back to top
2024. október 05. 15:20
KezdőlapMoto2Dixon az esőnek köszönheti a Moto2-es pole pozíciót, Ortolá fölényesen nyert a...

Dixon az esőnek köszönheti a Moto2-es pole pozíciót, Ortolá fölényesen nyert a Moto3-as időmérőn

Jake Dixon szerezte meg a Moto2-es pole pozíciót Motegiben Zonta van den Goorbergh és Arón Canet előtt. A Q2-ben megérkező intenzív esőzés miatt a brit pilóta az első gyorskörével került a rajtrács élére. A Moto3 időmérőjén Iván Ortolá fölényes győzelmet aratott, az első sorba rajta kívül még Collin Veijer és David Alonso állhat majd fel.

A MotoGP mellett a Moto2 és Moto3 mezőnye is pályára gurult szombaton Motegiben. A Japán Nagydíjon a két kisebb kategória időmérőjét erősen befolyásolta az eső, a csapadék főleg a középső géposztály kvalifikációján okozott problémát a pilótáknak.

Az eső is eldöntheti, hogy Martín vagy Bagnaia köre jön a hullámvasút tetején – hétvégi menetrend

Moto2

A Moto2 időmérőjén a tabella legjobb tíz helyezettje közül Sergio Garcíának és Manuel Gonzáleznek kellett motorra ülnie a Q1-ben. A mezőnyben nem volt ott Daniel Muñoz, aki a második szabadedzésen egy nagy bukásban eltörte a jobb bokáját. A bokszutca kinyitásakor aránylag ideálisak voltak a körülmények, amit Zonta van den Goorbergh használt ki a legjobban. A holland motoros 1:49.742 másodperces idejével sokáig az élen állt, csapattársát, Barry Baltust megelőzve.

A hajrára fordulva azonban González 1:49.711-es idejével felállította az új körrekordot, amivel persze a vezetést is átvette. A csöpörgést elkezdő esőben ennél aztán már senki sem tudott jobbat futni, a Gresini pilótája mellett van den Goorbergh, Baltus és a végén javító García jutott tovább.

A Q2 aztán hihetetlenül gyorsan befejeződött, ugyanis erősebben rákezdett az eső – az etap második felében lényegében már senki sem merészkedett ki a pályára. Így pedig az első próbálkozás döntött, amely során Jake Dixon 1:52.693-as köre volt a leggyorsabb. A brit pilóta idén másodszor szerezte meg a pole pozíciót. Kisebb meglepetésre a második helyre van den Goorbergh jött be, akinek 6 ezred volt a hátránya Dixon mögött. A harmadik pozíciót Arón Canet fogta meg 1:53:000-val.

A Japán Nagydíj Moto2-es időmérőjének végeredménye

Moto3

A legkisebbeknél David Muñoz volt az a tabella első tíz helyezettje közül, akinek részt kellett vennie a Q1-ben. A spanyol pilóta ennek megfelelően bekezdett, és 1:57.479-cel állt az élre, amit aztán rövidesen 1:57.045-re javított.

Az etap második felében aztán jelentős előrelépést bemutatva Stefano Nepa 1:56.414-gyel átvette a vezetést. Ezt viszont Muñoz nem hagyta szó nélkül, és 1:56.016-tal elvitte az olasz pilóta elől az első továbbjutó helyet. Rajtuk kívül még Furuszató Taijó és Riccardo Rossi került be a Q2-be.

Az időmérő második szakaszában szinte mindenki azonnal kiment a pályára. Az első próbálkozások után Collin Veijer neve jelent meg a táblázat élén, a holland pilóta 1:56.674-et futott. Azonban Iván Ortolá nem sokáig teketóriázott, és óriási ugrással 1:55.364-re javította a körrekordot, egyben pedig a vezetést is átvette.

Viszont Veijer tudott erre válaszolni, és egy perccel a leintés előtt egy 1:55.117-es kört rakott ki az asztalra. Azonban Ortolá sem maradt adós: 1:54.761-gyet futva fölényesen szerezte meg idén az ötödik alkalommal a pole pozíciót. Az első sor David Alonsóval vált teljessé, aki 409 ezreddel maradt el a győztes időtől.

A Japán Nagydíj Moto3-as időmérőjének végeredménye