéből inspirálódik.

Pedro Acostáról már az elmúlt években is tudni lehetett, hogy személyében generációs tehetségről van szó, idén pedig végképp bebizonyította, hogy minden bizonnyal a következő évtized meghatározó alakja lesz a MotoGP-ben. Már a szezonnyitó Katari Nagydíjon is brillírozott, majd a következő két főfutamon dobogóra állt. Az idény közepén aztán kicsit beleszürkült a mezőnybe, és a hibák is jöttek, de az aragóniai és az indonéziai pódiumoknak is köszönhetően ismét átvette a Ducati nélküli képzeletbeli bajnokság első helyét.

A spanyol motoros 2020-ban megnyerte a Red Bull Rookies Cupot, majd a következő évben azonnal világbajnok lett a Moto3-ban Aki Ajo csapatával. 2022-ben aztán már a Moto2-ben versenyzett, ahol szüksége volt egy tanulóévre, de tavaly már ellentmondást nem tűrő módon ért fel a középső géposztály csúcsára.

Időközben aláírt egy szerződést a KTM-mel, amely az idei évre garantálta neki a királykategóriás ülést, jövőre pedig biztosította a gyári motort, ami szintén meg fog valósulni, hiszen 2025-ben már Brad Binder csapattársa lesz. Ami a továbbiakat illeti, a feleknek állítólag 2026-ra és 2027-re is van opciójuk, de az Autosport értesülései szerint vannak egyértelmű záradékok, amelyek teljesülése esetén Acosta szabadon távozhat az osztrák márkától. Csakhogy ez neki már többet jelent már a papíroknál.

Hivatalos: Acosta jövőre a KTM gyári csapatának pilótája lesz

Az a helyzet, hogy a KTM-mel való kapcsolatom már nem az üzletről vagy a szerződésekről szól, hanem az érzelmekről – nyilatkozta a brit szakportálnak. – A KTM számomra már egy család. Az érzelmek most már előbbre valóak, mint a szerződések. Eltökélt vagyok, hogy segítsem és előrébb vigyem a márkát. Remélhetőleg közösen nyerünk majd MotoGP-világbajnokságot.”

Acosta szemei előtt pedig egy valódi legenda példája lebeg: Michael Jordané. A legendás amerikai kosárlabdázót 1984-ben draftolta a Chicago Bulls a harmadik helyen. Ez utóbbi jól hangzik, de az ottani rendszerben ez azt jelentette, hogy a mezőny aktuálisan egyik leggyengébb együttesénél játszott. Első idényében máris ő lett a házi pontkirály, amivel néhány nagycsapat figyelmét is felkeltette, ám Jordan nem ment sehova, és a hetedik idényében végül felért a csúcsra. Ezt pedig további öt bajnoki cím követte az NBA-ben.

Senki nem hitt abban az együttesben, de sikerült felépíteniük egy csapatot Jordan köré, és ők vitték előre [a franchise-t] – fogalmazott Acosta, aki a ’The Last Dance’ című, Jordanről szóló sorozatot is felidézte. – A dokumentumfilmben van egy sor, amelyben Jordan visszaemlékszik a pillanatra, amikor már nemcsak a pontszerzésre gondolt, hanem elkezdte használni a csapatot arra, hogy bajnokságokat nyerjen. Ekkor vált egy igazán nagyszerű játékosból azzá a legendává, akit ma mindenki ismer.”

Könnyen lehet, hogy a Ducati még legalább a következő két évet uralni fogja, és Acosta addig nem tud hozzászagolni a bajnoki csatához. Ő azonban a fenti példát követve mindenképpen jelenlegi munkaadóját szeretné csúcsra juttatni. „A KTM-mél egy nagyszerű munkacsoportot tudunk alkotni, amelybe én is belerakom a magamét az előrelépés érdekében, hogy bajnokká tegyem ezt a gyártót – magyarázta. – Az az álmom, hogy világbajnok legyek, de a legnagyobb kihívás az, hogy ezt a KTM-mel érjem el.”