back to top
2024. október 20. 07:51
KezdőlapMoto3Alonso bajnokhoz méltó győzelmet aratott, amellyel beállította Rossi rekordját

Alonso bajnokhoz méltó győzelmet aratott, amellyel beállította Rossi rekordját

David Alonso az idei tizenegyedik futamgyőzelmét aratta Phillip Island-en. Ezzel pedig beállította Valentino Rossi 1997-es győzelmi rekordját, már ami a legkisebb géposztályt illeti. A kolumbiai pilóta Daniel Holgado és Adrián Fernández előtt fejezte be az izgalmasan alakuló viadalt.

Szokás szerint a legkisebb kategória futamával indult el az Ausztrál Nagydíj vasárnapi programja. Az időmérő eredményének megfelelően Iván Ortolá, Collin Veijer és Adrián Fernández alkották az első sort, a bajnoki címét már bebiztosító David Alonso csak a tizedik rajtkockába állt fel. A körülmények a forduló utolsó napjára szinte tökéletesek lettek: a lámpák kialvása előtt 16 fokos volt a levegő, 31 a Phillip Island-i pálya hőmérséklete.

Aldegueré és Ortoláé a pole, az éllovasok gyengélkedtek a kisebb kategóriák időmérőin

Ortolá jó rajtot vett, simán megtartotta a vezető helyet, azonban pár kanyar múlva hibázott, így a nagyszerűen elinduló David Muñoz került az élre. Mögé Stefano Nepa zárkózott fel, aki egy hosszúkörös büntetés tudatában vágott neki a versenynek.

Nepa a 2. körben egy rövid időre átvette a vezetést, majd kiment letöltetni a büntetése első felét. David Almansa bukott, miközben a hazai pályán motorozó Joel Kelso állt élre, miután maga mögé utasította Muñozt és Ortolát is. Alonso ekkor tűnt fel a közvetlen élmezőnyben: a negyedik helyen.

A 3. körtől Kelso és Muñoz, tehát a Boé Motorsports duója kezdett csatázni az első helyért. Az ütközetbe viszont bekapcsolódott Furuszató Taijó, Alonso, Fernández és Ortolá is, végül egy időre az utóbbi ragadta magához a vezetést. A mezőnyben előbb Scott Ogden, majd Filippo Farioli is bukott, Nepa pedig letöltötte a büntetése második felét.

A viadal harmadához érve Alonso folyamatos előrelépkedés után átvette a vezetést, a második helyre tolva vissza ezzel Ortolát. A harmadik helyre Szuzuki Tacuki ugrott fel, akit a hasonlóan jó felzárkózást bemutató Daniel Holgado – a spanyol pilóta a futam elején a tizenkilencedik helyen is haladt – üldözött, miközben Nicola Carraro elesett.

 

Holgado a táv felét elérve elkapta Ortolát, de aztán hibázott egy kisebbet, így Muñoz és Fernández is elment mellette. Ezalatt Veijernek mentenie kellett Ángel Piqueras miatt, aminek következményeképp összeért Ortolával, így mindketten a kavicságyban kötöttek ki.

A verseny utolsó harmadára fordulva Fernández vette át a vezetést, majd kicsit le is tudta rázni az üldözőit. A második helyért nagy csata alakult ki, amiből ekkor a korábban egy hiba miatt visszaeső, majd újra felkapaszkodó Alonso jött ki győztesen. A kolumbiai pilótát Jamanaka Riuszej és Holgado követte.

A hajrát elkezdve Alonso visszavette a vezetést, és Fernándezt még Muñoz is lenyomta. Az idei bajnoki másfél tizedre le tudta rázni a spanyol motorost. Az első ötöt Holgado és a büntetése letöltése után újra felbukkanó Nepa tette teljessé, de aztán a LevelUp – MTA pilótája kiszélesítette a pályát, és emiatt visszaesett a középmezőnybe.

Végül Alonsóra már senki sem tudott veszélyes lenni, így learatta idei tizenegyedik futamgyőzelmét. Ezzel pedig beállította Valentino Rossi 1997-es győzelmi rekordját, már ami a legkisebb géposztályt illeti. A második helyet egy hatalmas csata során Holgado szerezte meg, akit Fernández és az újra felzárkózó Nepa követett a célvonalnál. Mögöttük a Muñoz, Jamanaka, Furuszató, Luca Lunetta, Piqueras sorrend alakult ki.