back to top
2024. október 16. 19:09
KezdőlapMotoGPNélküle még több vb-címe lehetne, de Lorenzo szerint így is profitált Rossi...

Nélküle még több vb-címe lehetne, de Lorenzo szerint így is profitált Rossi jelenlétéből

Jorge Lorenzo úgy véli, bár a másik nélkül mindketten sikeresebbek lettek volna, gyorsabbá tették egymást Valentino Rossival, ráadásul az olasz legendának minden kollégája sokat köszönhet. A 37 éves expilóta kitért a Max Biaggival való barátságára, és a botrányos 2015-ös idényről is szót ejtett.

Valentino Rossi és Jorge Lorenzo párharca a MotoGP történetének egyik legemlékezetesebb rivalizálása volt. A két versenyző ráadásul akkor harcolt egymással a legmagasabb célokért, amikor egyazon csapatnál, a gyári Yamahánál versenyeztek. Két időszakban összesen hét esztendőt töltöttek el szomszédos garázsokban, és előfordult, hogy ezeket egy fal választotta el egymástól.

Amikor Lorenzo 2008-ban megérkezett, Rossi már öt királykategóriás világbajnoki címnél tartott, és túl volt már néhány komoly csatán, sőt, olykor ellenségeskedésen is. Ezek közül a legemlékezetesebb talán a Max Biaggival történt háborúskodása volt. Későbbi csapattársa viszont nagyon felnézett az idősebbik olasz motorosra, később pedig barátok is lettek, így felmerül a kérdés, hogy ez befolyásolta-e a kapcsolatát legnagyobb ellenfelével.

Rossi elismerte, az ő hibája volt, hogy évekig fújtak egymásra Biaggival

Max Biaggi volt a példaképem – nyilatkozta Lorenzo a trentói Festival dello Sport elnevezésű eseményen. – Amikor először találkoztam vele, sok mindenről beszélgettünk, többek között Valentino Rossiról is. Rögtön elmondtam neki, hogy ő a kedvencem. Nem hiszem, hogy a Maxszal való barátságom befolyásolta volna a Rossival való viszonyomat. A sebesség valószínűleg fontosabb volt.”

Bár mindketten a gyorsasági motorversenyzés legendáinak számítanak, és ketten együtt tizennégy vb-címig jutottak, amiből tízet a legmagasabb géposztályban zsebeltek be, jelentős mértékben akadályozták egymást abban, hogy még sikeresebbé váljanak. Egy-egy végső győzelmet mindenképpen elvettek a másiktól, hiszen 2009-ben Lorenzo második lett Rossi mögött, hat évvel később pedig fordított volt a sorrend az első két pozícióban. A spanyol expilóta azonban manapság már jóval árnyaltabban látja a helyzetet, és úgy véli, a Doktor jelenléte több szempontból is a hasznára volt.

Rossi felidézte a rivalizálását Lorenzóval, aki szerinte egy nem kedves, de zseniális versenyző volt

Mindketten többször nyertünk volna a másik nélkül, azonban a rivalizálásunknak köszönhetően sokkal gyorsabbá váltunk – vélekedett. – Ma már a legnagyobb tisztelettel gondolok rá. A karizmájából mindannyian profitáltunk, mert sokak számára lehetővé tette, hogy közelebb kerüljenek a világbajnoksághoz, láthatóbbá téve a sorozatot.”

Lorenzo pár szó erejéig az utolsó világbajnoki címére is kitért, amelyet botrányos körülmények közepette szerzett meg, bár az ellentmondásos eseményeket semmiképpen nem ő indította el. Nemrég elárulta, hogy a győzelme ellenére a szurkolóktól kapott szidalmak miatt nem tudott felhőtlenül örülni a sikernek, és most is arra utalt, hogy a drukkerek többsége Rossi mellett állt „Nyilván mindenki Valentino verzióját hitte el – fogalmazott. – 2015 brutális év volt, minden megtörtént. Nem szabad elfelejteni, hogy az utolsó futamig egyszer sem voltam kizárólagos éllovas.”

Lorenzo felidézte, mekkora gyűlöletet kapott saját honfitársitól a botrányos szezon végén