back to top
2024. szeptember 30. 17:26
KezdőlapMotoGPA „majdnem elrepülő” Quartararo elárulta, miért veszített rengeteg pozíciót a futam elején

A „majdnem elrepülő” Quartararo elárulta, miért veszített rengeteg pozíciót a futam elején

Fabio Quartararo elárulta, az Indonéz Nagydíjon nagyon sokáig tartott, mire megfelelően felmelegítette a gumikat, ráadásul közben majdnem elesett, és rengeteg időt vesztett. Bár a tempó egyértelműen javult az elmúlt időszakban, bizonyos problémákra még mindig nem találják a választ.

Fabio Quartararo kifejezetten biztatóan szerepelt egy körön az Indonéziai Nagydíj hétvégéjén, ami az időmérőn megszerzett hatodik helyben csúcsosodott ki. A sprinten aztán nem jött ki számára a lépés, ugyanis hiába volt viszonylag jó a sebessége, egyszerűen nem tudott előzni. A főversenyen pedig egy másik probléma hátráltatta.

A bosszantó tehetetlenség késztette Quartararót vakmerő manőverre az indonéziai sprinten

Fabio Di Giannantoniót leszámítva az egész mezőny megfogadta a Michelin tanácsát, és közepes hátsó abronccsal teljesítette a futamot, tehát a Yamaha pilótája is így tett. Számára azonban ez nagy hátrányt jelentett, ugyanis rengeteg időbe telt neki, mire felmelegítette a gumikat. Ráadásul az elején egy bukást is meg kellett fognia, így sok pozíciót vesztett.

A futam elején nem történt semmi [különös], csak az, ami az egész hétvégén: nem tudtuk felmelegíteni a hátsó gumit – nyilatkozta. – Több mint öt körbe telt, mire felmelegedett. A hetes kanyarban majdnem elrepültem. Ki kellett egyenesítenem a kanyart, több mint egy másodpercet kellett [vesztenem], hogy ne kapjak hosszú körös büntetést. Négy pozíciót buktam, és ennyi volt. Tudtuk, hogy a közepes gumival nehéz lesz az első néhány kör. Utána viszont jó volt a tempó, úgyhogy maradunk ennél.”

Quartararo a tizenharmadik pozícióig zuhant vissza, és bár végül hetedik lett, ez nagyban annak volt köszönhető, hogy rengetegen kiestek, és mindössze tizenketten értek célba. A 25 éves versenyző ugyanakkor ismét elmondta, hogy a tempó nagyjából rendben van: szerinte ugyanolyan sebességre volt képes, mint Marco Bezzecchi, és Francesco Bagnaiánál, valamint Franco Morbidellinél sem volt sokkal lassabb.

Tömegbaleset, bukások sora és technikai hibák után Martín nyert, Bagnaia büntetésből profitálhat

Ennek ellenére a Yamaha még mindig nincs kint a gödörből. Ahogyan azt Quartararo szombaton elmondta, amikor Jorge Martín megelőzte, látta, hogy a Ducati még mindig messze van tőlük. Ráadásul vannak olyan gondjaik, amelyekkel egyelőre nem tudnak mit kezdeni, ilyen például a most komoly hátráltató tényezőnek bizonyuló gumimelegítés is.

Ebből a hétvégéből nem sok következtetést tudok levonni – fogalmazott. – Gyors voltam, remekül éreztem magam a motoron, de vannak dolgok, amelyeknek továbbra sem tudjuk az okát, és ez aggasztó. Mindenekelőtt az, hogy miért nem vagyunk képesek [időben] felmelegíteni az abroncsokat. Az az igazság, hogy erre kissé nehéz rájönnöm.”

Így áll a MotoGP-tabella az Emilia-romagnai Nagydíj után