back to top
2024. október 06. 13:19
KezdőlapMotoGPSaját hibája és Morbidelli agresszivitása fosztotta meg Bastianinit a újabb dobogótól?

Saját hibája és Morbidelli agresszivitása fosztotta meg Bastianinit a újabb dobogótól?

Enea Bastianini elárulta, a Német Nagydíj első körében hibázott az egyik segédeszközzel, majd arra utalt, hogy a Franco Morbidellivel történt csata fosztotta meg a dobogótól. Honfitársa úgy véli, a futam elején túlságosan keményen bánt a gumikkal, ezért eshetett vissza a tempója.

Enea Bastianini és Franco Morbidelli a negyedik, illetve ötödik helyen értek célba, amivel bebiztosították, hogy az első öt pozícióban kizárólag Ducati legyen a Német Nagydíjon. Igaz, ez lehetett volna hat is, ha Jorge Martín nem esik el az élről a hajrában, így viszont az ifjabbik olasz versenyző épphogy lemaradt a dobogóról.

Martín: Visszahelyeztük a nyomást Bagnaiára, az ilyen hibák nélkül nehéz lesz engem legyőzni

A gyári Ducati pilótája a kilencedik helyről rajtolt, majd az első körökben nem javított, és még a mögüle induló Marc Márquez is elé került. Mint kiderült, ebben ő maga is ludas volt, mert hibázott az egyik segédeszközzel. Később aztán szokás szerint remek tempóban zárkózott fel, és végül Morbidellit is megelőzte, de csak miután honfitársa kétszer is visszajött elé. Ezzel pedig elúszott az esélye annak, hogy elkapja valamelyik Márquezt.

Óriási dráma, Martín az élről bukva ajándékozta Bagnaiának a diadalt, mindkét Márquez a dobogón

„Ezúttal lemaradtam a dobogóról, aminek nem nagyon örülök – nyilatkozta Bastianini. – Nehéz futamom volt, már az első körtől kezdve, mert hibáztam a hátsó eszközzel. Az egész kört úgy tettem meg, hogy a motor lent volt. A végén megpróbáltam visszajönni. Körről körre jobb voltam, közel voltam a dobogóhoz. Amikor közel kerültem hozzá, Frankie-vel csatáztam, és időt vesztettünk. Marc elment, és semmit [nem értünk el].”

Bastianini tehát arra utalt, hogy ha Morbidelli kevésbé agresszív, akkor az Olasz Nagydíj és a Holland TT után zsinórban a harmadik főfutamán is dobogóra állhatott volna. Hozzá kell tenni, hogy a Pramac motorosa teljesen szabályosan versenyzett vele szemben, ráadásul az ötszörös MotoGP-futamgyőztes magát is okolhatja a hajrában, hiszen miután Marc Márquez ütközött Morbidellivel, és épphogy motoron maradt, ott volt a lehetősége az előzésre, de nem élt vele. Végül így is kevesebb mint 1 másodperc volt a hátránya Álex Márquez mögött.

Ami a másik olasz motorost illeti, Morbidelli előtt hosszú idő után csillant fel a dobogó esélye. Olyannyira, hogy a verseny egy pontján a második helyen haladt csapattársa mögött, de végül Francesco Bagnaia és Álex Márquez is visszaelőzte. Utóbbi bátyjával nagy csatát vívott, olyannyira, hogy össze is ütköztek, de mindketten motoron maradtak, és nem sokkal később a nyolcszoros világbajnokkal szemben is pozíciót vesztett. Bastianini ellen pedig hiába küzdött, szintén alulmaradt.

„Nagyon élveztem – jelentette ki a 29 éves pilóta. – Nagyszerű volt a sebességem, különösen a futam első felében. Aztán csökkent a teljesítményem. Valószínűleg [túl] agresszív voltam a gumikkal, és nem tudtam kitartani a végéig. Az elején voltak előzéseim. Volt egy olyan érzésem, hogy odaérhetek, ami számunkra pozitív.”

Ami a tabellát illeti, Bastianini továbbra is a negyedik helyen áll 155 ponttal, 67 egységgel elmaradva a listavezető Bagnaia, és 11-gyel a közvetlenül előtte álló Marc Márquez mögött. Morbidelli pedig a borzalmas szezonkezdet után folyamatosan javít az összetettbeli helyezésén: a nyári szünetet a tizenegyedik pozícióban tölti 55 ponttal, de a legjobb tíz még viszonylag messze van, hiszen a tizedik Álex Márquez 79 egységgel rendelkezik.

Így áll a MotoGP-tabella a Német Nagydíj után