back to top
2024. május 03. 05:36
KezdőlapMotoGPA Pramac tulajdonosa biztos benne, hogy Martín az idei szezon végén elhagyja...

A Pramac tulajdonosa biztos benne, hogy Martín az idei szezon végén elhagyja a csapatát

Paolo Campinoti szerint Jorge Martín biztosan távozik az idei szezon végén mostani csapatától. A Pramac tulajdonosa elárulta, melyik gyártó ügyfelei szeretnének lenni a jövőben, illetve azt is elmondta, milyen idényre számít Franco Morbidellitől és Johann Zarcótól.

A Pramac szerezte meg a tavalyi MotoGP-szezonban a csapat-világbajnoki címet. Az istálló tulajdonosa, Paolo Campinoti viszont nem bízik abban, hogy idén könnyedén meg tudják majd ismételni ezt a teljesítményt.

„Nekünk az előző nemcsak egy kivételes év volt, hanem még annál is több, hiszen megnyertük a csapat-világbajnoki címet, amire privát istálló még sohasem volt képes. Ez már önmagában egy hihetetlen eredmény. Lenyűgöző volt az is, ahogy az [egyéni] bajnoki címért folyó harcot elvittük egészen az utolsó futamig. Idén ebből akarunk majd kiindulni, még ha a következő szezon sokkal nehezebb is lesz, tekintettel arra, hogy mindenki erősödni fog. Ott lesz [Marc] Márquez a Ducatin, biztos vagyok benne, hogy a Honda jobb lesz, ahogyan az Aprilia is fejlődni fog, szóval nem lesz egyszerű megismételni a teljesítményünket. A csapat objektívan nézve általánosan érettebb lesz, ez pedig reményt adhat, viszont a MotoGP nem vicc” – nyilatkozta Campinoti a La Gazzetta dello Sportnak.

A többi gyártó csak néhány lépésre van a Ducatitól az onnan távozó Zarco szerint

„Úgy látom, hogy idén mindenki erősebb lesz, ráadásul szerintem [Enea] Bastianini is harcban lesz a világbajnoki címért. Neki eléggé problémás éve volt 2023-ban, de ettől függetlenül nagyszerű pilóta, ha a tavalyi szezonban nem lett volna ennyire szerencsétlen, akkor ott lehetett volna az élmezőnyben. Szóval nekünk is emelnünk kell a szintünkön, a figyelem és a professzionalitás terén is.”

Jorge Martín nélkül a Pramac minden bizonnyal nem tudta volna megszerezni a csapatvilágbajnoki címet, a spanyol pilóta kiemelkedően teljesített a tavalyi szezonban, az utolsó futamig versenyben volt Francesco Bagnaiával a trófeáért. Campinotiéknak azonban fel kell arra készülniük, hogy akár rövid időn belül elveszíthetik. Martín nemrég nyilvánosan megszellőztette, hogy amennyiben nem lehet gyári pilóta a Ducatinál, akkor elhagyja a bolognaiakat. Az 55 éves szakember reménykedik abban, hogy marad a versenyzője, bár a lelke mélyén biztos abban, hogy távozni fog.

„Abszolút abban reménykedem, hogy velünk marad, tavaly is ebben bíztam és idén is így teszek. Viszont a döntést a Ducatinak kell meghozni, ők az egyetlenek, akik megválaszthatják, hogy beteszik-e a gyári csapatukba vagy sem. A tavalyi év egy pontján újra szóba hozták ezt a lehetőséget, ami nem volt túl szerencsés dolog, mivel kissé elterelte a figyelmet.”

„Azonban véleményem szerint el fog igazolni tőlünk. Elmehet például a Hondához, akiknek kell egy erős pilóta, a fiatalok közül pedig ő az egyike azoknak, akiknél garantálni lehet a jó teljesítményt.” Az újságíró felvetette, hogy így – ha Martín a gyári Ducatihoz vagy egy másik márkához igazol – mindenképpen az idei lesz egy darabig az utolsó bajnoki szezon, amelyet a madridi versenyző a Pramacnál teljesít. „Ebben biztos vagyok” – válaszolta Campinoti.

Elhagyhatja a Ducatit, ha megint nem kap gyári ülést Martín, akit zavar, hogy „semmi nem elég”

Johann Zarco a tavalyi szezon végeztével távozott a csapattól, idén pedig már azt az LCR Hondát fogja erősíteni, amely az utolsó előttiként végzett az istállók összevetésében. Campinoti ennek ellenére arra számít, hogy Zarco lesz a 2024-es idény „meglepetése”, de a helyére érkező Franco Morbidellitől is jó teljesítményre számít.

„Franco nagyon izgatott, úgy gondolom, hogy ez lesz neki az eddigi legnagyobb lehetőség. Azt hiszem, egyelőre még nem érte el a saját maximumát, de ha mégis, akkor is egy nagyon jó versenyzőről beszélünk. Azt mondom, hogy 2024 az ő éve is lehet.”

A VR46 közel áll ahhoz, hogy 2025-től ne a Ducati, hanem a Yamaha ügyfele legyen. A Pramac vezetői azonban annak ellenére sem gondolkoznak a bolognai gyártó elhagyásán, hogy Campinoti szerint az olaszok vetélytársai közelebb zárkózhatnak majd a következő években. „Az igaz, hogy le fog járni a szerződésünk [2025-ben], de van lehetőségünk a megújítására. Nekünk nem reális az a forgatókönyv, hogy elhagyjuk a Ducatit.”