back to top
2024. október 01. 17:24
KezdőlapMotoGPMinimum kétfutamos kihagyásra számíthat az Indonéziában megsérült Oliveira

Minimum kétfutamos kihagyásra számíthat az Indonéziában megsérült Oliveira

Csapata és a versenyző stábja is friss információkat tett közzé Miguel Oliveira állapotáról, és ezekből kiderült, hogy nemcsak a Japán, hanem az Ausztrál Nagydíjat is ki kell hagynia. A Trackhouse csapatmenedzsere elárulta, technikai hiba idézte elő a bukást.

Nem sokáig tartott Miguel Oliveira számára az Indonéz Nagydíj hétvégéje. A portugál motoros az első szabadedzés mintegy kétharmadánál egy highside-ot produkált el a 4-es kanyarban. Ráadásul a Moto3-as tabellát vezető David Alonsóval ellentétben neki nem volt szerencséje, és olyan sérülést szenvedett, amelynek következtében nemhogy ennek a fordulónak a további részét kellett kihagynia, hanem további versenyekről is hiányozni fog.

Oliveira eltörte a csuklóját, véget ért számára az indonéziai hétvége

Mint kiderült, Oliveirának több helyen is eltört az orsócsontja a jobb kezén. Miután mindezt a pályához közeli kórházban megállapították, eldöntötték, hogy a Trackhouse pilótája hazautazik. Nemrég pedig több platformon is tájékoztatták a nyilvánosságot az állapotáról, illetve arról, hogy az ötszörös MotoGP-futamgyőztest megműtötték.

Hétfőn Miguelt fogadták a Lisszabon körzetében, Parede községben található Sant’Ana kórházban, ahol dr. Gonçalo Moarais Sarmento és csapata sebészeti beavatkozást hajtott végre, amelynek során beültettek egy lemezt, hogy stabilizálják a csontot – olvasható a Trackhouse közleményében. – Miguel a hét hátralévő részében pihen, eközben kiértékelik a felépülési tervet. Amint kiderül a visszatérésének időpontja, a csapat további tájékoztatást fog adni.”

Ezzel párhuzamosan Oliveira honlapján is megjelent egy közlemény, amelyben a fentiek mellett arról is lehet olvasni, hogy a helyi kórházban rögzítették a törést. Ennél viszont jóval relevánsabb információ, hogy a 29 éves versenyző minden bizonnyal a következő két futamhétvégéről is hiányozni fog „Jelenleg minden jel arra mutat, hogy a pilóta kihagyja a Japánban, illetve Ausztráliában esedékes következő két futamot” – írták.

Több helyen is eltört Oliveira csuklója, hazájában fog lábadozni

Időközben az is kiderült, hogy mi idézte elő Oliveira bukását. Erről Wilco Zeelenberg, a Trackhouse technikai igazgatója beszélt, aki a portugál motoroshoz hasonlóan év végén távozik a csapattól. Mint kiderült, műszaki hiba lépett fel, amelyről az érintett meg is kapta a jelzést, ám nem vette észre, így a szokásos módon ment be a kanyarba, és ez okozta a vesztét.

Volt egy technikai problémánk – nyilatkozta a The-Race.com-nak a holland szakember. – Egy-két másodperccel azelőtt, hogy beért a négyes kanyarba, a műszerfal világított, jelezvén a műszaki hibát, de ő nem vette észre. Ezek a motorok nagyon óvják a kipörgésgátlót. Kapott egy figyelmeztetést, de nem látta, mert oldalra hajolt, a motor pedig ledobta. Szerintem ez elég gyakran előfordul ebben a bajnokságban, de sajnos belesérült. Nem volt nagy bukás, de nem volt meg a [kipörgésgátló biztosította] rásegítés, amelyre szüksége lett volna, és [a pilóták] erre jelentős mértékben támaszkodnak, mert óriási teljesítménytöbbletet ad. Nyilvánvalóan hiba volt a rendszerben, ezért bukott.”