back to top
2024. szeptember 19. 23:42
KezdőlapMotoGPRendeződött a Gresini jövője, bár nem túl hosszú időre

Rendeződött a Gresini jövője, bár nem túl hosszú időre

Miközben a Gresini bejelentette, jövőre velük debütál majd a MotoGP-ben Fermín Aldeguer, a Ducati nyilvánosságra hozta, hogy 2026-ig szerződést hosszabbítottak az olasz csapattal.

Egy igazán jelentős éve volt az idei a Gresini Racing számára, hiszen a MotoGP-csapatukat erősítette a királykategória egyik legnagyobb sztárja, Marc Márquez. A nyolcszoros világbajnok jövőre már a Ducati gyári alakulatának pilótája lesz, a „helyére” érkező Fermín Aldeguert szerdán jelentették be. Az újonc Álex Márquezzel osztozik majd a garázson.

Hivatalos: Aldeguer jövőre a Gresinivel mutatkozhat be a MotoGP-ben

Aldeguer szintlépésével együtt az is kiderült, hogy a Ducati szerződést hosszabbított a Gresinivel. Azt viszont ki kell emelni, hogy csak egy „ráadás” évre biztosították az együttműködésüket. Korábban ugyanis 2025 végéig volt érvényes kontraktusa Nadia Padovani alakulatának, most pedig a 2026-os szezon befejezéséig szól a szerződésük. Persze ez egyfelől a 2027-ben érkező új technikai szabályzat miatt logikus döntésnek tűnik. Viszont például a Pramac hét évre írt alá a Yamahával, vagyis a felek ott jóval hosszabb időre tudnak előre tervezni.

Jövőre a csapat mindkét pilótája az idei, vagyis akkor már tavalyi Ducatin fog ülni, ám Aldeguer szerződése szerint 2026-ban már a legfejlettebb technika jár neki. A bolognai gyártónak a következő szezonban négy helyett már csak három „gyári” gépe lesz a rajtrácson költségcsökkentés miatt. Viszont így elképzelhető, hogy 2026-ban a VR46 helyett a Gresini fogja megkapni a harmadik Desmosedici GP26-ot és az azzal járó kiemelt státuszt.

Di Giannantonio tavaly vérrel is aláírta volna, hogy gyári motort kap, bár szerinte az még nem biztos

„Nagyon örülünk annak, hogy 2026-ig meghosszabbítottuk a Gresini családdal való partnerségünket – mondta Gigi Dall’Igna, a Ducati versenyrészlegének általános igazgatója. – A Nadia Padovani által vezetett csapatnak az elmúlt években sikerült nagyszerű eredményeket elérnie, eközben pedig megmutatták minden erejüket és profizmusukat. A Gresini Racing több – részben nagyon fiatal – versenyzőnek is megmutatta a győzelem felé vezető utat. Éppen ezért biztosak vagyunk abban is, ez az ideális csapat arra, hogy Fermín Aldeguert üdvözöljék, és elkísérjék a MotoGP-ben való debütálása során. Szeretnék még egyszer köszönetet mondani Nadiának és az egész Gresini családnak!”

A csapatot a kétszeres 125 köbcentis világbajnok Fausto Gresini alapította versenyzői pályafutása után. Sajnos Gresini 2021-ben a koronavírus következtében elhunyt, özvegye, Nadia Padovani ekkor vette át a kormányt. Egyébként az istálló valóban „családiasan” működik, hiszen Padovani elmondása szerint négy gyermekükből kettő, Lorenzo és Luca az istállónál dolgozik, utóbbi a Moto2-es alakulatukkal foglalkozik.

Halálra rémítette ellenfelét, majd a szörnyű tragédiák miatt majdnem feladta a megszállott olasz

Az alakulat az alapításának évében, 1997-ben debütált a királykategóriában. Aztán az 1999-es, a 2000-es és a 2001-es szezont kihagyták – ekkor csak a 250 köbcentis mezőnyben voltak jelen –, majd a MotoGP-korszak beköszöntekor tértek vissza. Azóta pedig folyamatosan ott vannak a legnagyobb géposztályban, sőt egy ideje már a két kisebb kategóriában és a MotoE-ben is van csapatuk. A nagyok között a legfényesebb sikereiket elég régen aratták, hiszen Sete Gibernau 2003-ban és 2004-ben, Marco Melandri pedig 2005-ben második lett az összetettben őket képviselve. A többi sorozatukban viszont még ennél is magasabbra jutottak: Kató Daidzsiró 2001-ben egy 250-es, Toni Elías 2010-ben egy Moto2-es, Jorge Martín 2018-ban egy Moto3-as, Matteo Ferrari 2019-ben pedig egy MotoE-bajnoki trófeát gyűjtött be velük.