péntek, október 11, 2024
KezdőlapSuperbikeKiderült, hányadik helyszín lesz a Balaton Park Circuit, íme a Superbike-vb 2025-ös...

Kiderült, hányadik helyszín lesz a Balaton Park Circuit, íme a Superbike-vb 2025-ös versenynaptára

- Hirdetés -
- Hirdetés -

A Superbike-vb közzétette a 2025-ös előzetes versenynaptárát. Az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is tizenkét fordult fognak rendezni: ami a helyszíneket illeti, a montmelói pálya helyett a Balaton Park Circuit rendez futamot, a mezőny a nyolcadik fordulóban látogat el Magyarországra.

Két héttel a MotoGP előzetes versenynaptára után megérkezett a Superbike-világbajnokság jövő évi tervezett programja is. Ahogyan 2022 óta mindig, ezúttal is tizenkét fordulót fognak megrendezni, ebből tizenegyszer Európában fog versenyezni a mezőny. A fordulók elosztását viszont jövőre talán valamivel észszerűbben fogják megoldani, mint idén.

Hivatalos: debütáló Balaton Park, visszatérő Brno – íme a MotoGP előzetes 2025-ös versenynaptára

- Advertisement -

Ami a helyszínek listáját illeti, akár az idei előzetes, akár a valós versenynaptárt figyelembe véve mindössze egy változás lesz jövőre. Mint ismert, az eredeti tervek szerint már idén ellátogattak volna a Balaton Park Circuitre, ám ez végül nem valósult meg, és Estoril lett a beugró. Nos, 2025-ben elméletileg mindkét pálya fogadja a mezőnyt, Montmelóba viszont nem fognak elutazni.

A magyar motorsportrajongók számára nyilvánvalóan a Balatonfőkajár melletti helyszínen rendezett hétvége lesz a legfontosabb. Azt már a három héttel ezelőtti bejelentés óta lehet tudni, hogy Magyarország július 25-e és 27-e között ad otthont a Superbike-világbajnokság aktuális fordulójának, amennyiben elvégzik a szükséges átalakításokat, és a homologizáció megvalósul. Most perig az is kiderült, hogy mindez a nyolcadik futamhétvége lesz, amennyiben a többi helyszínen is minden a tervek szerint alakul.

Talmácsi részletesen bemutatta a Balaton Park új nyomvonalát, amelyet jövőre a MotoGP fog használni

Ami a versenynaptár többi részét illeti, a szezonnyitót szokás szerint február végén, Phillip Islanden tartják. Ami szintén nem változott, hogy az idei évhez hasonlóan ez lesz az egyetlen Európán kívüli pálya, ahol a mezőny tagjai összecsaphatnak egymással. Szintén megszokott, hogy a hétvégét megelőző hétfőn és kedden a versenyzők, a csapatok, illetve a gyártók tesztelhetnek is Ausztráliában.

Ezután több mint egy hónapos várakozás következik, majd jön a portimãói Autodromo Internacional do Algarve, ahol az idei évhez képest sokkal korábban tartják meg a futamokat. Ennek oka minden bizonnyal az, hogy a MotoGP-ben ellentétes irányba „mozgatták” a pályát, és a Portugál Nagydíj a második helyett az utolsó előtti hétvége lesz. Ezzel pedig elkerülték, hogy a két esemény túlságosan közel legyen egymáshoz.

Assenbe jövőre is áprilisban látogat el a mezőny, ezután viszont változás jön. Májusban ugyanis idén egyetlen fordulót sem tartottak, 2025-re viszont észszerűbbé válik a menetrend: mind a cremonai, mind a mosti hétvégét előbbre hozták, így ezek a helyszínek az év ötödik hónapjában fogadják a Superbike-vb mezőnyét.

Misano és a Donington Park többé-kevésbé marad a helyén, majd jön a Balaton Park Circuit, hogy aztán augusztusban nyári szünetre menjen a sorozat. A szezonhajrában pedig majdnem ugyanaz lesz a sorrend, mint idén, azzal a különbséggel, hogy a magny-cours-i és az aragóniai forduló között ezúttal nem lesz ott a cremonai hétvége. Az idényzárót 2025-ben is Jerezben rendezik, már amennyiben a feleknek sikerül megállapodniuk a szerződéshosszabbításról.

A Superbike-vb 2025-ös előzetes versenynaptára

Időpont Ország Helyszín
Február 21-23. Ausztrália Phillip Island
Március 28-30. Portugália Autodromo Internacional do Algarve
Április 11-13. Hollandia TT Circuit Assen
Május 2-4. Olaszország Cremona Circuit
Május 16-18. Csehország Autodrom Most
Június 13-15. Olaszország Misano World Circuit “Marco Simoncelli”
Július 11-13. Egyesült Királyság Donington Park
Július 25-27.* Magyarország Balaton Park Circuit
Szeptember 5-7. Franciaország Circuit de Nevers Magny-Cours
Szeptember 26-28. Spanyolország MotorLand Aragón
Október 10-12. Portugália Circuito Estoril
Október 17-19.** Spanyolország Circuito de Jerez – Ángel Nieto

*Homologizáció szükséges.
**Szerződéshosszabbítás szükséges.

- Advertisement -