back to top
2024. szeptember 20. 01:19
KezdőlapMotoGPHivatalos: Magyarországra látogat a MotoGP és a Superbike-világbajnokság

Hivatalos: Magyarországra látogat a MotoGP és a Superbike-világbajnokság

Egy sajtótájékoztató keretében bejelentették, hogy a Balaton Park Circuit lesz a MotoGP egyik 2025-ös állomása. A Magyar Nagydíj 33 év után tér vissza a gyorsaságimotoros-világbajnokság versenynaptárába. Ezzel együtt az is kiderült, hogy jövőre a Superbike-világbajnokság is hazánkba látogat.

Jó hírünk van a magyar motorsportrajongók számára: jövőre a Balaton Park Circuit révén több mint három évtized után visszatér a gyorsaságimotoros-világbajnokság versenynaptárába a Magyar Nagydíj, a MotoGP-korszakban pedig először látogat hazánkba a sorozat. Mindezt csütörtök délelőtt, a P1race.hu részvételével rendezett sajtótájékoztató keretében jelentették be. Az eseményen megszólalt Carmelo Ezpeleta, a széria kereskedelmi jogait birtokló Dorna Sports vezérigazgatója; Weingartner Balázs, a HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. igazgatósági elnöke; Talmácsi Gábor, a 125 köbcentiméteres kategória 2007-es világbajnoka; Walterné Dancsó Adrienn, a pálya operációs igazgatója; valamint Hermann Henrik, a Magyar Motorsport Szövetség elnöke.

Fotó: P1Race/Sebők Máté

A sajtótájékoztatón elhangzottak alapján a 2025-ös Magyar Nagydíjra augusztus 22. és 24. között került majd sor. A Balaton Park Circuit pedig nemcsak jövőre, hanem „több évre” lesz a hazai forduló helyszíne. Közben az is kiderült, hogy nemcsak a MotoGP, hanem a Superbike-világbajnokság is hazánkba látogat majd 2025-ben, méghozzá a július 25-27-i hétvégén, de később szeretnék majd májusban tartani a sorozat itteni fordulóját.

Weingartner megfogalmazása szerint így a Superbike-vb fordulója lesz a MotoGP hétvégéjének „főpróbája”. A HUMDA igazgatósági elnöke megemlítette, június elejére, május végére olyan körülményeket szeretnének teremteni a Balaton Parkban, hogy már akár a királykategóriás csapatok is el tudjanak jönni tesztelni.

A pályát képviselő Walterné elárulta, hogy a MotoGP elvárásaihoz való alkalmazkodás miatt három helyen is módosítaniuk kell „egy kicsit” a Balaton Park nyomvonalát (az alábbi képen láthatóak a változtatások). Erre azért van szükség, hogy elég tér álljon rendelkezésre egyes bukóterek megnöveléséhez. Emellett új bukótereket is ki fognak alakítani, hogy megfeleljenek a biztonsági előírásoknak. A terveik szerint a munkálatok novemberben kezdődnek majd el, és a téli időjárás függvényében „március végén, április elején” szeretnének vele végezni.

Walterné arról is beszélt, hogy „mindent megtesznek” a rendezéshez nélkülözhetetlen stáb felépítéséhez. A sajtótájékoztatón azt is elhangzott, hogy a pálya a tervek szerint naponta 40 ezer ember befogadására lesz majd alkalmas az ideiglenes lelátókkal.

Fotó: P1Race/Sebők Máté

Weingartner elmondta, hogy a HUMDA és a Dorna által aláírt szerződés eredetileg 2024 és 2033 között volt érvényes. Ezt azonban módosították, de a tíz éves távlat megmaradt, tehát a tervek szerint 2025-től 2034-ig minden idényben ellátogat majd hazánkba a MotoGP. Azonban a Balaton Parkkal aláírt kontraktusuk három évre szól, és a HUMDA ígéretet tett a Dornának, hogy megvizsgálják, a jövőben lehetne-e a Hungaroring a Magyar Nagydíj helyszíne.

Weingartner azt még nem tudta pontosan megmondani, hogy mikor kezdődik majd a jegyértékesítés. A tervezett árakat pedig előzetesen úgy jellemezte, hogy „a MotoGP más pályáin tapasztalt árakhoz simuló árakat fognak” tapasztalni a szurkolók. A P1Race.hu kérdésére elismerte, „nem egy könnyű” helyzet áll elő azzal, hogy a Superbike-vb, a Forma–1 és a MotoGP mind egy hónapon belül látogat majd Magyarországra. Viszont abban bízik, hogy ebben a kérdésben a „lehetőség oldal” domborodik majd ki.

Kérésre: További információkért motogpofhungary.com és a superbikeofhungary.com hivatalos felületeken, valamint ezek közösségi média-oldalain lehet tájékozódni. Érdeklődő leveleket az [email protected] és az [email protected] e-mail címekre lehet írni.