back to top
2024. szeptember 19. 21:00
KezdőlapMotorsportDöbbenetes sebességrekordot állított fel a sokszoros motoros világbajnok 5 éves fia (videó)

Döbbenetes sebességrekordot állított fel a sokszoros motoros világbajnok 5 éves fia (videó)

Bekerült a rekordok könyvébe Kenan Sofuoğlu fia, Zayn. Az 5 éves gyermek ugyanis több mint 300 km/h-val hasított egy Lamborghini volánja mögött.

Kenan Sofuoğlu versenyzőként leginkább arról ismert, hogy öt világbajnoki címével a mai napig a Supersport-vb messze legeredményesebb pilótája. A török exmotoros mindig is agresszívan versenyzett, és alighanem ezt valamilyen szinten próbálja átadni ügyfeleinek, Toprak Razgatlıoğlunak és az Öncü testvéreknek.

Na meg persze fiának, akinek a jelek szerint szintén megvan a tehetsége a technikai sportokhoz. Az 5 éves Zay Sofuoğlu már három esztendősen egy Ferrarit vezetett édesapja gokartpályáján, ahol az előbb említett három versenyző is szokott edzeni. Emellett gokartfutamokon is indult, és a két keréken is remek képességeket villantott meg egy kis kétütemű krosszmotoron.

Az idősebbik Sofuoğlu segítségével az ifjonc már most rendszeresen megjelenik a közösségi médiában, és jelenleg 3,5 millió követővel rendelkezik az Instagramon. Most pedig azzal került be a hírekbe, hogy azok után, hogy apja néhány éve 400 km/h-val repesztett egy Kawasaki Ninja H2R nyergében, ő is elképesztő sebességgel száguldott korához képest.

Igaz, ő „csak” 312 km/h-ig jutott, és „csak” négy keréken, egészen konkrétan egy Lamborghini volánja mögött. Ugyanakkor a beszámolók szerint így is bekerült a rekordok könyvébe, mivel ezzel ő lett a világon a leggyorsabb gyermek. Persze ez nem igazán egzakt megfogalmazás, de azt egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen kategóriát fog képviselni.

Zayn Sofuoğlu tehát egyelőre autóval és motorral is próbálkozik, és a mellékelt ábra szerint meglehetősen nagy sikerrel. Persze előbb-utóbb el kell döntenie, hogy a négy- vagy a kétkerekűek irányába megy, de akármit is választ, a csúcskategóriáig még rengeteg ideje van. A jelenlegi szabályok szerint a Moto3-as világbajnokság korhatára 18 év, és onnan még két lépcsőt kell megmászni a MotoGP-ig, míg a Forma–1-ben alapesetben ugyanennyi a limit, de egyéni elbírálással 17 esztendősen is be lehet kerülni a mezőnybe. Vagyis az ifjú tehetségnek még 12-13 évet mindenképpen várnia kell, de természetesen ezalatt az előírások is változhatnak.