back to top
2024. október 20. 09:45
KezdőlapMoto2Aldeguer diadalmaskodott, az utolsó körben döntötte el a Canettel vívott emlékezetes csatáját

Aldeguer diadalmaskodott, az utolsó körben döntötte el a Canettel vívott emlékezetes csatáját

Fermín Aldeguer nyerte a Phillip Island-i Moto3-as futamot Arón Canet és Senna Agius előtt. A verseny utolsó köre egy hihetetlenül parázs csatát hozott, Aldeguer és Canet oda-vissza megelőzték egymást. Ogura Aj negyedik lett, így ezúttal elmaradt a bajnokavatás.  

A Moto3 futama után a Moto2 versenyével folytatódott az Ausztrál Nagydíj zárónapjának programja. Az időmérő eredményének megfelelően Fermín Aldegueré volt a pole pozíció, mellette Arón Canet és Alonso López állt fel a rajtrácsra. Az időjárás a középső géposztály mezőnyéhez is kegyes volt, a viadal előtt 16 fokos volt levegő, 36 fokos a Phillip Island-i pálya hőmérséklete. Az izgalmakat fokozta, hogy Ogura Aj először kapott lehetőséget arra, bebiztosítsa magának a bajnoki címet. Ám a japán pilóta dolgát nem könnyítette meg, hogy csak kilenedik lett a kvalifikáción.

Aldegueré és Ortoláé a pole, az éllovasok gyengélkedtek a kisebb kategóriák időmérőin

Aldeguer nem vett túl jó rajtot, így Canet vette át a vezetést, és még López is elment a csapattársa mellett. Utóbbi aztán gyorsan az első helyet is átvette, miközben Dennis Foggia és Jake Dixon akadtak össze, mindketten a kavicságyban fejezték be a versenyt.

A 2. körben Canet újra élre állt, de aztán Aldeguer egymás után kettő előzött, és visszavette a vezetést. Ezt követően szinte folyamatos volt a pozíciócsere az élen, amiből időlegesen López jött ki győztesen. Emiatt Manuel González felzárkózott rájuk, aki mögött Tony Arbolino és Ogura közeledett az első csoportra.

A viadal negyedére az első négy elszakadt a többiektől, de akkor González kiment letölteni az első hosszúkörös büntetését. A Gresini versenyzője csak egy helyet esett hátra, csak Ogura előzte meg. Viszont az élen álló trió nagyon, több mint 2 és fél másodperccel lelépett, sőt Canet némileg még a Speed Up Racing duóját is otthagyta.

Zonta van den Goorbergh elesett, miközben Aldeguer elment a csapattársa mellett, majd nagy tempót diktálva pillanatokon belül utolérte Canetet. A 8. körben hosszas előkészítés után meg is tudta előzni a honfitársát, tehát újra élre állt.

Aldeguer a futam közepéhez érve több mint fél másodperccel lelépett az üldözőitől, akik egymás között cserélgették a második helyet, amit aztán Canet tudott megragadni. Őket az Ogurát megelőző Senna Agius már nagyon messziről, 5 és fél másodperces hátrányból követett, Jaume Masià pedig bukott, ahogy később Szaszaki Ajumu és Deniz Öncü is.

Aldeguer a futam második felére fordulva magabiztosan tartotta a vezető helyet, de 7 tizednél jobban nem tudta leszakítani Canetet. Ellenben López 7 körrel a vége előtt már több mint 4 másodpercre volt tőlük, őt pedig Agius és Barry Baltus követte, mivel ekkora már utóbbi is megelőzte Ogurát.

A tizenhetedik körben Aldeguer hibázott, ami miatt Canet hirtelen megérkezett mögé. A Fantic Racing pilótája nem várt sokáig, és átvette a vezetést, majd elkezdett távolodni a vetélytársától. Viszont rövidesen már újra ott lihegett a nyomában Aldeguer.

Az üldözésnek pedig három körrel a vége előtt meglett az eredménye: Canet hibázott, és így Aldeguer visszavette a vezetést. López pedig bukott, így Agius lépett fel a dobogóra, akit ekkor már megint Ogura üldözött.

Az utolsó kör hihetetlenül parázsra sikerült: Canet előbb megelőzte Aldeguert, de a 19 éves pilóta nem nyugodott ebbe bele, és agresszívan bement mellé. Canet szintén nagyon agresszívan próbált védekezni, de nem tudta megtartani az első helyet. Aldeguer így learatta idei harmadik győzelmét. Végül Agius hazai pályán odaért a dobogó alsó fokára, Ogura negyedik lett, így ezúttal elmaradt a bajnokavatás. Mögötte a Diogo Moreira, González, Baltus, Arbolino, Sergio García, Marcos Ramírez sorrend alakult ki.