back to top
2024. április 30. 18:58
KezdőlapMotoGPHárom versenyző – három kiemelkedő teljesítmény, íme a véleményük a sprintről

Három versenyző – három kiemelkedő teljesítmény, íme a véleményük a sprintről

A szombati sprintfutamon három nagyon elégedett versenyzőt láthattunk a pódiumon. A dobogós pilóták elmondták véleményüket szombati teljesítményükkel kapcsolatban. 

Francesco Bagnaia, a sprintfutam győztese „Először érzem jól magam ezen a pályán”

Francesco Bagnaia tetemes előnnyel nyerte a sprintfutamot, amit az első körök összecsapásai után végig dominálni tudott. Az olasz pilóta rendkívül boldog volt a leintés után.

„Az biztos, hogy ez volt az egyik legjobb napom a MotoGP-ben, figyelembe véve az egész napos teljesítményünket. Péntek reggeltől kezdve nagyszerűen dolgoztunk, egyre jobb az érzésem a motorral. Most először érzem magam remekül ezen a pályán.” mondta Bagnaia. Ezután a sprintfutam tapasztalataival folytatta: Jól kezdtem, és csak próbáltam nyomni és a saját tempómat motorozni. Ez elég volt ahhoz, hogy el tudjak nyúlni. A körülmények elég trükkösek voltak a magas hőmérséklet miatt, nagyon csúszós volt a féktávokon. Természetesen boldog vagyok, de most már a vasárnapra kell koncentrálnunk, ami sokkal nehezebb lesz.”

A regnáló bajnok tudja, hogy vasárnap teljesen más taktikát kell alkalmaznia, a versenytávon a sprintfutam duplája lesz, illetve az időjárási körülmények is változni fognak.

„Először is 20 kör sok, ma már a tíz körrel is elég hosszúnak tűnt. Szerintem vasárnap nem lehet az elejétől kezdve nyomni, mint a sprinten. A verseny első része biztosan egy kicsit lassabb lesz. Utána majd meglátjuk, hogy tudok-e egy kicsit javítani a tempón, és hogy ez elég-e ahhoz, hogy újra az élre álljak. Mindenesetre nyugodtnak kell maradnunk. A körülmények változni fognak, most láttam, hogy állítólag hűvösebb lesz. Szóval könnyebb lesz versenyképesnek lenni, de majd meglátjuk.”

Álex Rins, a sprint ezüstérmese – egy emberként viszi a hátán a Hondát

Álex Rins megszerezte első dobogós helyét új alakulatával, az LCR Hondával. A spanyol versenyző kiemelkedő teljesítményt nyújtott szombaton a COTA-n, ahol mindhárom géposztályban sikerült már a dobogó legfelső fokára állnia. Annak ellenére, hogy Rins erős az amerikai aszfaltcsíkon, második helye mégiscsak meglepetésnek számít a gyengélkedő japán márka motorjával. A spanyol után a legjobb Hondás pilóta, a gyári csapat versenyzője, Joan Mir lett 12. helyével, míg Nakagami a 13., Bradl pedig a 18. helyen fejezte be a sprintfutamot.

„Más körülmények voltak a sprintversenyen, mint az edzéseken. Sokkal melegebb és naposabb volt, így az elektronika nem volt tökéletesen beállítva. A szokásosnál többet kellett dolgoznom a  kipörgésgátlóval. De nem panaszkodom, végtelenül boldog vagyok. Boldog vagyok az egész csapat miatt.”

A holnapi futam azonban nehezebb lesz, hiszen a mai versenytáv dupláját kell megtenni. „Igen, így van, vasárnap 20 kör lesz. Koncentráltnak kell maradnunk, és talán optimalizálnunk kell a beállításokat. Ismét 100 százalékot fogunk nyújtani.”

A spanyol versenyzőnek akadtak problémái is a sprintfutamon. „Tönkretettem a lágy hátsó gumit. Nehéz volt fékezni a motorral, az első kerék nagyon blokkolt. De sikerült a dobogón végeznünk…” nyilatkozta a hétvége az LCR Honda versenyzője.

Jorge Martín, a sprint harmadik helyezettje – a betegség sem állíthatta meg

Jorge Martín egész héten lázas betegséggel küzdött, amire antibiotikumokat is kapott, így nem volt száz százalékos sem pénteken, sem szombaton. Ennek ellenére az elrontott kvalifikáció kivételével kihozta a maximumot eddig hétvégéjéből, a sprintfutamon a 13. helyről a dobogó legalsó fokáig küzdötte fel magát.

Mindent beleadtam. Igazából három-négy kör után már levegőt sem kaptam. Nagyon nehéz volt tartani a srácok tempóját. Tudtam, hogy Aleix gyorsabb. Ezért a fontos helyeken kicsit belehúztam. Azt is tudtam, hogy ezen a ponton megpróbálja majd, ezért védtem a pozíciót és egy kicsit keményebben fékeztem. Jó húzás volt, kihasználtam a tapasztalatomat. Remélem, vasárnapra javul az állapotom, mert ma tényleg voltak problémáim. Azt hiszem, most szükségem van egy jó vacsorára, hogy visszanyerjem az erőmet a hosszú versenyre.” mondta a kimerült versenyző.