back to top
2024. október 19. 10:26
KezdőlapMotoGPMartín nagyobb ellenállásra számított Marc Márqueztől, aki majdnem nekiment honfitársának

Martín nagyobb ellenállásra számított Marc Márqueztől, aki majdnem nekiment honfitársának

Jorge Martín az első körökben nagy tempót akart diktálni, majd onnan menedzselni az Ausztrál Nagydíj sprintjét, amelyen a szél megnehezítette a dolgát. Marc Márquez elszámította magát az első kanyarban, Enea Bastianini pedig a kvalifikációhoz képest mutatott fejlődést emelte ki.

Bár a nyertes személye egy pillanatig nem volt kétséges, eseménydúsan alakult az Ausztrál Nagydíj sprintfutama. Jorge Martín rajt-cél győzelmet aratott, és simán megverte a mezőnyt, Marc Márquez és Enea Bastianini viszont már kalandosabb úton-módon jutott el a második, illetve a harmadik helyig, letaszítva ezzel Francesco Bagnaiát a sprintdobogóról.

Martín simán nyert, Marc Márquez nagyot mentett, Bagnaia szenvedett a látványos bukást hozó sprinten

Azok után, hogy nagy fölénnyel szerezte meg a pole pozíciót, a Pramac versenyzője remekül jött el, és bár Márquez adott esetben megnehezíthette volna a dolgát, a nyolcszoros világbajnok hamar visszaesett. Később 3 másodperc fölé is nőtt az előnye, végül 1,520 másodperccel diadalmaskodott, és mivel bajnoki riválisa csak negyedik lett, előnye 16 pontra nőtt a tabellán.

Végre ismét győztem egy sprinten, nagyon boldog vagyok – nyilatkozta a leintés utáni interjúk során. – Azt hittem, Marckal sokkal nagyobb nehézséget fog okozni, és közel lesz hozzám. Nem tudom, mi történt az első körökben, mindenesetre nagyon elléptem, próbáltam nagy tempót diktálni. Amikor pedig láttam, hogy már jelentős az előnyöm, menedzseltem, hogy eljussak a végéig. Nem volt könnyű, a szél rendkívül erősen fújt, de nem egyenletesen. Nagyon örülök, de koncentráltnak kell lennünk, hosszú futam lesz a holnapi.”

Márquez futama rémálomszerűen indult. Bár a rajtot hasonlóan jól kapta el, mint honfitársa, az 1-es kanyarban nagyon szélesre ment, és hatan is megelőzték. A nyolcadik helyről viszont sorra előzte meg ellenfeleit, és egyértelmű, hogy Martínt leszámítva mindenki másnál jobb tempót produkált. Második pozíciójának köszönhetően visszaelőzte Bastianinit a tabella harmadik helyén, igaz, a két pilóta között pontegyenlőség van.

Úgy tűnik, amikor az első sorból indulunk, mindig történik valami – kezdte. – Az egyes kanyarban elkövettem egy apró hibát. Jorge rendkívül kemény, agresszív féktávot vett, hogy kioldja az első [magasságállító] eszközt, én pedig elszámítottam magam, és majdnem hozzáértem. Aztán össze kellett szednem a motort, és a szél meg minden ilyesmi miatt szélesre mentem. A tempó azonban megvolt, meglátjuk, hogy holnap sikerül-e elkerülni az első kanyarban látott hibát. Onnantól kezdve viszont jól működött a motor, nagyon hasonló tempót mentem, mint Jorge, úgyhogy meglátjuk, hogy holnap tudunk-e harcolni vele.”

Bastianininek szintén volt honnan visszakapaszkodnia. A gyári Ducati versenyzője az összes többi márkatársával ellentétben a Q1-ben kezdett, és bár onnan még sikerült továbbjutnia, de az időmérő második szakaszában csak a tizedik rajtpozíciót szerezte meg. Néhány órával később viszont már sokkal jobban működött alatta a motor, aminek köszönhetően többek között csapattársa megelőzése sem jelentett neki gondot.

Nincs könnyű hétvégém – fogalmazott az olasz motoros. – Már a tegnapi nap sem alakult jól, de ma is lassú voltam az időmérőn. A sprintre viszont fejlődtünk, a rajtrácsra vezető körön jobban működött a motor. Végső soron nagyon szép a sprinten elért harmadik hely, meglátjuk, hogy a holnapi főversenyre tudunk-e még javulni egy kicsit.”