back to top
2024. szeptember 28. 23:29
KezdőlapMotoGPAz Aprilia vezére elárulta, négy éve, amikor „nagy sz*rban” voltak, már megkeresték...

Az Aprilia vezére elárulta, négy éve, amikor „nagy sz*rban” voltak, már megkeresték Bezzecchit

Az Aprilia versenyrészlegének vezérigazgatója, Massimo Rivola felfedte, hogy 2019 végén, amikor Andrea Iannonét doppingvétség miatt eltiltották, Marco Bezzecchi volt az egyik első, akinek felajánlotta a gyári csapatuk ülését.

Hétfőn jelentette be az Aprilia, hogy a várakozásoknak megfelelően jövőre Marco Bezzecchi lesz Jorge Martín csapattársa a gyári alakulatuknál. A noalei gyártó vezetői már korábban egyértelművé tették, hogy Aleix Espargaró – akkor még nem biztos – visszavonulása esetén egy olasz pilótát szeretnének a helyére szerződtetni, ebbe a képbe pedig Bezzecchi megszerzése tökéletesen beleillik. Azonban nem ő az egyedüli itáliai motoros, akinek az idei szezon végén lejár a mostani szerződése, például Enea Bastianini is ugyanebben a helyzetben van (ő végül majd a KTM szatellitistállóját fogja erősíteni).

Hivatalos: Bezzecchi az Apriliához igazol

Az Aprilia versenyrészlegének vezérigazgatója, Massimo Rivola a bejelentéskor elmondta, hogy Bezzecchi volt „az első választásuk”. Ezután jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért pont őt nézték ki maguknak. „Elmesélek egy történetet: Bez volt az egyik első, akinek négy évvel ezelőtt, amikor nagy sz*rba voltunk, felajánlottam az egyik ülést” – árulta el Rivola. Az olasz sportvezető ezzel arra utalt, hogy 2019 decemberében az Aprilia egyik akkori pilótáját, Andrea Iannonét doppingvétség miatt négy évre eltiltották a versenyzésről.

„Bez volt az egyik, aki visszautasított, de ezt teljesen tudatosan tette. Már megvolt a helye a Moto2-ben a VR46-nál, amely egy nagyon erős csapat volt, így pedig a világbajnoki cím megszerzését tűzhette ki maga elé, és közben tudta, hogy ha jól teljesít, akkor a MotoGP-be is Valentino [Rossi] alakulatával kerülhet majd be. Persze sajnáltam a döntését, de nem haragudtam rá emiatt. Épp ellenkezőleg, hiszen szerintem az a két további Moto2-es szezon a javára vált.”

„Hogy miért Bezt választottuk? Az igaz, hogy idén egy kicsit többet küszködik, de amit tavaly, a második MotoGP-idényében mutatott, az hatalmas tehetségről árulkodik. Engem teljesen lenyűgözött Argentínában a vizes pályán, majd Indiában még inkább [Bezzecchi mindkét helyszínen megnyerte a főfutamot – a szerk.]. Tavaly az utóbbi volt az egyetlen olyan pálya, amelyet senki sem ismert, rajtam kívül, mivel én már jártam ott a Forma–1-gyel, de én nem számítok ebben a kérdésben. Ha végignézed egy versenyző pályafutását, vannak olyan jelek, amelyek megmutatják a tehetségét és a gyorsaságát. Ráadásul ő egy kicsit olyan karakter, mint Vale, és egy kicsit [Marco] Simoncellire is hasonlít, ez pedig egy nagyon jó dolog a MotoGP-ben. De ha már ez szóba került, nem a karaktere miatt igazoltuk le, hanem mert nagyon gyors.”

Felvetették, hogy idén nem a tavalyi Bezzecchit láthatjuk, aki megnyert három főfutamot, és harmadik lett a bajnoki tabellán.  „Igen, ez igaz, ez egy jó megfigyelés. Amikor az egyik szezonban a versenyző kimondottan jól teljesít, a következőben pedig már nem annyira, akkor az ember elgondolkodik azon, ez azt jelenti-e, hogy nem elég tehetséges, vagy valami más probléma áll a háttérben. Ezek a problémák különböző dolgokból eredhetnek, nem csak a technikai feltételekből. De nekem az az érzésem, hogy a tavalyi az igazi Bez, nem az idei. Persze azt remélem, a mostani szezonban még »hamis« marad, hogy mi jobb eredményeket érhessünk el – nyilatkozta nevetve Rivola. – Nagyon bízom a gyorsaságában és a tehetségében. Én úgy látom, hogy latinos karaktere van, de mi azt már megszoktuk, hiszen például Aleix [Espargaró] is ilyen, és Jorge is ilyennek tűnik.”

Bezzecchi szerint a mostani Ducatija „pont az ellentéte” az előzőnek