back to top
2024. május 02. 02:33
KezdőlapMotoGPA Gresini tulajdonosa elmondta, mi a különbség Marc és Álex Márquez személyisége...

A Gresini tulajdonosa elmondta, mi a különbség Marc és Álex Márquez személyisége között

Nadia Padovani kijelentette, ők sohasem keresték meg Marc Márquezt, hogy igazoljon hozzájuk. A Gresini tulajdonosa azt is elárulta, milyen nehézségei voltak, amikor férje halála után rászakadt az istálló irányítása.

Január elsejétől hivatalosan is a Gresini pilótája Marc Márquez. Most a csapat tulajdonosa, Nadia Padovani elmesélte a Corriere della Sera című napilapnak, hogyan sikerült „becserkészniük” a spanyol versenyzőt.

„Mi sohasem kerestük volna, de a menedzsere kapcsolatba lépett velünk, bár 2024-ig szerződése volt a Hondával, szóval nem kevés akadály hárult elénk. Mondtam a mieinknek, hogy »próbáljuk kivárni«. Nagyon szerettem volna, hogy úgy álljanak a csillagok, hogy ez összejöhessen, a legvégéig hittem benne, aztán pedig tényleg megtörtént. Nem [véletlen volt], mi profik vagyunk, különben ő sem jött volna. Az elmúlt években különböző pilótákkal elért eredményeink magukért beszélnek. Természetesen volt hatása annak is, hogy a testvére, Álex már előtte nálunk volt.”

Marc Márquez már idén a bajnoki címért harcolhat? – a Gresini tulajdonosa szerint igen

Az idei szezonban tehát a Márquez fivéreknek egy bokszon kell osztozniuk. Padovanit megkérdezték, hogyan kezelik majd ezt a helyzetet, illetve hogy milyen volt az első benyomása a hatszoros MotoGP-bajnokról. „Marc legalább ebben az évben velünk lesz, szóval majd meglátjuk. Álexet már ismerjük, ő a mi fiunk, és nagyon jól kijövünk vele. Megpróbáljuk majd a lehető legjobban kezelni ezt a helyzetet. Marc szerény, nyugodt, szeretetre méltó, eltökélt, úgy látom, hogy más a jelleme, mint Álexnek, aki kedves és érzékeny, a bátyja inkább keménynek tűnik.

A Ducatinál nem mindenki gondolta jó ötletnek az idősebbik Márquezt felültetni a motorjukra, Padovani azonban nem hiszi, hogy ők lettek volna többségben „Voltak, akik attól tartottak, hogy ez majd feszültséget kelt a gyári Ducati pilótáival, de valójában egymásnak ellentmondó elképzelések voltak erről. Én azt hiszem, büszkék lehetnek arra, hogy egy nyolcszoros világbajnok a Ducatinál fog versenyezni.”

Enea Bastianini a Gresinitől érkezett jelenlegi csapatához, a gyári Ducatihoz. Az olasz pilóta a tavalyi szezonban sérülésekkel bajlódott, így nem tudta megismételni a 2022-ben mutatott  nagyszerű teljesítményét. Ennek ellenére Paolo Campinoti, a Pramac tulajdonosa szerint idén ott lehet a legjobbak között, Padovani pedig egyetért vele. „Ha megfelelő környezet lesz körülötte, és nem helyeznek rá túl nagy nyomást, akkor az egyike lehet a bajnoki cím esélyeseinek. Nagyon jó és eltökélt pilóta.”

Padovani csapata ügyeibe is betekintést engedett, például elárulta, hogy négy gyermekéből kettő, Lorenzo és Luca az istállónál dolgozik, utóbbi a Moto2-es alakulatukkal foglalkozik. Azt is megtudhattuk, hogy Márquez érkezése miatt „nagy az érdeklődés és az elégedettség, mind a jelenlegi partnerek, mind azok részéről, akik azzá szeretnének válni”, azonban a Repsol így sem fog beállni mögéjük, a cerverai pilóta csak „személyes szponzorokat” hozott magával a Hondától.

Marc Márquezzel együtt egy fontos szponzort is elveszíthet a gyári Honda

Az istálló alapítója és névadója, Fausto Gresini 2021-ben hunyt el a koronavírus következtében. Özvegye ekkor vette át a kormányt, és már abban az évben komoly döntéseket kellett hoznia, bár előzetesen nem hitte volna, hogy képes ilyesmire. „Több embert le kellett cserélnem másokra, mivel nem voltak készek a változásra, amikor új dolgokat javasoltam, nem hallgattak rám. Néhány, Faustóhoz nagyon közel álló munkatársban bíztam meg, velük együtt hoztuk a legfontosabb döntéseket, jó munkát végeztünk.”

„A düh és a fájdalom, amelyet a férjem elvesztése miatt átéltem, hajtott előre, sőt még mindig hajt. Büszkévé akartam őt tenni. Aztán pedig sokat fejlődtem a küszködés közben, bár nem gondoltam, hogy ekkora belső erő lakozik bennem. Nem hittem, hogy kezelni tudok egy annyira bonyolult céget, mint a Gresini Racing. Meg kellett változtatnom az életmódomat, hiszen korábban általában otthon voltam a gyerekeimmel, és mindent Fausto intézett. A férjem halála felhozta ezt az erőt, amely már valószínűleg korábban is bennem volt, csak nem tudtam róla.”

Az újságíró megkérdezte a korábban ápolóként dolgozó Padovanit, fontolóra vette-e a Gresini név lecserélését. „Soha. Fausto a semmiből hozta létre ez a céget, és az egész életét ennek szentelte, néha még a családját is elhanyagolta miatta. Megtiszteltetés, hogy továbbvihetem a férjem nevét.”

Halálra rémítette ellenfelét, majd a szörnyű tragédiák miatt majdnem feladta a megszállott olasz