back to top
2024. október 17. 17:35
KezdőlapMotoGPEldőlt, Di Giannantoniónak ki kell hagynia az utolsó két idei fordulót

Eldőlt, Di Giannantoniónak ki kell hagynia az utolsó két idei fordulót

Fabio Di Giannantonio sem a Maláj, sem a Valenciai Nagydíjon nem fog résztvenni, mivel a thaiföldi forduló után esik majd át egy vállműtéten. Az olasz pilóta így lényegében a februári sepangi teszten ülhet fel először a harmadik azévi Ducatira.

Még az Osztrák Nagydíj edzésén szenvedett balesetet Fabio Di Giannantonio, aminek következtében kificamodott a bal válla. Annak a fordulónak a hátralévő részét ki kellett hagynia, de azóta minden versenyhétvégén ott volt. Viszont nemrég maga árulta el, hogy messze nincs tökéletes állapotban, és sérülése hátráltatja a motorozásban. Ez pedig előrevetítette, hogy nem tudja megúszni a műtétet.

Az Ausztrál Nagydíj előtti csütörtökön aztán kiderült, nemcsak hogy kés alá kell feküdnie, de egyben arra is rákényszerül, hogy kihagyja az utolsó két idei fordulót, a Maláj és a Valenciai Nagydíjat. Tehát a mostani és a következő hétvégén – a Thai Nagydíjon – még motorra ül, de Buriramból majd a műtét helyszínére viszi a repülő. Azt, hogy miért ezt az időpontot választották, a csapata részéről fejtették meg.

Érdekes tényező dobhatja fel Martín és Bagnaia csatáját, eldől a Superbike-vb – hétvégi menetrend

„Egyrészt az istálló szempontjából nagyon sajnálom, hogy ezt a hírt kellett közölnöm, mert tudom, hogy Fabio az elmúlt hónapokban, a baleset után mennyi erőfeszítést tett – mondta a VR46 csapatigazgatója, Alessio Salucci. – Nem volt könnyű a helyzete, de ő mindig a legjobbját adta.”

„Szóval ez a döntés nem véletlenszerűen született meg. Akár egészen Valenciáig folytathatta volna a versenyzést, de az azt jelentette volna, hogy a műtétet november végére kell halasztani – mutatott rá. – Úgy meg nem lett volna elég ideje a felépülésre és a rehabilitáció optimalizálására. Ez pedig a következő szezon elején biztosan befolyásolta volna a fizikai állapotát. Ez egy olyan döntés, amelyet teljes mértékben Fabóval, az egész orvosi stábbal, Alessandro Castagna professzorral [egy vállsebészetre specializálódott ortopédussal] és a partnereinkkel együtt hoztunk meg.”

A már említett két forduló mellett Di Giannantoniónak természetesen a valenciai tesztet is ki kell hagynia, így majd a február elején sorra kerülő sepangi gyakorláson ülhet fel a jövő évi motorjára, amely akkor már a harmadik azévi Ducati lesz. Mindenesetre főnökéhez hasonlóan ő sem örül annak, hogy nem tudja végigcsinálni az idei szezont.

Hivatalossá vált a legrosszabbul őrzött titok: Di Giannantonio marad a VR46-nál

„Szerettem volna egészen Valenciáig versenyezni, a lehető legjobban zárni a szezont, és utána minden szükséges időt kihasználni a műtétre, majd a felépülésre és a rehabilitációra – jelezte di Giannantonio. – Sajnos viszont a mostani naptár nagyon sokat kivesz az emberből, a téli szünet nagyon rövid, és azt nem kockáztathatjuk meg, hogy a 2025-ös szezon rajtjára ne a lehető legjobb fizikai állapotban érkezzek meg.”

„Így a csapattal, az orvosi stábbal és Castagna professzorral együtt a Thai Nagydíj utáni hétre jelöltük ki annak a határát, hogy meddig tudjuk tolni a vállműtétet – magyarázta. – Sokáig gondolkoztam ezen, mert fontos lenne nekem, hogy az utolsó versenyig mindent beleadjak, hogy ezáltal háláljam meg mindenkinek az idei felemelő bizalmat. Azonban biztos vagyok benne, hogy ez a jó döntés a jövőm szempontjából.”

Azt, hogy az utolsó két fordulóban ki fogja helyettesíteni Di Giannantoniót, még a VR46-nál sem tudják. „Erről még nem született döntés” – válaszolták az ezt firtató kérdésre. Persze a Ducati tesztpilótája, Michele Pirro egy magától értetődő választás lenne.