back to top
2024. október 06. 00:00
KezdőlapMotoGPBagnaia: a sárga zászlók nélkül enyém lett volna a pole, Martín intelligens...

Bagnaia: a sárga zászlók nélkül enyém lett volna a pole, Martín intelligens volt a sprinten

Francesco Bagnaia úgy véli, a Német Nagydíj időmérője alakulhatott volna jobban is a számára, míg a sprinten Jorge Martín szerinte okosan versenyzett. A címvédőnek akkor szállt el a győzelmi esélye, amikor bekerült Miguel Oliveira mögé.

Francesco Bagnaia úgy kezdte meg a Német Nagydíj hétvégéjét, hogy a végére akár át is veheti a vezetést a tabellán, vagy legalábbis minimálisra csökkentheti a hátrányát Jorge Martínnal szemben. Ez persze még mindig megtörténhet, hiszen a főfutam még hátravan, de a sprinten 10-ről 15 pontra nőtt a lemaradása az összetettben.

Martín pályacsúccsal verte meg a Trackhouse párosát, Marc Márquezzel csúnyán kiszúrtak az időmérőn

Bár az időmérőn csak a negyedik helyet szerezte meg, miután a sárga zászlók rosszul jöttek ki a számára, de ezt még áthidalta egy remek rajttal, amelynek köszönhetően az élre állt. Nem sokkal később azonban Martín, majd Miguel Oliveira is visszaelőzte, onnantól kezdve pedig nem volt esélye támadni, sőt, jó eséllyel Enea Bastianini is megelőzhette volna, csak csapattársként ezt nem tette meg.

„Nagy előrelépést tettünk a pénteki naphoz képest – nyilatkozta Bagnaia. – Délelőtt a sárga zászlók nélkül enyém lett volna a pole, szóval kicsit másképpen is alakulhatott volna. Emellett problémáink voltak a motorral az időmérőn, szóval ez nem a legjobb nap volt a motor konzisztenciáját illetően. A futamon mindent megpróbáltam, de túlságosan igyekeztem menedzselni [az abroncsot]. Amint Miguel megelőzött, rosszul álltam a guminyomással, és nagyon nehéz dolgom volt a két srác mögött. Vasárnap viszont újra megpróbáljuk.”

Bagnaia a 3. körig vezette a sprintet. Ekkor Martín először az 1-es kanyarban támadta meg, de azzal a manőverével még nem járt sikerrel, néhány másodperc múlva viszont már márkatársa előtt volt. Bagnaia elismerte, hogy riválisa okosan versenyzett, mert ha tovább vár, akkor vélhetően úgy járt volna, mint ő, és a guminyomás nem tette volna lehetővé a támadást.

Martínnak a hibák is belefértek a sprintgyőzelemhez, Bagnaia a megtáltosodó Oliveirától is kikapott

„Abban a pillanatban nagyon okos volt, mert még egy kör, és nehéz dolga lett volna a guminyomás miatt – magyarázta a 27 esztendős motoros. – Intelligens volt. Próbáltam menedzselni a hátsó abroncsot, hogy a futam utolsó szakaszában versenyképes legyek, de hasztalan volt. Akkor előzött meg, amikor eljött a pillanat, hogy megelőzzön.”

Ami a főversenyt illeti, Martín a leintés után úgy fogalmazott, hogy szerinte jobban fogja érezni magát a közepes hátsó gumin, ami semmiképpen nem jó jel Bagnaia és a többiek szempontjából. Persze a jubileumi, kétszázadik világbajnoki nagydíjára készülő pilóta is előreléphet, és ebben bízik ő is. „Fontos lesz, hogy ne veszítsünk pozíciókat, és megpróbáljunk mindent menedzselni – fogalmazott. – Az első abroncsom most teljesen tönkrement. Talán azért, mert más mögött voltam, és túl magas volt az első gumi nyomása. Talán a közepes abroncson versenyképesebbek lehetünk a hosszú futamon.”