back to top
2024. október 12. 20:11
KezdőlapMotoGPRossi elismerte, az ő hibája volt, hogy évekig fújtak egymásra Biaggival

Rossi elismerte, az ő hibája volt, hogy évekig fújtak egymásra Biaggival

Valentino Rossi két összeszólalkozást is felelevenített Max Biaggival, akivel híresen rossz viszonyt ápolt. Az ifjabbik olasz exmotoros bevallotta, hogy mindez az ő hibája volt.

Valentino Rossinak megvoltak a maga rivalizálásai, miközben a modern korszak legsikeresebb és messze legismertebb versenyzőjévé vált. A kilencszeres világbajnok számos konfliktusban benne volt, és ezek időről időre előkerülnek. A 45 esztendős exmotoros nemrég felidézte az első komoly ellentétét, amelynek Max Biaggi volt a másik főszereplője.

A két versenyző már akkor háborúzott egymással, amikor még nem is egy kategóriában szerepeltek. Emlékezetes, amikor Rossi 1997-ben még a 125 köbcentiméteres kategória pilótájaként egy szexbabával a kezében teljesítette a levezető kört, utalva ezzel arra, hogy akkoriban Biaggit hírbe hozták a szupermodell Naomi Campbell-lel. Azonban már korábban is volt egy érdekes szóváltásuk.

Biaggi szerint egyedül Rossi nem hívta fel súlyos balesete után

Abban az évben az Apriliáról Hondára váltott a 250-es [géposztályban] – idézte fel Rossi a La Gazzetta dello Sportnak. – Mindenki azt mondta, hogy csak az olasz motornak köszönhetően nyert, és ezzel én is egyetértettem. Amikor megérkeztünk Szuzukába, összefutottunk egy étteremben. Max néhány újságíróval együtt vacsorázott. Amikor elmentem mellette, a »125-ös Max Biagginak« nevezett. Azt válaszoltam, hogy »itt van a 250-es Valentino Rossi«.”

2000-ben végül Rossi is fellépett a királykategóriába, és ténylegesen egymás ellen kezdtek el versenyezni. Végül az akkor még ifjú kihívó volt az, aki minden szempontból felült a gyorsasági motorversenyzés trónjára, és elhomályosította a korábban négy 250-es vb-címet szerző Biaggit. A két pilóta harca a 2001-es Katalán Nagydíjon tettlegességig fajult – bár egyikük sem vallotta be, hogy ők is benne voltak a két baráti társaság verekedésében –, de verbális csörtéik is szép számmal voltak. Rossi fel is elevenített egyet.

Egyedül szálltam be a liftbe – emlékezett vissza. – Aztán megérkezett Biaggi és a fizioterapeutája, Mario Laghi. Ez volt az az időszak, amikor sokat bosszantottuk egymást. Max megkérdezte, hogy »miért b*szogatsz?«. Nem emlékszem a válaszomra, de éreztem a támadást. Teljesen átgázolt rajtam. Onnantól kezdve mindig nagyon óvatos voltam a liftekben.”

Szintén 2001-ben Assenben kezet fogtak egymással, és a viszony enyhülni kezdett, Biaggi pedig nemrég úgy fogalmazott, hogy az idő múlásával egyre inkább vágyik a találkozásra, és el tudja képzelni, hogy idős korukban együtt borozgassanak. Bő húsz éve viszont tényleg nagy volt a feszültség közöttük, és Rossi elismerte, hogy ezt elsősorban ő gerjesztette.

Így reagált Biaggi Rossi kedves szavaira, még egy közös borozgatást is el tudna képzelni

Visszatekintve azt mondanám, hogy az én hibám volt – vallotta be. – Nem kedveltem Maxot. Szinte mindannyian emilia-romagnaiak voltunk, míg ő Rómából származott. Nem tetszett, ahogyan felépítette az interjúit. Emellett nagy Loris Capirossi-rajongó voltam, és Doriano Rombonit is kedveltem. Amikor megérkeztem a bajnokságba, ezeket elmondtam az újságíróknak. Gondolom, nem volt boldog. Elvégre ő volt az olasz motorversenyzés csúcsán, én pedig azt mondtam, hogy nem kedvelem őt. Rögtön rosszul indult a kapcsolatunk, de ez az én hibám volt.”

Teljesen másképp alakulhatott volna Rossi karrierje, ha Biaggi nem ráncigálja az oroszlán bajszát